Hükümetin seçim vaadi olan ve sandık kalkınca ‘sözde’ kalan mülakatın mağdur ettiği öğretmenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Atanamayan öğretmenler, hafta sonu Milli Eğitim Bakanlığı’nın önünde oturma eylemi yapmıştı. “Derecelilerin elendiği mülakat gibi mülakat” döviziyle Bakan Yusuf Tekin’e seslerini duyurmaya çalışan mağdurlara DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen, CHP’li Suat Özçağdaş da destek vermişti.
15 milletvekili, öğretmenlerin feryadını Meclis’e taşıdı. Mülakatta başarılı olmalarına karşın komisyonlar arası değerlendirme farkı nedeniyle kota dışı kalan öğretmenlerin bir kereye mahsus atamalarının yapılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verildi.
Teklife imza atan vekiller şunlar:
- Burak Dalgın
- Cem Avşar
- Elif Esen
- Ertuğrul Kaya
- Evrim Rızvanoğlu
- Hasan Karal
- İdris Şahin
- İrfan Karatutlu
- Medeni Yılmaz
- Mustafa Yeneroğlu
- Sadullah Ergin
- Sadullah Kısacık
- Seda Kaya Ösen
- Selma Aliye Kavaf
- Mehmet Emin Ekmen
Kanun teklifinin gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:
''Eğitim, bir toplumun geleceğini şekillendiren en önemli unsurlardan biridir. Öğretmenler ise bu sürecin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Ülkemizde öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla uygulanan sözleşmeli öğretmenlik sistemi, başarılı öğretmenlerin atanmasını sağlamayı hedeflemektedir. Ancak, 2024 yılı sözleşmeli öğretmenlik sınavlarında yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olmalarına rağmen, komisyonlar arası değerlendirme farklılıkları nedeniyle bazı öğretmen adayları kota dışı kalarak atanamamış ve mağdur olmuştur. Sınavlarda başarılı olan adayların sadece komisyonlar arasındaki değerlendirme farkları nedeniyle atanamamış olması, adaylar arasında fırsat eşitliğinin ihlaline yol açmış ve adalet duygusunu zedelemeştir."
"BU KANUN TEKLİFİ, ATAMALARDAKİ MAĞDURİYETİ SONLANDIRACAK"
"Bu mağduriyetin bir sefere mahsus bir yasal düzenlemeyle giderilmesi, öğretmen adaylarına hak ettikleri fırsatları sunacak ve komisyonlar arası dengesizlikten kaynaklanan olumsuzlukları ortadan kaldıracaktır. Böyle bir düzenleme, adaylar arasında fırsat eşitliğini güçlendirirken, başarılı öğretmen adaylarının hak ettiği şekilde atanmasını sağlayarak eğitim sistemimize olumlu katkılar sunacaktır.
Sonuç olarak, 2024 yılı sözleşmeli öğretmenlik sınavında başarılı olan ancak komisyonlar arasındaki yaklaşım farkları nedeniyle atanamayan öğretmen adaylarının mağduriyetinin giderilmesi, eğitim sisteminin adil, şeffaf ve eşitlikçi bir yapıya kavuşması açısından önem taşımaktadır. Bu düzenleme ile mağduriyetlerin önüne geçilerek, bu atama grubunda hakkaniyet tesis edilecektir.''
MERVE ŞİŞMAN /KARAR