Kamu personelinin yeşil pasaport alabilmesi için 1, 2 ve 3. dereceli kadrolara atanması gerekmektedir.
Yeşil pasaport verilmesinde kazanılmış hak aylığı değil kadro aylığı esas alınmaktadır. Örneğin bir memurun kazanılmış hak aylığı 3 ama kadro aylığı 5 ise bu kişi yeşil pasaport alamayacaktır.
Diğer taraftan memurlar her yıl için bir kademe, 3 yılda bir ise 1 derece almaktadır.
5/2 derece kademede yer alan bir memur 4 yıl sonra 3/3 derece kademeye gelebilecektir.
Yeşil pasaport için 3. dereceye gelmek yeterlidir, kademe önemli değildir.
Eğer memurun özel sektördeki hizmetleri varsa, bu hizmetler bazı koşullar dahilinde derece ve kademede değerlendirilmektedir. Yine yüksek lisans yapana 1 kademe , mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yapana ise iki kademe verilmektedir.
5682 sayılı Pasaport Kanununun 14. maddesi şu şekildedir:Hususi pasaportlar
Madde 14 —
A) Hususî damgalı pasaportlar;
(…) birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T . C . Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle Sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri , vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapanlardan en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyeleri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. (Ek cümle:19/10/2005-5411/168 md.) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri ile vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.
Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.
(Değişik paragraf:3/3/1993-3868/1 md.) (…) , il ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir.
(Ek paragraf:17/10/2019-7188/1 md.) Baro levhasına yazılı olan ve en az on beş yıl kıdemi bulunan avukatlara, haklarında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunmaması kaydıyla hususi damgalı pasaport verilebilir. Buna ilişkin usul ve esaslar, Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının olumlu görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.
Hususî damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususî damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı neviden pasaport verilmesi mümkündür.