CUMHURBAŞKANI KARARI
Karar Sayısı: 6864
Ekli “Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Uygulamalarında Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esaslarda Değişiklik Yapılması Hakkında Esaslar”ın yürürlüğe konulmasına, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.
23 Şubat 2023
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDA AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ UYGULAMALARINDA SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAİR ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA ESASLAR
MADDE 1- 5/11/2012 tarihli ve 2012/3945 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Uygulamalarında Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esasların başlığında yer alan “ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDA” ibaresi “ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞINDA” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Esasların 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Çevre ve Şehircilik Bakanım” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanını” şeklinde ve (b) bendinde yer alan “Çevre ve Şehircilik Bakanlığını” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3- Aynı Esasların 12 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Ancak hizmet gerekleri çerçevesinde ihtiyaç duyulan personelle Bakan onayıyla sözleşme yenilenebilir.”
MADDE 4- Aynı Esasların 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kanun” ibaresi “ilgili mevzuat” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5- Aynı Esasların 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Sözleşmeli Personelin |
|
Pozisyon Unvanı |
Pozisyon Sayısı |
Mühendis |
542 |
Mimar |
110 |
Şehir ve Bölge Plancısı |
102 |
Avukat |
76 |
Uzman |
65 |
Toplam |
895 |
MADDE 6- Aynı Esaslara 23 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bakanlıkta 30/6/2024 tarihine kadar 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi ile 7 nci, 8 inci, 9 uncu ve 10 uncu madde hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeli personel istihdam edilebilir.”
MADDE 7- Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8- Bu Esasları Cumhurbaşkanı yürütür.
NOT: Esaslarda pozzisyon 245 olarak görülmekle birlikte Bakanlık kaynakları sayının 395 olduğunu belirtmiştir. Haber buna göre düzeltilmiştir.
AÇIKLAMA:
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Uygulamalarında Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esaslar'ın 36/6/2024 tarihinde kadar uygulanmayacak hükümleri (KIRMIZI İŞARETLİ)
Sözleşmeli personelde aranacak şartlar
MADDE 5 - (1) Sözleşmeli personelde aranacak şartlar şunlardır:
a) (Değişik:RG-24/03/2018-30370) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları haiz olmak.
b) Kanun kapsamındaki uygulamalarla ilgili konularda olmak üzere, en az dört yıllık eğitim ve öğretim verilen yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.
c) Bakanlıkça yaptırılacak veya yapılacak sınavda başarılı olmak.
(2) Bakanlık, Kanun kapsamında yürütülecek işin niteliğine göre, istihdam edilecek sözleşmeli personel için özel şartlar belirleyebilir. Bakanlıkça tespit edilen özel şartlar, personel alımı için yapılacak duyuruda belirtilir.
Sözleşmeli personelin seçim usulü ve duyuru
MADDE 7 - (1) Sözleşmeli personel, Bakanlık tarafından belirlenecek usule göre seçilir. Bakanlık tarafından yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucunda istihdam edilecek personel belirlenir.
(2) Sınav, Bakanlık tarafından uygun görülecek zamanlarda ihtiyaç duyulan öğrenim dallarında yapılır.
(3) Ancak, Türkiye'de veya yurt dışında öğretim üyesi olarak görev yapmış olanların istihdamı için sınav şartı aranmaz.
(4) Sözleşmeli personelin seçimine ilişkin duyuru Bakanlıkça uygun görülecek vasıtalarla yapılır.
Sınav komisyonu
MADDE 8 - (1) Sınavın yapılması, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve itirazların incelenerek karara bağlanması Komisyon tarafından yapılır. Komisyon üyeliği için Bakanlık dışından da memur ve/veya öğretim elemanı görevlendirilebilir. Komisyon üyelerinin en az dört yıllık yükseköğretim mezunu olmaları şarttır.
(2) Komisyon, Bakanın onayı ile belirlenen bir başkan ve dört üyeden oluşur. Asıl üyelerin en az yarısı kadar yedek üye belirlenir.
(3) Komisyon üye tam sayısıyla toplanır ve oy çokluğu ile karar alır.
(4) Komisyonun başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavda görev alamazlar.
(5) Komisyonun sekretarya hizmetleri Bakanlığın Personel Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülür.
Sınav yapılması
MADDE 9 - (1) Sınavın yazılı ve sözlü şeklinde yapılması durumunda, Kanun kapsamındaki uygulamalar dikkate alınarak mesleki konulardan yazılı sınav yapılır. Yazılı sınavı Bakanlık yapar veya yaptırır.
(2) Yazılı sınavın değerlendirilmesi sonucu, bu sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylardan; en yüksek puan alandan başlamak üzere, atama yapılacak pozisyo sayısının en fazla 6 katına kadar aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla eşit puan alan adaylar da sözlü sınava çağrılır.
(3) Yazılı sınav sonucuna göre sözlü sınava girmeye hak kazananlar, Bakanlığın resmi internet sayfasında duyurulur.
(4) Giriş sınavının sadece sözlü sınav şeklinde yapılması halinde, başvurusu kabul edilen adaylar sözlü sınava çağrılır.
(5) Sözlü sınavda adaylar;
a) Sınav duyurusunda belirtilen sınav konularına ilişkin mesleki bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Liyakat, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerin mesleğe uygunluğu,
ç) Özgüven, ikna kabiliyeti ve inandırıcılık,
d) Genel yetenek ve genel kültür,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklık,
yönlerinden değerlendirilir.
(6) Adaylara, Komisyon başkan ve üyelerinin her biri tarafından, bu maddenin beşinci fıkrasının (a) bendi için 50 puan, diğer bentlerde belirtilen ölçütlerin her biri için 10'ar puan üzerinden değerlendirilerek 100 üzerinden puan verilir. Verilen bu puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil eder. Sözlü sınavda başarılı olmak için alınan puanın 70 puandan az olmaması gerekir. Komisyon, sözlü sınav sonuçlarını bir tutanakla tespit eder.
(7) Sınavda kopya çekenler, çekmeye teşebbüs edenler veya kopya çektiği tespit edilenler hakkında tutanak düzenlenir ve bu kişilerin sınavları geçersiz sayılır.