BIST 100 10.029,71 %1.44 Dolar 34,14 %-0.01 Euro 38,07 %0.3 Altın Gram 2.903,03 %0.61 Brent Petrol 74,99 %1.47 Bitcoin 63.333,01 %0.12
,

Milli Eğitim Bakanlığı 100 Müfettiş Yardımcısı Alacak

MEB Bakanlık Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı öğretmenlik alanları ve öğretmenlik dışı alanlar (KPSS puanı ile) olmak üzere iki ayrı kategoride gerçekleştirilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı 100 Müfettiş Yardımcısı Alacak

MEB Bakanlık Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı* öğretmenlik alanları ve öğretmenlik dışı alanlar (KPSS puanı ile) olmak üzere iki ayrı kategoride gerçekleştirilecektir.

  • Öğretmenlik alanlarından başvuracak adayların; bu duyurudaki “A. ÖĞRETMENLİK ALAN BAŞVURULARI" bölümünde yer alan açıklamaları*
  • KPSS puanı İle öğretmenlik dışı alanlardan başvuracak adayların ise: bu duyurudaki “B. ÖĞRETMENLİK DIŞI ALAN BAŞVURULARI” bölümünde yer alan açıklamaları, dikkate almaları gerekmektedir.

A. ÖĞRETMENLİK Al,AN BAŞVURULARI

(Adaylık ve sözleşmeli öğretmenlik süresi dâhil olmak üzere sınav başvurusunun son günü itibarıyla öğretmenlikte 8 yıl ve daha fazla hizmeti bulunmak koşulu ile hâlen Bakanlık kadrolarında görev yapıyor olanlar)

  1. GENEL ESASLAR
    1. MEB Teftiş Kurulu Başkanlığında istihdam edilmek ve I sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 320’nci maddesinin 1 ’inei fıkrasında sayılan görevlerden Başkanlıkça tevdi edilenleri yapmak üzere. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 ile Ek 40 ve 41'inci maddeleri, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 24'üncü maddesi, Milli Eğilim Bakanlığı Te iliş Kurulu Yönetmeliği hükümleri ile Bakanlık Makam Onaylan doğrultusunda yarışma sınavı yoluyla Tablo 1 ’de belirtilen öğretmenlik alan lan odan toplam 50 “Bakanlık Müfettiş Yardımcısı” alımı yapılacaktır.
    2. Yarışma sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşacaktır.
    3. Yazılı sınav 100 lam puan üzerinden değerlendirilecek, yazılı sınavda başarılı sayılmak için adayın sınav konu gruplarının her birinden en az 50 puan alması koşuluyla bu puan 1 ann ortalamasının 70 puandan aşağı olmaması gerekecektir.
    4. Yazılı sınavda; öğretmenlik alanlarına göre en yüksek puan alan adaylardan başlamak üzere, ilan edilen kadro sayısının iki katı aday sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Son adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılacaktır.
    5. Sözlü sınavda; sözlü sınav komisyonu başkan ve üyelerince 100 lam puan üzerinden ayrı ayrı verilen puanlanıl aritmetik ortalaması sonucunda 70 ve daha fazla puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.
    6. Sözlü sınavda 70 ve üzerinde puan alan adaylar için, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınmak suretiyle yanşma sınav puanı belirlenecektir.
    7. Tablo 2’de yer alan mevzuata dayalı sınav konu grupları için “mevzuat.gov.tr" internet adresinde yayımlanan metinler dikkate alınacaktır. Adaylar, sınav duyurusu ilan tarihinden sonra mevzuatta yapılacak değişikliklerden sorumlu olmayacaklardır

î. ATAMA YAPILACAK ALANLAR VE KADRO SAYILARI

    1. Bakanlık Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı sonucuna göre toplam 50 Bakanlık müfettiş yardımcısı ataması yapılacaktır. Atama yapılacak alanlar, kadro sayıları ve sözlü sınava çağrılacak aday sayıları Tablo-1 ’de gösterilmiştir.
       
    2. Sınavı kazanan adaylardan müktesep kadro derecesi atanabilecekleri kadro derecesinin üstünde olanlar, ihdas edilen Bakanlık müfettiş yardımcılığı kadrolarına atanmayı kabul etmiş sayılacaklardır.

Tablo 1. Atama Yapılacak Alanlar, Kadro Sayıları ve Sözlü Sınava Çağrılacak Aday Sayıları (Öğretmenlik Alanlarından Başvuran Adaylar İçin)

Sıra No

Atama Yapılacak Alan

Atama Yapılacak Kadro Sayısı

Sözlü Sınava Çağrılacak

 

Almanca

1

2

2

Arapça

1

2

3

Beden Eğitimi

2

4

4

Biyoloji

1

2

5

Coğrafya

1

2

6

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi

1

2

7

Felsefe

1

2

8

Fen Bilimleri

3

6

9

Fizik

1

2

10

Görsel Sanatlar

1

2

11

İlköğretim Matematik

4

8

12

İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri

3

6

İngilizce

4

8

14

Kimya / Kimya Teknolojisi

1

2

15

Matematik

3

6

16

Mesleki ve Teknik Eğitim

* Atamaya esas tüm alanlardan başvuru yapılabilecektir.

“bilişim teknolojileri öğretmenleri, bu alan kapsamında başvuru yapabileceklerdir.

5

10

17

Müzik

1

2

18

Okul Öncesi

2

4

19

özel Eğitim

3

6

20

Rehberlik

2

4

21

Sınıf öğretmenliği

2

4

22

Sosyal Bilgiler

1

2

23

Tarih

1

2

24

Türk Dili ve Edebiyatı

2

4

25

lürkçc

3

6

 

TOPLAM

50

100

 

  1. BAŞVURU İŞLEMLERİ
    1. Yarışma Sınavına Katılacaklarda Aranacak Şartlar

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinde sayılan genel şartlara ek olarak;

      1. Adaylık ve sözleşmeli öğretmenlik süresi dâhil olmak üzere sınav başvurusunun son günü itibanyla öğretmenlikte 8 yıl ve daha fazla hizmeti bulunmak koşulu ile hâlen Bakanlık kadrolarında görev yapıyor olmak,
      2. Adaylık ve sözleşmeli öğretmenlik süresi dâhil olmak üzere öğretmenlikte 8 yıl ve daha fazla hizmeti bulunanlar bakımından, en az 3 yıl Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlannda görev yapmış olmak,
      3. Yanşma sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibanyla 35 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1989 ve sonrasında dolanlar sınava başvurabileceklerdir). şartlan aranacaktır.

* 8 yıllık sürenin hesabında; resmî ve özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yönetici ve öğretmen olarak geçirilen süreler ile askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin bu süreleri birlikte değerlendirilecektir.

Yukarıda yer alan başvuru şartlannı taşımadıkları sonradan anlaşılan adayların atamaları yapılmayacak, atamaları yapılmış ise iptal edilecektir.

    1. Yarışma Sınavı Başvuru İşlemleri
      1. Sınava girecek adaylar 750,00 (ycdiyüzclli) TL sınav ücretini, katılacaklan sınavın adıyla sınav uygulama takviminde (Tablo-4) belirtilen tarihler arasında MEB Destek I lizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi hesabına; https://odeme.meb.gov.tr internet adresinden tüm bankaların kredi kartıyla veya T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin A TM, mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden yatıracaklardır.
      2. Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusunu yapmayan adaylara ait ücretler ya da yanlış yalınlan ücretler, adaylara iade edilecektir. Yanlış yalınlan ücretlerin iadesi, sınavın tamamlanmasından sonra MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesi tarafından herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın yapılacaktır. Ücretlerin hangi bankaya yatınldığına bakılmaksızın yalnızca T.C. Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile merkezî ödeme ckranlanndan “MEB İade Bedeli” adı altında T.C. kimlik numarası ile sorgulama yaptınlarak iade edilecektir.
      3. Sınav yerleştirme işlemi tamamlanan aday, sınava girmemesi durumunda ücret iadesi talep edemeyecektir. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkanlan adaylann bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
      4. Başvurular, https://mcbbis.mcb.gov.tr internet adresinde yer alan “Başvuru İşlemleri” bölümünden, sınav uygulama takviminde (Tablo-4) belirtilen tarihler arasında yapılacaktır. Sınav ücretinin yatırılmaması veya yanlış T.C. kimlik numarasıyla yatırılması hâlinde başvuru ekranı açılmayacaktır.
      5. Başvuru yapmayan adaylar, ücretlerini yatırmış olsalar dahi sınava alınmayacaklardır.
      6. Elektronik başvuru formuna yansıtılacak kimlik, öğrenim, atama alanı, hizmet süresi vb. bilgilerin, aday tarafından başvuru öncesinde MEBBİS üzerinden kontrol edilmesi ve varsa eksik veya hatalı bilgilerin düzeltilmesi gerekmektedir. Aday bilgilerinin güncellenmesi, özlük dosyasındaki ve/veya aday tarafından ibraz edilecek resmi belgelere dayalı olarak yapılacaktır.
      7. Engelli adaylar, uygulanacak sınav tedbir hizmetleri kapsamında MEBBİS kayıtlarını kontrol edecek, varsa engel durumlarına ilişkin eksik veya hatalı bilgilerinin başvuru öncesinde resmi belgeye dayalı olarak gOncellenmesini sağlayacaklardır.
      8. Başvuru işlemlerinin hatasız, eksiksiz ve duyuruya uygun olarak tamamlanmasından vc başvuruda yer alan bilgilerin doğruluğundan aday sorumlu olacaktır.
      9. Sınav ücretini yatıran ve elektronik başvuru kaydını yapan adayın başvurusu tamamlanmış olacaktır.
      10. Yarışma sınavına başvuranlardan gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya belge verdiği tespit edilenlerin sınav sonuçlan geçersiz sayılarak atamalan yapılmayacaktır. Atamalan yapılmış olsa dahi iptal edilecek ve haklarında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.
  1. BAKANLIK MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAVI
    1. Yazılı Sınav
      1. Sınav Giriş Belgesi
        1. Adaylar; Bakanlık müfettiş yardımcılığı yazılı sınavına ait fotoğraflı sınav giriş belgelerini, sınav uygulama takviminde (Tablo—4) belirtilen tarihten itibaren https://www.mcb.gov.tr internet adresinden alabileceklerdir. Adaylara ayrıca “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” gönderilmeyecektir.
        2. Fotoğraflı sınav giriş belgesinde adayların katılacakları sınavın tarih ve saati, sınav merkezi ile aday kimlik bilgileri yer alacaktır.
      2. Sınav Konuları
      1. L Yazılı sınav, MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacaktır.
      2. 2. Yazılı sınav sorularına esas teşkil edecek konu grupları, konu başlıkları ve soru sayılan Tablo-2’de gösterilmiştir.

Tablo 2. Yazılı Sınav Konu Gruplan, Konu Başlıkları ve Soru Sayılan (Öğretmenlik
Alanlarından Başvuran Adaylar İçin)

Konu Grubu

Konu Başlığı

Soru Sayısı

Genel Mevzuat

  1. 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
  2. İdare Hukuku (genel esaslar, idari yargı, Türkiye’nin yönetim yapısı)
  3. 657 sayılı Devlet Memurlan Kanunu
  4. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu
  5. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun

20 Soru

Millî Eğitim Bakanlığı Mevzuatı

  1. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yer alan Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri
  2. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu
  3. 222 sayılı ilköğretim ve Eğitim Kanunu
  4. 5580 sayılı özel öğretim Kurumlan Kanunu
  5. 573 sayılı özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
  6. Bakanlığın eğitim-öğretim, yönetim ve döner sermaye ile ilgili yönetmelikleri

20 Soru

Mali ve Adli Mevzuat

  1. 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu
  2. 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun
  3. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu
  4. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu
  5. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu
  6. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu

20 Soru

Diğer Konular

  1. İstatistik
  2. ölçme ve Değerlendirme
  3. Genel Kültür
  4. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

20 Soru

Toplam

80 Soru

      1. Sınavın Uygulanması
      1. Bakanlık müfettiş yardımcılığı yazılı sınavı, MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 23 Kasım 2024 Cumartesi günü saat 10.00’da Ankara’da merkezi sistemle tek oturum hâlinde yapılacaktır. Sınav süresi 100 dakika olacak ve sınavda 80 sorudan oluşan A-B soru kitapçıkları kullanılacaktır.
      2. Adaylar sınava gelirken yanlannda, fotoğraflı sınav giriş belgesi ve üzerinde T.C. kimlik numarası yer alan geçerli kimlik belgelerinden biri (Nüfus cüzdam/T.C. kimlik kartı, sürücü belgesi, geçerlik süresi devam eden pasaport) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan silgi bulunduracaktır. Fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacaktır.
      3. Adaylar, nüfus müdürlüklerince verilen fotoğraflı, barkodlu-karekodlu T.C. geçici kimlik belgesi ile sınava alınabilecektir.
      4. Evlilik, boşanma, mahkeme kararı vb. nedenlerle soyadı değişikliği olan adayların geçerli kimlik belgesinde yer alan kimlik numaralan kontrol edilecek, giriş belgesindeki kimlik numarası ile aynı ise kimlik belgesi geçerli kabul edilecektir.
      5. Adaylar; sınav binasına her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, anahtarlık, her türlü araç anahtan, kablosuz iletişim sağlayan bluctooth ve benzeri cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılar, her türlü plastik, cam eşya (şeffaf/numaralı gözlük hariç), plastik ve metal içerikli eşyalar (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing hariç) banka/kredi kartı vb. kartlarla, her türlü elektronik /mekanik cihaz ve her türlü müsvedde kâğıt, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, cetvel, pergel, açıölçer ve bu gibi araçlarla, yiyecek içecek (şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkanlmış su hariç), ilaç ve diğer tüketim maddeleri (kullanımı doktor raporu ile belgelendirilen işitme cihazı, insülin pompası, kan şekeri ölçüm cihazı vb. cihazlar hariç) ile alınmayacaktır. Ayrıca, adayın bu araçlan sınav anında yanında bulundurduğunun tespit edilmesi durumunda, sınav kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle hakkında tutanak düzenlenecek ve sınavı iptal edilecektir.
      6. Adaylar, sınav giriş belgesinde belirtilen sınav saatinden en geç 30 dakika önce sınav yapılacak merkezde hazır bulunacaktır.
      7. Sınav başlama saatinden itibaren 15 dakika içinde gelen aday/adaylar sınava alınacak ancak bu aday/adaylara ek süre verilmeyecektir. Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 30 dakika içinde hiçbir nedenle salondan dışarı çıkamayacaktır.
      8. Sınav başladıktan sonra salondan ayrılan aday/adaylar tekrar sınav salonuna alınmayacaktır.
      9. Bakanlık müfettiş yardımcılığı yazılı sınav sorulan ve cevap anahtan, sınav uygulama takviminde (Tablo-4) belirtilen tarihte https://www.meb.gov.tr ve/veya https://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanacaktır.
      1. Sınavın Değerlendirilmesi
        1. Yazılı sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve yalnızca doğru cevaplar dikkate alınacaktır. Yazılı sınavdan başarılı sayılmak için adayın sınav konu gruplannın her birinden en az 50 puan alması ve bu puanlara ait ortalamanın en az 70 olması gerekecektir.
        2. Puanlar, virgülden sonra ondalık dilimi ne olursa olsun bir üst puana tamamlanmayacaktır. Puanlarda herhangi bir yuvarlama işlemi yapılmayacak, virgülden sonra iki basamak olacak şekilde açıklanacaktır.
        3. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, ilgili soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/sorulann doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.
        4. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen soru/sorular değerlendirme dışı bırakılarak, geçerli soru/sorulann puan değerinin yeniden hesaplanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
      2. Sınav Sonuçlarının Duyurulması
        1. Yazılı sınav sonuçlan, sınav uygulama takviminde (Tablo-4) belirtilen tarihte https://www.meb.gov.tr ve/veya https://odsgm.mcb.gov.tr internet adreslerinde ilân edilecektir.
        2. Sınav sonuçlanyla ilgili MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından adaylara herhangi bir tebligat yapılmayacak, internet duyurusu geçerli sayılacaktır.
      3. Yazılı Sınav İtirazları
        1. Adaylar; sınav sorulan ve/veya cevap anahtarına ilişkin itirazlarını sınav sorularının ve cevap anahtarının http://www.mcb.gov.tr ve/veya http://odsgm.mcb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanmasından itibaren en geç beş takvim günü içerisinde T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine kendisine ait T.C. kimlik numarası ile 50 TL itiraz ücreti yatırarak e-İtiraz Modülü (https://eitiraz.mcb.gov.tr) üzerinden yapabileceklerdir.
        2. Adaylar; sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını sınav sonuçlarının http://www.meb.gov.tr ve/veya http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanmasından itibaren en geç beş takvim günü içerisinde T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine kendisine ait T.C. kimlik numarası ile 50 TL itiraz ücreti yatırarak c-İtiraz Modülü (https://eitiraz.meb.gov.tr) üzerinden yapabileceklerdir.
        3. Adaylar belirlenen itiraz süreleri dışında itiraz başvurusu yapamayacaklardır. İtirazlar başvuru tarihinden itibaren beş takvim günü içinde incelenerek sonucu ilgili adaya bildirilecektir.
        4. itirazlann değerlendirilmesinde, başvurunun e-itiraz Modülüne giriş tarihi dikkate alınacaktır.
        5. Sınav sorulan ve/veya cevap anahtarlan ile sınav sonuçlanna ilişkin yapılan itirazlar ÖDSGM tarafından c-İtiraz Modülü (https://eitiraz.mcb.gov.tr) üzerinden ccvaplandınlacaktır.
        6. Sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkanlan adayların sınav sorularına, cevap anahtarına ve sınav sonuçlanna ilişkin itiraz başvurulan dikkate alınmayacaktır.

4.I.6.7.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20/B maddesi uyarınca sorulara, cevap anahtarına ve sınav sonucuna yapılacak itirazlar, sonuçların https://www.meb.gov.tr ve/veya https://odsgm.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 günlük dava açma süresini durdurmayacaktır.

4.2. Sözlü Sınav

      1. Sınava Girmeye Hak Kazananlar
        1. Yazılı sınavda öğretmenlik alanları itibarıyla en yüksek puan alan adaylardan başlamak üzere, ilan edilen kadro sayısının iki katı aday sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Son adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılacaktır.
        2. Sözlü sınava girmeye hak kazanan adayların sınav tarihleri ve giriş yerleri sınav uygulama takviminde (Tablo-4) belirtilen tarihte https://www.meb.gov.tr ve/veya https://tkb.mcb.gov.tr internet adreslerinde ilan edilecektir.
      2. Sınav Konuları
        1. Sözlü sınavda adaylar;
  1. Tablo 3’te yer alan sınav konulanna ilişkin bilgi düzeyi (50 puan),
  2. Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü (IO puan),
  3. Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu (10 puan),

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandıncılığı (10 puan),

  1. Genel yetenek ve genel kültürü (10 puan),
  2. Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (10 puan), yönlerinden değerlendirileceklerdir.

T ablo 3. Sözlü Sınav Konu Grupları. Konu Başlıkları, Soru Sayıları ve Puan Değerleri
(Öğretmenlik Alanlarından Başvuran Adaylar İçin)

Sınav Konu Grubu

Sınav Konu Başlığı

Soru

Puan

Genel Mevzuat

  1. 2709 sayılı 1 ürkıye Cumhuriyeti Anayasası
  2. İdare Hukuku (genel esaslar, idari yargı, Türkiye’nin yönetim yapısı) 3)657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
  1. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu
  2. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun

1 Soru

12,5

Puan

Millî Eğitim Bakanlığı Mevzuatı

  1. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yer alan Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri
  2. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu
  3. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu
  4. 5580 sayılı özel öğretim Kurumlan Kanunu
  5. 573 sayılı özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
  6. Bakanlığın Eğitim-öğrctim, Yönetim ve Döner Sermaye ile İlgili Yönetmelikleri

1 Soru

12,5 Puan

Mali ve Adli Mevzuat

  1. 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu
  2. 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun
  3. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu
  4. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu
  5. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu
  6. 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu

1 Soru

12,5 Puan

Diğer Konular

  1. İstatistik
  2. ölçme ve Değerlendirme
  3. Genel Kültür
  4. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

1 Soru

12,5 Puan

Toplam

4 Soru

50 puan

      1. Sınavın Uygulanması
      1. Sözlü sınav, Sınav Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde. Makam Onayı uyarınca oluşturulacak sözlü sınav komisyonunca/komisyonlannca yapılacaktır.
      2. Adaylar sınava, üzerinde T.C. kimlik numarası yer alan geçerli kimlik belgelerinden biri (Nüfus cüzdanı/T.C. kimlik kartı, sürücü belgesi, geçerlilik süresi devam eden pasaport) ile gireceklerdir. Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacaktır. (Adaylar, nüfus müdürlüklerince verilen fotoğraflı, barkodlu-karckodlu T.C. geçici kimlik belgesi ile sınava alınabilecektir.)
      1. Kendisi için belirlenen tarihte gelmeyen aday sınava alınmayacaktır.
      1. Adaylar, sınav salonuna girerken yanlarında cep telefonlannı bulundurmayacak veya kapalı tutacaklardır.
      2. Sınavın Değerlendirilmesi
        1. Adayların sınavları, bu duyurunun 4.2.2.I. maddesinin (a) bendindeki konu başlığı için 50 puan, aynı maddenin (b-c-ç-d-e) bentlerindeki konu başlıklarının her biri için 10’ar puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
        2. Sözlü sınav komisyonu başkan ve üyelerince 100 tam puan üzerinden ayrı ayrı verilen puanların aritmetik ortalaması sonucunda 70 ve daha fazla puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.
      1. Sınav Sonuçlarının Duyurulması

Sözlü sınav sonuçlan, sınav uygulama takviminde (Tablo-4) belirtilen tarihte https://www.meb.gov.tr ve/veya https://tkb.meb.gov.tr internet adreslerinde ilân edilecektir. Adaylara aynca bildirimde bulunulmayacaktır.

      1. Sözlü Sınav Sonucuna İtiraz
        1. Adaylar, sözlü sınava ilişkin itirazlannı sonuçların ilan tarihinden itibaren 5 iş günü içinde e-İtiraz Modülü (https://eitiraz.meb.gov.tr) üzerinden yapacaklardır.
        2. Adaylar, belirlenen süre dışında itiraz başvurusu yapamayacaklardır.
      1. İtirazlar başvuru tarihinden itibaren 10 iş günü içinde incelenerek karara bağlanacak ve sonucu MEB Teftiş Kurulu Başkanlığınca e-İtiraz Modülü üzerinden ilgili adaya bildirilecektir.
      2. . itirazların değerlendirilmesinde, başvurunun e-İtiraz Modülüne giriş tarihi dikkate alınacaktır.
      1. Sınavı geçersiz sayılan ya da sınava girmeyen adaylann itiraz başvurulan dikkate alınmayacaktır.
  1. Yarışma Sınavının Değerlendirilmesi, İlânı ve Geçerlik Süresi
    1. Sözlü sınavda 70 ve üzerinde puan alan adaylann yarışma sınav puanı, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınarak belirlenecektir.
    2. Tablo I ’de ilan edilen başvuru alanlarına göre puanı en yüksek adaydan başlanarak atama yapılacak kadro sayısı kadar asıl, asıl aday sayısının yansı kadar da yedek aday belirlenecektir.
    3. Yedek listede yer alan adaylann haklan, yanşma sınavı sonucunun ilân tarihinden itibaren bir yıllık süreyi aşmamak üzere müteakip sınav duyurusunun ilan tarihine kadar geçerli olacaktır.
    4. Asıl aday listesinin son sırasında yer alan adayların puanlarının eşitliği halinde sırasıyla; yazılı sınav puanı, sözlü sınav puanı, hizmet puanı yüksek olan aday, yine puan eşitliği hâlinde bilgisayar kurası ile belirlenen aday asıl aday listesinde yer alacaktır.
      1. Yedek adayların puanlannın eşitliği halinde atanacak aday, bu duyurunun 4.3.4. maddesinde açıklanan usulle belirlenecektir.
      2. Yarışma sınavı sonucunda müfettiş yardımcılığına atanma hakkı kazananlar ile yedek adaylar ve asıl ve yedek aday sıralamasına giremeyenler, sınav uygulama takviminde (Tablo-4) belirtilen tarihte her adayın kendi sınav sonucunu görebileceği şekilde https://www.meb.gov.tr ve/veya https://tkb.meb.gov.tr internet adreslerinde ilân edilecektir. Adaylara ayrıca bildirimde bulunulmayacaktır.

Tablo 4. Bakanlık Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı Uygulama Takvimi (Öğretmenlik Alanlarından Başvuran Adaylar İçin)

İŞİN TANIMI

TARİH

TARAK

BAŞVURU SURECİ

Yanşma Sınav Duyurusunun Yayımlanması

23.09.2024

TKB

Sınav Ücretinin Yatınlması ve Başvuruların https://mebbis.meb.gov.tr İnternet Adresi Üzerinden Alınması (saat 23.59’a kadar)

14.10.2024

25.10.2024

Adaylar TKB

Fotoğraflı Sınav Giriş Belgelerinin https://www.mcb.gov.tr İnternet Adresinde Yayımlanması

15.11.2024

ÖDSGM

YAZILI SINAV SÜRECİ

Bakanlık Müfettiş Yardımcılığı Yazılı Sınavı (Ankara. Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturum hâlinde)

23.11.2024

ÖDSGM

Sınav Sorularının ve/veya Cevap Anahtannın https://www.meb.gov.tr vc/vcya https://odsgm.mcb.gov.tr İnternet Adreslerinde Yayımlanması

25.11.2024

ÖDSGM

Sınav Soruları vc/vcya Cevap Anahtarına İlişkin İtirazların c-İtiraz Modülü (https://eitiraz.mcb.gov.tr) Üzerinden Alınması

25.11.2024

29.11.2024

ÖDSGM

Sınav Sorularına ve/veya Cevap Anahtanna İlişkin c-İtiraz Modülü Üzerinden Yapılan İtirazların Sonuçlandırılması

25.11.2024

ÖDSGM

03.12.2024

Sınav Sonuç Bilgilerinin https://www.meb.gov.tr ve/veya https://odsgm.meb.gov.tr İnternet Adreslerinde Yayımlanması

06.12.2024

ÖDSGM

Sınav Sonuçlanna İlişkin İtirazların c-İtiraz Modülü (https://citiraz.mcb.gov.tr) Üzerinden Alınması

06.12.2024

10.12.2024

ÖDSGM

Sınav Sonuçlarına İlişkin İtirazların e-İtiraz Modülü Üzerinden Sonuçlandırılması

06.12.2024

14.12.2024

ÖDSGM

SÖZLÜ SINAV SÜRECİ

Sınava Girmeye Hak Kazanan Adaylar ile Sınav Yeri ve Tarihinin https://www.meb.gov.tr İnternet Adresinde İlan Edilmesi

10.01.2025

TKB

Bakanlık Müfettiş Yardımcılığı Sözlü Sınavı (Ankara, MEB Beşevler Kampüsü D Blok)

20.01.2025

24.01.2025

TKB

Sınav Sonuç Bilgilerinin https://www.mcb.gov.tr vc/vcya https://tkb.mcb.gov.tr İnternet Adreslerinde Yayımlanması

07.02.2025

TKB

Sınav Sonuçlanna İlişkin İtirazların c-İtiraz Modülü (https://citiraz.mcb.gov.tr) Üzerinden Alınması

07.02.2025

13.02.2025

TKB

Sınav Sonuçlarına İlişkin İtirazların e-İtiraz Modülü üzerinden Sonuçlandırılması

07.02.2025

26.02.2025

TKB

YARIŞMA SINAV SONUCU İLANI

Yanşma Sınav Sonuçlannın http://www.mcb.gov.u-/ İnternet Adresinde İlan Edilmesi

07.03.2025

TKB

ATAMA SÜRECİ

Bakanlık Müfettiş Yardımcılığına Atamaya İlişkin Duyurunun, Teftiş Kurulu Başkanlığınca https://www.mcb.gov.tr İnternet Adresinde Yayımlanması

07.03.2025

14.03.2025

TKB

TKB: lcO>> Kurulu (taşkınlığı ■ 0D8GM Ölçme. Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Gcael Müdürlüğü

B. ÖĞRETMENLİK DİŞİ ALAN BAŞVURULARI

(En az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, mühendislik, mühendislik-mimarlık ve teknoloji fakülteleri veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar)

  1. GENEL ESASLAR
    1. Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığında istihdam edilmek ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 320 nci maddesinin birinci fıkrasında sayılan görevlerden Başkanlıkça tevdi edilenleri yapmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 ile Ek 40 ve 4l’inci maddeleri. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 24’üncü maddesi. Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği hükümleri ile Bakanlık Makam Onaylan doğrultusunda yanşma sınavı yoluyla Tablo 5’te belirtilen öğretmenlik dışı alanlardan toplam 50 ‘Bakanlık Müfettiş Yardımcısı’ alımı yapılacaktır.
    2. Yanşma sınavı, KPSS ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamadan oluşacaktır. Yanşma sınav puanı; KPSS puanı ile sözlü sınav puanlannın aritmetik ortalaması alınarak belirlenecektir.
    3. Sınava katılma şartlarını taşıyan adaylardan Kariyer Kapısı Platformu üzerinden usulüne uygun olarak başvuru yapan ve KPSS’dcn en yüksek puan alanlardan başlamak üzere, Tablo-5'te ilan edilen kadro sayısının iki katı aday öğretmenlik dışı alanlar itibanyla sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Son adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılacaktır.
    4. Adayların, Tablo 6’da yer alan mevzuata dayalı sözlü sınav konu gruplarına ilişkin olarak “mevzuat.gov.tr” adresinde yayımlanan mevzuat metinlerini dikkate almaları gerekmektedir. Adaylar, sınav duyurusu ilan tarihinden sonra mevzuatta yapılacak değişikliklerden sorumlu olmayacaklardır.
  2. ATAMA YAPILACAK ALANLAR, KADRO SAYILARI VE KPSS PUAN TÜRLERİ
    1. Yarışma sınavına katılacaklarda aranan öğrenim şartları, atama yapılacak alanlar, atama yapılacak kadro sayılan, sözlü sınava çağnlacak aday sayılan, ilgili KPSS puan türleri ve KPSS taban puanlan Tablo-5’te gösterilmiştir.
    2. Sınavı kazanan adaylar, müktesep kadro derecesi atanabilecekleri kadro derecesinin üstünde olanlar dahil, 9’uncu derecedeki Bakanlık müfettiş yardımcılığı kadrolarına atanmayı kabul etmiş sayılacaklardır.

Tablo 5. Atama Y apılacak Alan, Kadro Sayısı, KPSS Puan Türleri ve KPSS Taban Puanları
(Öğretmenlik Dışı Alanlardan Başvuran Adaylar İçin)

Mezun Olunan Fakülte

Mezun Olunan Program / Bölüm

Atama Yapılacak Kadro Sayısı

Sözlü Sınava Çağrılacak Aday Sayısı

KPSS Puan Türü

KPSS Taban Puanı

1) Hukuk

1) Hukuk

10

20

KPSS P4

75

  1. Siyasal Bilgiler
  2. iktisadi vc idari Bilimler
  3. İktisat
  4. İşletme
  1. İktisat
  2. İşletme
  3. Maliye
  4. Kamu Yönetimi
  5. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  6. Muhasebe ve Finans Yönetimi
  7. Yönetim Bilişim Sistemleri

20

40

KPSS P48

75

  1. Mühendislik
  2. Mühendislik-Mimarlık
  3. Teknoloji
  1. Bilgisayar Mühendisliği
  2. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği
  3. Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  4. Yazılım Mühendisliği

5

10

KPSS P3

75

  1. Elektronik Mühendisliği
  2. Elcktrik-Elcktronik Mühendisliği
  3. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

5

10

1) İnşaat Mühendisliği

10

20

TOPLAM

50

100

 

 

  1. BAŞVURU İŞLEMLERİ
    1. Y arışma Sınavına Katılacaklarda Aranacak Şartlar

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinde sayılan genel şartlara ek olarak;

      1. En az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, mühendislik, mühendislik-mimarlık ve teknoloji fakülteleri veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kumlu tarafından kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kummlarından mezun olmak,
      2. Yanşma sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibanyla 35 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1989 ve sonrasında doğanlar sınava başvurabileceklerdir).
      3. 2023 ve 2024 yıllarında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan Kamu Personel Seçme Sınavlarında; Tablo-5’te belirtilen alanlar ve karşılarında yer alan puan türlerinden 75 (yetmişbeş) ve üzerinde puan almış olmak kaydıyla başvuru yapanlardan en yüksek puan sıralamasına göre alınacak kadro sayısının iki katı aday arasında bulunmak, şartlan aranacaktır.

KPSS puan sıralamasına göre son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar da sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır.

•> Yukarıda yer alan başvuru şartlannı taşımadıklan sonradan anlaşılan adaylann atamalan yapılmayacak, atamalan yapılmış ise iptal edilecektir.

    1. Yarışma Sınavı Başvuru İşlemleri
      1. Sınav başvurusu, sınav uygulama takviminde (Tablo-7) belirtilen tarihler arasında (saat 23.59’a kadar) e-Devlet üzerinden Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım (https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr) internet adresi üzerinden gerçekleştirilecektir. İlanda belirtilen şartlara uygun olmayan başvurular ile süresi içerisinde yapılmayan başvurular dikkate alınmayacaktır. Postayla ve diğer şekillerde yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
      2. Çevrimiçi başvuruda yüklenecek belgeler;
  1. Adayın kendi el yazısıyla hazırladığı özgeçmiş.
  2. Diploma denklik belgesi (YÖK tarafından denkliği kabul edilen yükseköğretim kuramlarından mezun olanlar için).
      1. Başvuru sırasında adaylann mezuniyet bilgileri, Yükseköğretim Kurulu’nun e-Devlet üzerindeki verilerinden başvuru sistemine otomatik olarak işlenmektedir. Bilgilerinde hata/eksiklik olan veya mezuniyet bilgileri işlenmeyen adayların, başvuru formunda ilgili kutucuğu işaretleyip güncel bilgilerini kendileri girmeleri ve diploma veya mezuniyet belgesini (.pdf) ya da (jpeg) formatında sisteme yüklemeleri gerekecektir.
      2. Yurt içindeki veya yurt dışındaki öğretim kuramlarından mezun olup duyuruda aranılan öğrenim durumuna ilişkin denklik belgesi olan adaylann, diploma veya mezuniyet belgesi yerine denklik belgesini (.pdf) ya da ( jpeg) formatında sisteme yüklemeleri gerekecektir.
      3. Erkek adaylann askerlik bilgileri. Milli Savunma Bakanlığının e-Dcvlct üzerindeki verilerinden başvuru sistemine otomatik olarak işlenmektedir. Askerlik bilgilerinde hata olan adayların askerlik şubesinden bilgilerini güncelledikten sonra başvuruda bulunmaları gerekecektir.
      4. “İşleminiz Başanyla Gerçekleştirilmiştir” ifadesi görülmeyen hiçbir başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu nedenle adaylar, başvuru işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol etmelidirler.
      5. Başvuru tarihleri içerisinde yapılan başvuru sırasında; “Başvuralannız" ekranındaki “Başvuru Durumu” sütununda yer alan “Başvuru Henüz Tamamlanmadı” sürecindeki başvurular “Güncelle" butonu ile günccllcncbilcccktir.
      6. Başvuru tarihleri içerisinde başvurusunu tamamlayan ancak başvurusunu tekrar güncellemek isteyen aday; “Başvuralannız” ekranındaki “Başvuru Durumu” sütununda yer alan “Başvuru Alındı” sürecindeki başvurusunu, öncelikle “İşlem” sütununda yer alan “İptal Et” butonuna bastıktan sonra “Başvurumu İptal Et” butonu ile mevcut başvurusunu iptal edebilecektir. İptal işlemi gerçekleştirildikten sonra “Başvuru Durumu” sütununda “Başvuru İptal Edildi” uyarısı yer aldığında, ekranın sağ üst köşesinde bulunan “Yeni Başvuru” butonuyla tekrar başvuru yapılabilecektir.
      1. Başvuru işleminin hatasız, eksiksiz ve duyuruda yer alan hususlara uygun olarak yapılmasından ve istenilen belgelerin başvuru aşamasında sisteme yüklenmesinden aday sorumlu olacaktır. Bu hususlara riayet etmeyen aday, herhangi bir hak talebinde bulunamayacaktır.
      2. Başvuruların sona ermesinden sonra adayın başvuru bilgilerinde herhangi bir nedenle değişiklik yapılamayacaktır.
      3. Teftiş Kurulu Başkanlığı, sisteme yüklenen belgelerin aşıtlarını adaylardan isteyebilecektir.
      4. Yanşma sınavına başvuranlardan gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya belge verdiği tespit edilenlerin sınav sonuçlan geçersiz sayılarak atamaları yapılmayacaktır. Atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilecek ve haklarında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.
  1. BAKANLIK MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAVI
    1. Kamu Personel Seçme Sınavı
      1. . Tablo-5’te sayılan fakülteler veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlanndan mezun olan adaylar için l'ablo-5’te ilan edilen KPSS puan türleri ile taban puanları aranacaktır.
      2. .2023 ve 2024 yıllarında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan Kamu Personel Seçme Sınavlarında; Tablo-5’te belirtilen alanlar ve karşılarında yer alan puan türlerinden 75 (yetmişbeş) ve üzerinde puan almış olmak kaydıyla başvuru yapanlardan en yüksek puan sıralamasına göre alınacak kadro sayısının iki katı aday sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Son adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılacaktır.
    2. Sözlü Sınav
      1. Sınava Girmeye Hak Kazananlar
        1. Tablo-5'tc belirtilen alanlar itibanyla KPSS puanı en yüksek olan adaylardan başlamak üzere atama yapılacak kadro sayısının iki katı aday sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. Son adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağnlacaktır.
        2. Sözlü sınava girecek olan adaylann sınav tarihleri ve sınav giriş yerleri sınav uygulama takviminde (Tablo-7) belirtilen tarihte https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr internet adresinde ilan edilecektir.
      2. Sınav Konuları

Sözlü sınavda adaylar;

  1. Tablo 6’da yer alan sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi (50 puan),
  2. Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü (10 puan),
  3. Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu (10 puan),

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandıncılığı (10 puan),

  1. Genel yetenek ve genel kültürü (10 puan),
  2. Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (10 puan),

yönlerinden değerlendirileceklerdir.

 

Tablo 6. Sözlü Sınav Konuları. Soru Sayıları ve Puan Değerleri (Öğretmenlik Dışı
.Alanlardan Başvuran .Adaylar İçin)

Hukuk. Siyasal Bilgiler. İktisadi ve İdari Bilimler. İktisat. İşletme Fakülteleri veya Bunlara Denk Yükseköğretim Kurumlan Mezunları İçin

Sınav Konuları

Soru Sayısı

Puan

Değeri

Hukuk

  1. 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
  2. idare Hukuku (genel esaslar, idari yargı. Türkiye'nin yönetim yapısı)
  3. Borçlar Hukuku (genel esaslar, hukuki işlemler, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme)
  4. Ceza Hukuku

1 Soru

10 Puan

İktisat

  1. Mikro İktisat (tüketici teorisi, üretici teorisi, piyasa analizi)
  2. Makro İktisat (milli gelir, enflasyon, mal piyasaları, para politikası, makro modeller)
  3. İktisadi Gelişme (kalkınma teorileri, kalkınmanın finansmanı, sürdürülebilir kalkınma)
  4. Uluslararası İktisat (dış ticaret teorileri, ödemeler bilançosu ve denkleştirilmesi, döviz piyasaları, dış ticaret politikası araçları)

1 Soru

10 Puan

Maliye

  1. Genel Maliye Teorisi ve Maliye Politikası
  2. Kamu Mâliyesi (kamu gelirleri, kamu harcamaları)
  3. Bütçe (bütçenin işlevleri, ilkeleri, türleri, hazırlanması ve denetimi)
  4. Kamu Borçları

1 Soru

10 Puan

Muhasebe ve İşletme

  1. Genel Muhasebe
  2. Mali Tablolar Analizi
  3. Bilanço Analizi ve Teknikleri
  4. İşletme Denetimi ve Finansal Yönetim

1 Soru

10 Puan

Diğer Konular

  1. İstatistik
  2. ölçme ve Değerlendirme
  3. Genel Kültür
  4. Atatürk ilkeleri ve inkılap Tarihi

1

Soru

10 Puan

Toplam

5

Soru

50 Puan

Mühendislik. Mühcndislik-Mimarlık ve Teknoloji Fakülteleri s eş a Bunlara Denk Yükseköğretim Kurumlan Mezunları İçin

Sınav Konuları

Soru

Sayısı

Puan

Değeri

Hukuk

  1. 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
  2. İdare Hukuku (genel esaslar, idari yargı, Türkiye'nin yönetim yapısı)
  3. Borçlar Hukuku (genel esaslar, hukuki işlemler, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme)
  4. Ceza Hukuku

1 Soru

15 Puan

Diğer Konular

  1. İstatistik
  2. ölçme ve Değerlendirme
  3. Genel Kültür
  4. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

1 Soru

15 Puan

Lisans Alanları

1) Lisans Eğitimi Aldıkları Alanlara İlişkin Konular

1 Soru

20 Puan

Toplam

3 Soru

50 Puan

    1. Sınavın Uygulanması
      1. Sözlü sınav, Sınav Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde. Makam Onayı uyarınca oluşturulacak sözlü sınav komisyonu / komisyonlarınca yapılacaktır.
      2. Adaylar sınava, üzerinde T.C. kimlik numarası yer alan geçerli kimlik belgelerinden biri (Nüfus cüzdanı/T.C. kimlik kartı, sürücü belgesi, geçerlilik süresi devam eden pasaport) ile gireceklerdir. Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacaktır. (Adaylar, nüfus müdürlüklerince verilen fotoğraflı, barkodlu-karekodlu T.C. geçici kimlik belgesi ile sınava alınabilecektir.)
      1. Kendisi için belirlenen tarihte gelmeyen aday sınava alınmayacaktır.
      1. Adaylar, sınav salonuna girerken yanlarında cep telefonlannı bulundurmayacak veya kapalı tutacaklardır.
      2. Sınavın Değerlendirilmesi
        1. Adayların sınavları, bu duyurunun 4.2.2. maddesinin (a) bendindeki konu başlığı için 50 puan, aynı maddenin (b-c-ç-d-e) bentlerindeki konu başlıklarının her biri için 10’ar puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
        2. Sözlü sınav komisyonu başkan ve üyelerince 100 tam puan üzerinden ayrı ayn verilen puanların aritmetik ortalaması sonucunda 70 ve daha fazla puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.
      1. Sınav Sonuçlarının Duyurulması

Sözlü sınav sonuçlan, sınav uygulama takviminde (Tablo-7) belirtilen tarihte https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr internet adresinde ilân edilecektir.

      1. Sözlü Sınav Sonucuna İtiraz
        1. Adaylar, sözlü sınava ilişkin itirazlannı sonuçlann ilanı tarihinden itibaren 5 iş günü içinde e-İtiraz Modülü (https://eitiraz.meb.gov.tr) üzerinden yapacaklardır.
        2. Adaylar, belirlenen süre dışında itiraz başvurusu yapamayacaklardır.
        1. İtirazlar, başvuru tarihinden itibaren 10 iş günü içinde incelenerek karara bağlanacak ve sonucu Teftiş Kurulu Başkanlığınca e-İtiraz Modülü (https://eitiraz.mcb.gov.tr) üzerinden ilgili adaya bildirilecektir.
        1. itirazların değerlendirilmesinde, başvurunun e-İtiraz Modülüne giriş tarihi dikkate alınacaktır.
        2. Sınavı geçersiz sayılan ya da sınava girmeyen adayların itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
  1. Varışına Sınavının Değerlendirilmesi, İlânı ve Geçerlik Süresi
    1. Yarışma sınav puanı; sözlü sınav puanı 70 ve üzeri olan adayların KPSS puanı ile sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınarak belirlenecektir.
    2. Duyuruda ilan edilen başvuru alanları itibanyla puanı en yüksek adaydan başlanarak atama yapılacak kadro sayısı kadar asıl, asıl aday sayısının yansı kadar da yedek aday belirlenecektir.
    3. Yedek listede yer alan adayların hakları, yanşma sınavı sonucunun ilân tarihinden itibaren 1 yıllık süreyi aşmamak üzere müteakip sınav duyurusunun ilan tarihine kadar geçerli olacaktır.
      1. Asıl aday listesinin son sırasında yer alan adayların puanlarının eşitliği halinde sırasıyla; yanşma sınavına esas KPSS puanı, sözlü sınav puanı yüksek olan aday, yine puan eşitliği hâlinde bilgisayar kurası ile belirlenen aday asıl aday listesinde yer alacaktır.
      2. Yedek adaylann puanlannın eşitliği halinde atanacak aday, bu duyurunun 4.3.4. maddesinde açıklanan usulle belirlenecektir.
      3. Yanşma sınavı sonucunda müfettiş yardımcılığına atanma hakkı kazananlar ile yedek adaylar ve asıl ve yedek aday sıralamasına giremeyenler, sınav uygulama takviminde (Tablo-7) belirtilen tarihte her adayın kendi sınav sonucunu görebileceği şekilde https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr internet adresinde ilân edilecektir. Adaylara ayrıca bildirimde bulunulmayacaktır.

Tablo 7. Bakanlık Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı Uygulama Takvimi (Öğretmenlik
Dışı Alanlardan Başvuran Adaylar İçin)

İŞİN TANIMI

TARİH

TARAF

BAŞVURU SÜRECİ

Yanşma Sınavı Duyurusunun Yayımlanması.

23.09.2024

TKB

Başvuruların https://kariycrkapisi.cbiko.gov.tr Internet Adresi Üzerinden Alınması.

14.10.2024

25.10.2024

Adaylar TKB

SÖZLÜ SINAV SÜRECİ

Sınava Girmeye Hak Kazanan Adaylar ile Sınav Yeri ve Tarihinin https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr Internet Adresinde ilan Edilmesi.

22.11.2024

TKB

Bakanlık Müfettiş Yardımcılığı Sözlü Sınavı (Ankara, MEB Bcşcvlcr Kampüsü D Blok)

02.12.2024

06.12.2024

TKB

Sınav Sonuç Bilgilerinin https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr internet Adresinde Yayımlanması.

20.12.2024

TKB

Sınav Sonuçlanna                        İlişkin             İtirazların             e-ltiraz Modülü

(https://citiraz.mcb.gov.tr) Üzerinden Alınması.

20.12.2024

26.12.2024

TKB

Sınav Sonuçlanna İlişkin İtirazların e-ltiraz Modülü Üzerinden Sonuçlandınlması.

20.12.2024

09.01.2025

TKB

YARIŞMA SINAV SONUCU İLANI

Yanşma Sınav Sonuçlannın https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr İnternet Adresinde ilan Edilmesi.

17.01.2025

TKB

ATAMA SÜRECİ

Bakanlık Müfettiş Yardımcılığına Atamaya İlişkin Duyurunun, Teftiş Kurulu Başkanlığınca https://www.meb.gov.tr İnternet Adresinde Yayımlanması

24.01.2025

TKB

TKB Teftiş Kurulu Başkanlığı

C. ATAMAYA İLİŞKİN HUSUSLAR

Bakanlık müfettiş yardımcılığına öğretmenlik alanlarından ve öğretmenlik dışı alanlardan atanmaya hak kazananların “atama duyuruları”; ilgili sınav uygulama takvimlerinde (Tablo-4 ve l'ablo-7) belirtilen tarihlerde Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Bakanlığın internet adresinde (https://www.mcb.gov.tr) ilan edilecektir. Yapılacak duyurularda; başvuru tarihi, başvuru şekli, başvuruda istenecek belgeler ile diğer hususlara yer verilecektir.

Ç. HÜKÜM BULUNMAYAN HALLER

Bu duyuruda hüküm bulunmayan hallerde; Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği ve ‘Sınav Kurulu’ tarafından alınan kararlar uygulanacaktır.

I). İLETİŞİM

MEB Teftiş Kurulu Başkanlığı

Adres: Emniyet Mahallesi Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Bostancı Caddesi MEB Bcşcvlcr

Kampüsü D Blok (Ek Bina) 3. Kat Yenimahalle/ANKARA

Telefon: (0312)413 41 22

İnternet Adresi: https://www.meb.gov.tr - https://tkb.meb.gov.tr

Kaynak : Resmi Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler