BIST 100 9.602,17 %-2,09 Dolar 36,44 %0,38 Euro 38,15 %-0,05 Altın Gram 3.438,11 %0,27 Brent Petrol 74,42 %-2,68 Bitcoin 96.178,42 %0,89
,

Yargıtay ile AYM kararındaki ihtilaf hangi maddeden kaynaklanıyor?

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesi herkesi çok etti. Peki tartışma tam olarak nerden çıktı

Yargıtay ile AYM kararındaki ihtilaf hangi maddeden kaynaklanıyor?

Anayasa Mahkemesi 27 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararında Can Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

AYM: Yargıtay üyeleri görevi ihmal suçu işlemiştir

Anayasa Mahkemesi kararının 88 nolu maddesinde Yargıtay'ın görevi ihmal suçu işlediği şu şekilde açıklanmıştır:

"88. Anayasa Mahkemesince tespit edilen ihlalin altında yatan sorunları giderme yönünde kamu gücünü kullanan makamlar genel bir yükümlülüğe sahip olmasına karşın Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi içtihadına aykırı davranmış, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmemiş; aksine başvurucunun anayasal haklarını -Anayasa'nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak- daraltıcı bir şekilde yorumlamak suretiyle ihlal etmiştir."

Tartışma Anayasa'nın 14. maddesinin yorumundan kaynaklanmaktadır

Anayasa'nın 14. maddesi şu şekildedir:

"Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz."

Yargıtay, Devletin bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik bir eylem söz konusu olduğundan Anayasa Mahkemesinin Can Atalay bireysel başvurusunu incelemeyeceğini, inceleyecek olsa bile 14. madde gereğince ihlal kararı veremeyeceğini belirtmektedir. Yargıtay'a göre 14. maddenin içeriği Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile belirlenmiştir. Yargıtay, Atalay'ın, "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar"a ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesi kapsamında hüküm giydiğine işaret etmiştir. Anayasa Mahkemesi ise 14. madde içeriğinin net olarak belirlenmediğini belirtmiştir.

 

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler