,
#Maaş Zammı

AA'nın tahminine göre memur maaşları ne kadar artacak?

AA Finans'ın mayıs ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı. TÜFE'nin yüzde 5,49 artmasını bekliyor. Bu halde enflasyon farkı ne kadar olacak?

AA'nın tahminine göre memur maaşları ne kadar artacak?

Mayıs ayı enflasyon rakamlar 3 haziran'da resmi olarak TÜİK tarafından açıklanmaktadır. Ancak 3 Haziran'a kadar bazı kişi ve kurumlar beklenti anketi yapmaktadır.

Daha önce Dünya Gazetesi yazarı Alattin Aktaş, Masyı ayı enflasyonunu yüzde 7,5 olarak beklediğini açıklamıştı.

ForeksHaber'in 18 ekonomist ile düzenlediği ankette ise TÜFE'de Mayıs ayı ortalama tahmin yüzde 4,93 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 76,15, ortalama yüzde 76,75 olarak gerçekleşti.

Reuters'ın 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ise mayıs ayı için enflasyonun yüzde 4.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor, tahminler yüzde 2.4 ila yüzde 7.1 bandında yer alıyor.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 5,49 artmasını bekliyor.

Forekshaber, Reuters ve Anadolu Ajansın tahminlerinin ortalaması yüzde 5,07'dir.

Bilindiği üzere Enflasyon 2022 yılı Ocak ayında yüzde 11,10, Şubat ayında yüzde 4,81, Mart ayında yüzde 5,46, Nisan ayında yüzde 7,25 olarak açıklanmıştı. 

ENFLASYON FARKI İLK 5 AYA GÖRE YÜZDE 28,72'E ÇIKTI

Nisan ayı enflasyonu ile birlikte yılın ilk dört ayındaki enflasyon kümülatif olarak yüzde 31,70'e ulaşmıştı. 

Gazetememur.com olarak yaptığımız hesaplamaya göre, Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 5,07  çıkması halinde, kümülatif enflasyon yüzde 38,37'e yükselecektir. 

Memurlar yılın ilk yarısında yüzde 7,5 zam aldığı için, eğer Mayıs ayı enflasyonu yüzde 5,07  çıkarsa memurun alacağı enflasyon farkı bugün itibariyle yüzde 28,72   (138,37/107,5) olacaktır.  (Bu orana Haziran aylarındaki enflasyonlar dahil değildir)

HESAPLAMA YÜZDE 7,5'A GÖRE YAPILACAK

Kamu personelinin Temmuz'da alacağı enflasyon farkı hesaplaması yüzde 7,5'a göre yapılacak. Bilindiği üzere toplu sözleşme ile yüzde 5, TBMM'den geçen Kanunla da yüzde 2,5 zam verilmişti.

HAZİRAN ZAMMIYLA ENFLASYON FARKI NETLEŞMİŞ OLACAK

Haziran aylarında açıklanacak rakamlarla beraber memurların alacağı enflasyon farkı da netleşmiş olacak.

MEMURLAR TEMMUZ'DA YÜZDE 7 TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI ALACAK

Memurlar enflasyon farkının yanı sıra toplu sözleşmede alınan karar gereğince yüzde 7 de toplu sözleşme zammı alacaktır. 

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler