,
#Sözleşmeli personel

Apar topar belediyelere doldurulan sözleşmeliler sınava tabi olacak mı?

TBMM Genel Kurulu’nda kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini içeren “Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalaştı.

Apar topar belediyelere doldurulan sözleşmeliler sınava tabi olacak mı?

Kanun teklifi yasalaştı ama yayımlanmadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında gerçekleştirilen müzakereler sonucunda 6. Dönem Toplu Sözleşme ile birlikte imza altına alınan, 13 Ocak 2023 tarihinde ise TBMM’ye sunulan kamuda çalışan 458 bin 615 Sözleşmeli Personelin Kadroya geçirilmesini de içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler. 458 bin 615 sözleşmeli personel; görevde yükselme, unvan değişikliği, memuriyet güvencesi ve tayin imkanı gibi haklara sahip olacak.

Kadroya geçişler isteğe bağlı olacak. Kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personel hakları, personelin görevi sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunacak. 4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam, hatip ve müezzin kayyumlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamında yer alıyor. Daha önce çalışmanın kapsamına dahil edilen 50-D'li araştırma görevlileri ise, Yüksek Öğretim Kurulu’nun hazırlayacağı başka bir çalışmaya dahil edileceği gerekçesiyle söz konusu düzenleme kapsamından çıkarılmıştı.

Kamu hizmetlerinde aksama yaşanmaması için kadroya geçecek mahalli idareler personeli, yalnızca mahalli idareler arasında nakil yapabilecek. Diğer sözleşmeli personel ise sözleşmeli statüdeki sürelere dahil 4 yıllık hizmetini doldurduktan sonra nakil hakkına sahip olabilecek.

İstihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından Devlet Memurları Kanunu'nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak. Atandıktan sonra da 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası nakil yasağına tabi olacak. Böylece hem sözleşmeli personelin artık kadro problemi olmayacak hem de kamu hizmetleri aksamadan işleyecek.

Mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personel 3 yılın sonunda kadroya geçeceği için mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel istihdamı için memurlar gibi KPSS zorunluluğu getirilecek. Ayrıca sözleşmeli personel ile memurlarda uygulandığı gibi disiplin ve görevden uzaklaştırmaya ilişkin hükümler getirilerek statüler arasında uyum sağlanacak. Personel sözleşmelerinde 3 yıldan sonra kadroya geçme imkanı olmayan belediyelerde diğer kamu personellerinde olduğu gibi yapılan sözleşmeler de 3+1 sistemine dahil edilecek.

Sözleşmeli çalışan kamu personelinin atamaları, 1 ay içinde müracaat ettikleri takdirde gerçekleştirilebilecek.

Sınav şartı yürürlüğe girmeden belediyeler yüzlerce alım yapıyor

Gazetememura gelen maillerde belediyelerin  sınav şartı çıkmadan önce gösterebildikleri tüm kadroları karşılık göstererek sözleşmeli ataması yaptıklarını ifade ediyorlar. Adamını bulanın ivedilikle sözleşmeye geçirildiği söyleniyor.

Peki bu yangndan mal kaçırır gibi doldurulan personel sınava tabi olacak mı?

İlgili kısım şu şekilde

DEVLET MEMURLARI KANUNU VE BAZI KANUNLAR İLE 663 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 7433 - Kabul Tarihi: 19/1/2023      

"MADDE 3- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

29/11/2022 tarihi ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih arasında hizmete alınan sözleşmeli personelden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sözleşmesi devam edenler hakkında ilgisine göre bu Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası ile 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihteki hükümleri uygulanır."

Kanun metnine bakıldığında "sınava tabi olacağı" gibi anlaşılmakla birlikte başlamış bir personeli geriye dönük sınava almak absürd olacağından bu maddede kast edilen 29/11/2022 İLE KANUNUN YAYIMI TARİHİ ARASINDA YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ DOLSURULAN PERSONELİN 3+1'E TABİ OLACAKLARI kastedilmiştir.

 

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler