BIST 100 9.602,14 %-2,09 Dolar 36,44 %0,38 Euro 38,16 %-0,05 Altın Gram 3.438,14 %0,27 Brent Petrol 74,43 %-2,68 Bitcoin 96.186,54 %0,90
,

Yüzde 2 barajı görüş ayrılıklarına sebep oldu

Memur sendikaları ile ilgili yeni düzenleme komisyonda kabul edilerek Genel Kurul’a getirilecek.

Yüzde 2 barajı görüş ayrılıklarına sebep oldu

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

Yeni düzenleme ile birlikte alanında çalışanların yüzde ikisi oranında üye oranına sahip olan sendikalara üye olan memurlar “Toplu Sözleşme İkramiyesi”, baraj altında kalan sendikalara üye olanlara ise “Toplu Sözleşme Desteği” verilmesi öngörülüyor. Memur sendikaları ise düzenlemeyle ilgili olarak ikiye bölünmüş durumda. Türkiye Kamu-Sen, sendikal alanın disipline edilmesi için çağrıda bulunurken, BASK ise düzenlemenin Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtti.

* Memur sendikalarının üye sayısı bakımından etkileyen baraj düzenlemesi komisyonda kabul edilerek Genel Kurul’a gönderildi. Düzenleme, önceden 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmesine yüzde 1 olarak eklenmiş fakat Danıştay tarafından yürütme durdurma kararı ile kaldırılmıştı. Şimdi ise TBMM Genel Kuruluna düzenlenerek gönderilmesi tartışmalara neden oldu. 

BARAJ İLE VERİLECEK TUTARLARDA DEĞİŞİKLİK GÖSTERECEK

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu teklifte, üye sayısı bakımından yüzde 2’yi aşan sendikaların üyeleri “Toplu Sözleşme İkramiyesi”, baraj altında kalan sendikalara üye olanlara ise “Toplu Sözleşme Desteği” verilecek. Toplu Sözleşme İkramiyesi yaklaşık 700 TL civarında olurken, yüzde 2’nin altına kalan sendikalarda verilecek olan toplu sözleşme desteğinde ise verilen tutar 3’te 1’i kadar olarak belirlendi. 

TÜRKİYE KAMU-SEN: “SENDİKAL ALAN DİSİPLİNE EDİLMELİ”

Kamu sendikacılığında bir düzenlemenin şart olduğuna dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney, parçalanmış sendikacılık ile bir hak kazanımının elde edilemeyeceğini ifade ederek, “Kamuda yaklaşık 2 milyon sendika üyesi bulunuyor. Baraj altında kalan sendika üyesi sayısı ise 81 bin 500. Kamuda toplamda 283 sendika var bunların 188’i baraj altında kalıyor. Bu sendikaların 44’ünde ise tüzel kişilik için olması gereken 34 üye şartı karşılanmıyor. Tek bir üyesi olan sendika dahi var. Bir başka taraftan bakılırsa toplu sözleşme aidatının uygulanmaya başlaması ile birlikte bu düzenlemeyi istismar etmeye çalışan yapılar ortaya çıktı. Biz bu yüzden diyoruz ki sendikal alan disipline edilmeli. Memur sendikacılığı geçmişteki kötü durumlara düşmek üzere. Bu şekilde parçalanmış yapılar ile sonuç alınamaz” ifadelerini kullandı.

BASK: “DÜZENLEME ANAYASAYA VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRIDIR”

Ağustos ayında gerçekleştirilen 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme’ye eklenen yüzde 1’lik barajın Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulduğunu anımsatan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, uygulamanın Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin içerisinde yer alan ve sendika üyelerine ilişkin yüzde 2’lik baraj konulması için komisyona gönderilen teklif ile 200’ün üzerinde sendikanın ve yaklaşık 200 bin sendika üyesinin etkileneceği bir düzenleme olacaktır. Bu düzenleme Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır” dedi

İlişkili Haberler

Manşetler