,

Bakan Özer, Öğretmen atama sorusunu geçiştirdi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğretmen ataması ile ilgili sorulan soruyu geçiştirdi. Özer, her yıl atama yapıldı, bu sene de yapılacak gibi soruyu geçiştiren bir cevap verdi.

Bakan Özer, Öğretmen atama sorusunu geçiştirdi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 5 yaşındaki okullaşma oranı yüzde 99'a, orta okulda yüzde 95 seviyesine ulaştığını belirten Bakan Özer, "857 bin dersliği olan devasa bir eğitim sistemimiz oldu. Bu dönem eğitimde kapsayıcılığın olduğu bir dönem." dedi. Meslek liselerinde sektör temsilcilerinin sürece dahil edildiğini söyleyen Bakan Özer, Meslek liseleri ilk kez yurt dışına ihracat yapmaya başladı. İstanbul'da bir lisemiz kağıt havluyu Fransa'ya ihraç etti." dedi.

Bakan Özer'in açıklamalarından satır başları şöyle;

"OECD ülkelerine bakın, eğitimdeki okullaşma oranını yüzde 90'ın üzerinde 1950'lerde çıkardı. Okul öncesi eğitim, çocuklarımızın sadece bilişsel değil bilişsel olmayan becerilerini de artırıyor. Tüm öğrencilerin okul öncesi eğitime erişimini sağlamak durumundasınız. Biz göreve geldiğimiz zaman Türkiye'nin 2782 idi. Bir yılda 3 bin anaokulu yapmak için yola çıktık. Bir yılda 6 bin 4 tane anaokulu yaptık.

ÖĞRENCİYE GIDA YARDIMI

3,5 milyar ders kitabı tüm öğrencilere ücretsiz olarak verildi. Burslar, pansiyonlar ve yardımcı kaynaklar ile ilgili atılımlar. Bu sosyal politikaların hepsi bir araya geldiğinde eğitimdeki okullaşma oranı arttı. Yemeğe ihtiyacı olan öğrenci varsa, okul müdürlerimiz onları belirleyip yardımcı oluyor. Ama bunu istismar etmek gerçeği saptırmaktır. 1,5 milyon öğrenci ücretsiz bu yardımdan faydalanıyor.

MESLEKİ EĞİTİMDE ATILAN ADIMLAR

Meslek liselerinde sektör temsilcilerini sürece dahil ettik. İstihdam edilebilirliklerini artırıyorlar. Meslek liseleri ilk kez yurt dışına ihracat yapmaya başladı. Ürettiği ürünü yurt dışına ihraç etmeye başladı. İkinci en kritik olan hamlemiz Mesleki Eğitim Merkezleri. İstanbul'da bir lisemiz kağıt havluyu Fransa'ya ihraç etti.

YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI OLACAK MI?

Öğretmen atamaları ile ilgili konuşan Özer, bu anlamda 2000'li yıllarla 2022 yılını karşılaştırdı. Özer, "2000'li yıllardaki eğitim istemindeki öğretmen sayısı 500 bin, şu andaki öğretmen sayısı 1 milyon 200 bin, yani 750 bin öğretmen son yirmi yılda atandı. Onlar ne için atandı? Eğitimi kitleselleştirirken öğretmen başına düşen öğrenci sayısını OECD ortalamasına yaklaştırmak ve öğrencilerin kaliteli bir eğitimden faydalanmasını sağlamak için yapıldı." dedi.

Özer şöyle devam etti: "Son yirmi yıla bakın, her yıl öğretmen ataması oldu. Millî Eğitim Bakanlığı çalışmalarını yapar gerekli bakanlıklarla. Bunun bütçelenmesiyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığımızla gerekli istişareler yapılır ve alım yapılacağı zaman da kamuoyuyla paylaşılır. Şimdi, en son 20 bin öğretmen atamasının 7 bin 503'ünü okul öncesi eğitime ayırdık çünkü okul öncesi eğitimde okullaşma oranında ciddi bir artışa gittik ve bu nedenle de oraya ağırlık verdik. Dolayısıyla yeni öğretmen atamasında ihtiyaçlarımızı belirleyip hangi alanlarda ihtiyacımız varsa oraya ağırlık vererek bir dağılımı ortaya koyacağız. Ayrıca, zorunlu hizmet affı da şu anda gündemimizde değil."

UZMAN ÖĞRETMEN SINAVI HER YIL MI OLACAK?

Her yıl inşallah bu sınavları yapmaya devam edeceğiz.

OKULLARDA SALGIN VAR MI?

Okulları kapatmayı gerektirecek durum söz konusu değil.

AKRAN ZORBALIĞINA NASIL ÖNLEM ALINACAK?

Akran zorbalığını disiplin suçu kapsamına aldık.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler