Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Belediye İtfaiye Yönetmeliğinde 50 maddelik değişiklik yaptı.
İtfaiye teşkilatında yapılan değişiklikler şu şekildedir
1- Önceki yönetmelik düzenlemesinde itfaiye şube müdürlüğü için sadece itfaiye amirlerine başvurma hakkı tanınmıştı. 18 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemede ise itfaiye amirlerinin yanı sıra itfaiye çavuşlarına da, itfaiye şube müdürlüğüne atanma hakkı verilmiştir.
2- Önceki yönetmelikte itfaiye amirliğine atanabilmek için sadece itfaiye çavuşlarına başvuru hakkı tanınmıştı.18 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemede ise itfaiye çavuşlarının yanı sıra itfaiye erlerine de itfaiye amirliğine atanma hakkı tanınmıştır.
İtfaiye şube müdürü ve itfaiye amirliği için getirilen yeni şartlar şu şekildedir:
MADDE 19 – (1) Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde sayılan unvanlardan itfaiye daire başkanı ve itfaiye müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:
a) İtfaiye şube müdürlüğüne atanabilmek için;
1) Meslekle ilgili yükseköğrenimi bitirmiş veya en az 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak,
2) En az iki yıl itfaiye amiri veya altı yıl itfaiye çavuşu olarak çalışmış olmak,
3) 1-4 dereceli kadrolara atanmak için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak,
4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,
b) İtfaiye amirliğine atanabilmek için;
1) En az lise mezunu olmak,
2) Meslekle ilgili yükseköğrenim veya en az 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl itfaiye çavuşu veya dört yıl itfaiye eri, 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl itfaiye çavuşu veya beş yıl itfaiye eri, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl itfaiye çavuşu veya altı yıl itfaiye eri olarak çalışmış olmak,
3) Yükseköğrenim mezunu olanların 1-4 dereceli kadrolara atanmaları için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak,
4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,
c) İtfaiye çavuşluğuna atanabilmek için;
1) En az lise mezunu olmak,
2) Meslekle ilgili yükseköğrenim veya en az 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl itfaiye eri olarak çalışmış olmak,
3) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,
gerekir.
(2) Belediyeler, atanılacak görevin niteliği itibarıyla aranacak hizmet sürelerini, 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen hizmet sürelerini dikkate alarak belirler.
(3) İtfaiye daire başkanı ve itfaiye müdürü dışındaki diğer kadrolar için ikinci fıkrada belirtilen hizmet sürelerinin en az iki yılının itfaiye teşkilatında geçmiş olması şarttır. Ancak, yeni kurulan belediyeler ile görevde yükselmeyle ilgili ilanlara başvuru olmaması halinde en az iki yıl çalışmış olmak şartı aranmaz.”
İtfaiyede görevde yükselme düzenlemesi
Belediye İtfaiye Yönetmeliğinde yapılan bir diğer değişiklik ise görevde yükselmeye ilişkindir. Yönetmeliğin 21. maddesinde yapılan düzenlemeye göre, İdarenin insan kaynakları birimi tarafından; görevde yükselme suretiyle atama yapılacak boş kadroların unvanı, adedi, derecesi ve aranacak şartlar, her yılın 15 Ocak tarihine kadar duyurulacak. İlgililerin müracaatları da 1 Şubat tarihine kadar alınacaktır.
İtfaiye personelinin çalışma şekli
Yönetmelikte, 24 saat esasına göre çalışma şekli "24 saat iş 48 saat istirahat şeklinde" belirlenmiştir. Ancak zorunlu hallerde çalışma şekli belediye tarafından belirlenebilir.
İtfaiyede, görevde yükselmeye başvurabilmek için yaş şartı 35'e çıkarıldı
Belediye hizmet birimlerinde memur kadrosunda çalışanlardan, itfaiye erliğine geçmek isteyenler; 35 yaşını aşmamaları, 15/A maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (e) ve (f) bentlerindeki şartları taşımaları ve 15/E maddesinde öngörülen sınavda başarılı olmaları kaydıyla, 657 sayılı Kanuna ve diğer mevzuat hükümlerine uyularak itfaiye eri kadrosuna atanabilir. Daha önce yaş şartı "30 yaşını aşmamaları" şeklinde belirlenmişti.