Sayıştay: Rektörlük konutu doğal gaz harcamaları ödenemez
Sayıştay 8. Dairesi, Rektörlük konutuna ilişkin doğalgaz bedelinin Üniversite bütçesinden ödenmesini kamu zararı saydı

Tebliğ hükümlerinde; sadece özel tahsisli konutlara ilişkin ısınma giderlerinin kurum bütçesinden karşılanacağı, “eşyalı görev tahsisli” konutlarda ise yalnızca “demirbaş eşya ve mefruşat” giderlerinin kurum bütçesinden karşılanacağı belirtildiğinden, rektörlük konutuna ait ısınma giderlerinin kurum bütçesinden ödenmesi mevzuata aykırıdır.
Konu hakkında sorumlular tarafından gönderilen savunmalarda, 294 sıra numaralı Milli Emlak Genel Tebliği'nin 2.5’inci maddesinde; “Yakıt bedellerinin hesaplanmasında konutlardan toplam brüt inşaat alanının 120 metrekareden fazla olan kısmı dikkate alınmaz.” denilmesi nedeniyle konutun ancak 120 metrekaresine isabet eden ısınma bedelinin tahsilinin mümkün olacağı, 120 metrekareyi aşan kısmının ise, elektrik, gaz ve su ödemelerinde olduğu gibi yine kurum tarafından karşılanması gerektiği iddia edilmişse de, Tebliğde kastedilen ısınma bedeli, yakıtı kurumlarınca tedarik edilecek konutlar için geçerli olup, doğalgazla ısıtılan kamu konutlarında yakıtın tedarikinde bir güçlük söz konusu olmadığından (devlet mahalleleri ve hizmet binası gibi aynı kazandan ısıtılan konutlar hariç) bu konutların yakıt giderlerinin idarelerce karşılanması çok açık bir şekilde yasaklanmıştır.
Yılı 2018
Dairesi 8
Karar No 251
İlam No 237
Tutanak Tarihi 22.9.2022
Rektörlük konutu doğalgaz harcamaları
… Üniversitesi (2014-2018) yılları hesabının Dairemizde yargılanması sonucu düzenlenen … tarih ve … sayılı İlamın …’uncu maddesinde,
Rektörlük konutuna ilişkin doğalgaz bedelinin Üniversite bütçesinden ödenmesinden kaynaklanan … TL’nin denetçi tarafından sorgu konusu edildiği görülmüştür. Öte yandan, yapılan incelemede, … tarih ve … yevmiye numaralı ödeme emri belgesinde Gerçekleştirme Görevlisi olarak (...) …'nun sorumlu tutulmasına rağmen, söz konusu belgeyi Gerçekleştirme Görevlisi sıfatıyla (…) …'ın imzaladığı, ancak adı geçen kişinin sorumlu tutulmaması nedeniyle sorumluluğun eksik belirlendiği tespit edilmiştir.
Bu itibarla, (…) …'ın da savunmasının alınarak ek rapor düzenlenmesi için 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 50'nci maddesinin 3'üncü fıkrası gereğince konunun HÜKÜM DIŞI bırakılmasına karar verilmişti.
Bu karar üzerine, Gerçekleştirme Görevlisi (…) … nezdinde ek sorgu düzenlenmesi suretiyle ek rapor düzenlendiği görüldüğünden, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 50’nci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uyarınca konunun görüşülmesinin devamına karar verildi.
Rektörlük konutuna ilişkin doğalgaz bedelinin Üniversite bütçesinden karşılanması nedeniyle … TL kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasına ilişkin olarak;
Kamu Konutları Yönetmeliği’nin “Konutların İşletme Bakım ve Onarım Giderlerinin Karşılanması” başlıklı 5’inci bölümü altında düzenlenen 26’ncı maddesi ile bu Yönetmeliğe ekli “Eşyalı Görev Tahsisli Konutlar” başlıklı (3) sayılı cetvelin;
“Kamu Konutları Kanunu uyarınca, eşyalı olarak tahsis edilecek görev tahsisli konutların;
a) Isınma, demirbaş eşya ve mefruşat giderleri,
b) Aydınlatma, elektrik, su, gaz ve benzeri giderlerin, konutun yüzyirmi metrekaresine isabet eden kısmından fazlası,
c) Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin (a) fıkrasının 2, 3 ve 4 numaralı bentlerinde belirtilen asansör, kalorifer, ana duvarlar, çatı, koridor gibi ortak yerlerin bakım korunması ve onarımı ile kalorifer, hidrofor gibi ortak tesislerin işletme ve konutun beş yılda bir boya ve üç yılda bir badana giderleri, ilgili kurum ve kuruluşça karşılanır.
…” hükmünün, yasal dayanağı olan 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu’nun konutların işletme bakım ve onarımıyla ilgili 6’ncı maddesinin 01.08.1996 tarih ve 4160 sayılı Kanun’un 5’inci maddesi ile yürürlükten kaldırılması nedeniyle, uygulama olanağı kalmamıştır.
Anılan Yönetmeliğin eki (3) sayılı Cetvelin 3’üncü fıkrasında, üniversite rektörleri, eşyalı görev tahsisli konut tahsis edilecek makam ve rütbe sahipleri arasında sayılmıştır.
Diğer taraftan, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldırılmadan önceki 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle değişik 13’üncü maddesinin (e) bendi gereğince, Devlete ait konutları yönetmek ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait konutların yönetimi konusundaki politikaları belirlemek ve her yıl yurt içindeki ve yurt dışındaki kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını tespit etmek görevi Maliye Bakanlığına verilmiştir.
Bu yetkiye dayanılarak, 26.05.2005 tarih ve 25825 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 294 sıra no.lu Milli Emlak Genel Tebliği ile 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının yurt içinde ve yurt dışında bulunan kamu konutları ile ilgili olarak düzenleme yapılmıştır.
Anılan Tebliğin;
“Yakıt Giderleri” başlıklı 2’nci bölümünde;
“2.1. Kamu konutlarının yakıtının konutlarda oturanlar tarafından tedariki ve bedellerinin konutlarda oturanlarca karşılanması esastır.
Ancak, tamamı kamu kurum ve kuruluşlarının (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olanlar hariç) mülkiyetinde bulunan veya tamamı kiralanan konutların tahsisli olduğu idarenin gerek görmesi halinde, idarece yakıt temin edilebilir. İdarece temin edilecek yakıt, Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliğine göre hesaplanan kontenjan için geçerlidir. Bu halde, bütçe imkânları ve tasarruf tedbirleri göz önünde bulundurulur. Doğal gazla ısıtılan kamu konutlarında yakıtın tedarikinde bir güçlük söz konusu olmadığından (Devlet mahalleleri ve hizmet binası gibi aynı kazandan ısıtılan konutlar hariç) bu konutların yakıt giderleri idarelerce kesinlikle karşılanmayacak ve oturanlarca karşılanmaya devam edilecektir.
2.2. Kamu Konutları Yönetmeliğine ekli (1) sayılı Cetvelin (A) bölümünde yer alan ve temsil özelliği nedeniyle kira bedeli alınmayanlar ile söz konusu cetvelin (B-C) bölümünde belirtilen, Kamu Konutları Yönetmeliği gereği kira bedeli alınan makam ve rütbe sahiplerinin oturmakta oldukları kamu konutlarının yakıtı kurumlarınca tedarik edilecek ve anılan makam ve rütbe sahiplerinden yakıt bedeli tahsil edilmemesi uygulamasına devam edilecektir.” hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Tebliğin “İŞLETME, BAKIM VE ONARIM GİDERLERİ” başlıklı 3’üncü bölümünde; konutta oturanlar tarafından karşılanacak giderler ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından karşılanacak giderlere ilişkin esaslar düzenlenmiş olup,
Söz konusu bölümün; “3.2.Konutta Oturanlar Tarafından Karşılanacak Giderler” alt başlıklı bölümünde;
“Oturulan süre içinde;
a) Millî Emlak Genel Tebliğlerinde belirtilen istisnalar dışında, konutların ısınma giderleri,
...
konutta oturanlar tarafından karşılanır.” ve aynı bölümün “3.3. Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Karşılanacak Giderler” alt başlıklı bölümünde ise;
“Kamu konutu olarak tahsis tarihinden itibaren;
a) Özel tahsisli konutların ısınma, işletme, bakım ve onarım giderleri ile demirbaş eşya ve mefruşat giderleri ve konutun aydınlatma, elektrik, su, gaz, temizlik, telefon, kapıcı, aşçı, kaloriferci, bahçıvan ve benzeri giderleri,
b) Eşyalı görev tahsisli konutların demirbaş eşya ve mefruşat giderleri,
…
kamu kurum ve kuruluşları tarafından karşılanır.” denilmiştir.
Yukarıda yer verilen Tebliğ hükümlerinde; sadece özel tahsisli konutlara ilişkin ısınma giderlerinin kurum bütçesinden karşılanacağı, “eşyalı görev tahsisli” konutlarda ise yalnızca “demirbaş eşya ve mefruşat” giderlerinin kurum bütçesinden karşılanacağı belirtildiğinden, rektörlük konutuna ait ısınma giderlerinin kurum bütçesinden ödenmesi mevzuata aykırıdır.
Konu hakkında sorumlular tarafından gönderilen savunmalarda, 294 sıra numaralı Milli Emlak Genel Tebliği'nin 2.5’inci maddesinde; “Yakıt bedellerinin hesaplanmasında konutlardan toplam brüt inşaat alanının 120 metrekareden fazla olan kısmı dikkate alınmaz.” denilmesi nedeniyle konutun ancak 120 metrekaresine isabet eden ısınma bedelinin tahsilinin mümkün olacağı, 120 metrekareyi aşan kısmının ise, elektrik, gaz ve su ödemelerinde olduğu gibi yine kurum tarafından karşılanması gerektiği iddia edilmişse de, Tebliğde kastedilen ısınma bedeli, yakıtı kurumlarınca tedarik edilecek konutlar için geçerli olup, doğalgazla ısıtılan kamu konutlarında yakıtın tedarikinde bir güçlük söz konusu olmadığından (devlet mahalleleri ve hizmet binası gibi aynı kazandan ısıtılan konutlar hariç) bu konutların yakıt giderlerinin idarelerce karşılanması çok açık bir şekilde yasaklanmıştır.
Öte yandan, raporda Üst Yönetici olarak …’ın da sorumlu tutulduğu görülmüşse de, bahse konu edilen ödemelerle ilgili belgelerde adı geçenin herhangi bir emir/talimatı ya da imzası bulunmadığı anlaşıldığından, oluşan kamu zararı nedeniyle sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bu itibarla, rektörlük konutuna ait ısınma giderlerinin kurum bütçesinden karşılanması ile ilgili olarak;
6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 50’nci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uyarınca … tarih ve … sayılı İlam’ın …’uncu maddesine ilişkin hüküm dışı kaydının kaldırılmasına ve … TL kamu zararının;
… TL'sinin, Harcama Yetkilisi (...) … ile Gerçekleştirme Görevlisi (…) …'e,
… TL'sinin, Harcama Yetkilisi (...) … ile Gerçekleştirme Görevlisi (…) …'e,
… TL’sinin Harcama Yetkilisi (…) … ile Gerçekleştirme Görevlisi (…) …’e,
… TL’sinin Harcama Yetkilisi (...) … ile Gerçekleştirme Görevlisi (..) …’e,
… TL’sinin Harcama Yetkilisi (…) … ile Gerçekleştirme Görevlisi (…) …’a,
… TL’sinin Harcama Yetkilisi (…) … ile Gerçekleştirme Görevlisi (…) …’a
Müştereken ve müteselsilen,
6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince işleyecek faizleri ile ödettirilmesine, oy birliğiyle karar verildi.