,

‘Ebeler hemşire olsun’ talebine ebe ve hemşirelerden tepki

Ebeler ve hemşireler, Türk Sağlık-Sen’in ebelere hemşirelik yetkisi verilmesi talebine tepki gösterdi. Türk Hemşireler Derneği, Türk Ebeler Derneği ve Anadolu Ebeler Derneğinden yapılan açıklamada ebelik ve hemşireliğin alana özgü bilgi ve beceri gerektiren, farklı eğitim müfredatlarına sahip, üniversite düzeyinde eğitim gerektiren iki farklı meslek olduğu ve ebelere fiilen hemşirelik yaptırılmasının mevzuata aykırı olduğu belirtildi.

‘Ebeler hemşire olsun’ talebine ebe ve hemşirelerden tepki

Anayurt Gazetesinden Demet ARAN'ın haberine göre; Ebeler ve hemşireler, Türk Sağlık-Sen’in ebelere hemşirelik yetkisi verilmesi talebine tepki gösterdi. Türk Hemşireler Derneği, Türk Ebeler Derneği ve Anadolu Ebeler Derneğinden yapılan açıklamada ebelik ve hemşireliğin alana özgü bilgi ve beceri gerektiren, farklı eğitim müfredatlarına sahip, üniversite düzeyinde eğitim gerektiren iki farklı meslek olduğu ve ebelere fiilen hemşirelik yaptırılmasının mevzuata aykırı olduğu belirtildi.

Türk Sağlık-Sen, 14 Ekim’de internet sitesinde yayımladığı açıklamada ebelik diplomasına sahip olup, fiilen hemşirelik görevini ifa eden personellere hemşirelik yetkisinin verilmesi talebiyle başvuruda bulunduğunu açıkladı. Açıklamada 2012 yılında ebelik diplomasına sahip olduğu halde en az 3 yıldan beri yataklı tedavi kurumları ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinde fiilen hemşirelik görevi yaptığını resmi belge ile belgelendiren ve talepte bulunanlara bu yetkinin verildiği hatırlatıldı. Ebe ve hemşire derneklerinden ise bu açıklamaya tepki geldi.

3 derneğin ortak açıklamasında ebelik ve hemşireliğin alana özgü bilgi ve beceri gerektiren, farklı eğitim müfredatına sahip, üniversite düzeyinde eğitim gerektiren, görev yetki ve sorumlulukları mevzuatça belirlenmiş iki ayrı sağlık mesleği olduğu ifade edilerek “Ne ebeler hemşirelerin ne de hemşireler ebelerin ikamesidir” denildi. Türk Sağlık-Sen’in uygulamanın hukuki düzenleme ile meşru hale getirilme talebinin aksine ebe ve hemşire dernekleri ebelere fiilen hemşirelik yaptırılmasının mevzuata aykırı olduğunun altını çizdi. Derneklerin açıklamasında “Sahada görülen bu yanlış uygulamanın çözümü yanlışı yanlışla meşrulaştırmak değil, her bir sağlık meslek mensubunun eğitimini almış olduğu ve yasal olarak yetkilendirildiği mesleği icrası için mücadele etmektir” denildi.

Derneklerin açıklamasında son olarak Türk Sağlık-Sen’den başvuruyu geri çekmesi talep edilerek hemşirelik ve ebelik mesleklerinin görev tanımları dahilinde çalıştırılması için atılacak her türlü adımda Türk Sağlık-Sen’in yanında olacakları belirtildi.

İlişkili Haberler

Manşetler