,

15 yıldan önce istifa eden jandarma astsubayla ilgili kritik karar

Anayasa Mahkemesi 15 yıllık zorunlu hizmet süresini doldurmadan istifa eden jandarma astsubaydan, eğitim giderlerini yasal faiziyle ödenmesi yönündeki idare işleminin hukuka aykırı olmadığına karar verdi.

15 yıldan önce istifa eden jandarma astsubayla ilgili kritik karar

Jandarma Genel Komutanlığında yaşanan olayda 2011 tarihinde astsubay olan bir kişi 18/10/2017 tarihinde istifa etmiştir.

Astsubay göreve girerken 10 yıllık zorunlu hizmet süresine tabiyken, 25/8/2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 694 sayılı KHK ile zorunlu hizmet süresi 15 yıla çıkarılmıştır. Bu KHK'dan 2 ay sonra istifa eden astsubaya öğrenim gideri borcu çıkarılmıştır. Astsubay öğrenim gideri borcunun iptali istemiyle dava açmış, idare mahkemesi kabul etmesine rağmen, istinaf davanın reddedilmesi gerektiğine karar vermiştir.

Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi de zorunlu hizmet süresinin 10 yıldan 15 yıla çıkarılmasının başvurucuya makul olarak öngörenmediği bir külfet yüklediğini belirtmekle birlikte, FETÖ darbesi nedeniyle olağan üstü hal koşullarında Jandarma Genel Komutanlığının aldığı tedbirin zorla çalıştırma yasağı kapsamına girmediğine karar vermiştir.

Özetle Anayasa Mahkemesi kişinin 15 yıldan önce istifa ettiği için kendisine çıkarılan öğrenim gideri borcunu ödemesi gerektiğini belirtmiştir.

AYM kararı için tıklayınız.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler