,

Mezun olmayanlar da KPSS'ye girmeli mi?

Üniversiteden mezun olmayanlar da 2022 KPSS'ye girmeli

Mezun olmayanlar da KPSS'ye girmeli mi?

ÖSYM Başkanlığı bugün itibariyle 2022 KPSS sınav kılavuzunu yayımladı. Tıklayınız.

2022- KPSS Lisans Genel Yetenek Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi, ÖABT başvuruları, 24 Mayıs ila 06 Haziran 2022 tarihleri arasında alınacak.

Genel Yetenek Genel Kültür oturumu ile Eğitim Bilimleri oturumu 31 Temmuz 2022 tarihinde yapılacak.

Üniversitelerin 3 veya 4. sınıflarında okuyan bir çok aday başvuru yapıp yapmayacağını merak etmektedir. Gazetememur.com olarak kılavuz üzerinde yaptığımız incelemeyi yayımlıyoruz.

2022 KPSS sınavına başvuruda mezun olma şartı bulunmamaktadır. Bu nedenle üniversite okuyan ve mezun olmayan adaylar da başvuru yapabilir.

Kılavuzda yer alan açıklama da bu yöndedir:

"11.4 2022-KPSS LİSANS sadece lisans (dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) programlarından mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olanlar içindir. Bu kılavuz, sınavın kural ve işlemlerini kapsamaktadır. Yüksek lisans veya doktora derecesini almış olanlar, başvurularını lisans diplomasını aldıkları alandan yapacaklar, daha sonraki tarihlerde atanmak üzere tercihlerini belirlerken bu alanı göz önünde tutacaklardır"

Lisans mezunları KPSS'ye önlisans düzeyinden sınava başvurabilir mi?

ÖSYM'nin sınav kılavuzunda yer alan açıklamasına göre, 6 Haziran 2022 tarihi ve öncesinde mezun olanlar, lisans düzeyinden KPSS’ye girmek zorundadır. Kılavuz açıklaması şu şekildedir:

"Bir lisans programından (dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim), 6 Haziran 2022 tarihi ve öncesinde mezun olanlar, lisans düzeyinden KPSS’ye girmek zorundadır. Bir lisans programından 6 Haziran 2022 tarihi itibarıyla mezun olmamış olmak koşuluyla; ön lisans (iki yıllık meslek yüksekokulu ve iki yıllık açıköğretim) veya ortaöğretim (lise veya dengi meslek lisesi) mezunları ile bu kurumlardan mezun olabilecek durumda olanlar, KPSS’ye ortaöğretim/ön lisans düzeyinde girebileceklerdir. Bir lisans programından 6 Haziran 2022 tarihinden sonra mezun olacaklar ise mezuniyet durumlarını göz önünde bulundurarak, KPSS’ye lisans düzeyinden veya ortaöğretim/ön lisans düzeyinden girebileceklerdir. Adayların birden fazla öğrenim düzeyinde KPSS’ye girmeleri mümkün değildir. KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans sınavıyla ilgili kılavuz ayrıca hazırlanacak ve adaylara duyurulacaktır"

- KPSS tercihleri sırasında mezun olmak yeterlidir?

Mezun olmamasına rağmen sınava girenler, kadroların yayımladığı tarihte mezun olurlarsa, ilanlara başvuru yapabilecektir. Kılavuzda yer alan açıklama şu şekildedir:

"1.14 Adayların, Yönetmeliğin A Grubu olarak tanımladığı kadrolar için kamu kurum ve kuruluşlarına ve öğretmen kadroları için Millî Eğitim Bakanlığına başvurdukları tarihte, B Grubu olarak tanımladığı kadrolar için ise ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek yerleştirme işlemleri için tercih yaptığı tarihte tercihte bulundukları kadroların gerektirdiği öğrenim düzeyinde mezun durumda olmaları şarttır"

- KPSS'nin geçerlilik süresi süresi içinde mezun olanlar başvuru yapmalı?

ÖSYM'nin sınav kılavuzunda yer alan açıklamasına göre, sınava mezunların yanı sıra ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecek. Dolaysıyla 3 ve 4. sınıflar sınava başvuru yapabilir ama 1 veya 2. sınıfta olanlar sınava başvuru yapmamalı. Kılavuzda yer alan açıklama şu şekildedir:

"Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. Koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS’ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar."

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler