,

Ücretlilerden alınan vergi yüzde 10 olmalı

Hak-İş Konfederasyonu 15’nci Genel Kurulu, Ankara’da gerçekleştirildi.

Ücretlilerden alınan vergi yüzde 10 olmalı

Genel Kurul’da konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, özellikle vergi sisteminde düzenleme yapılması gerektiğini ifade ederek, “Aile yükümlülüklerini dikkate alan bir vergi sistemine ihtiyacımızın olduğunu ve vergi oranlarının düzenlenmesini, kriz sürecinde, tüm ücretlilerden alınan vergi oranının yüzde 10 olarak belirlenmesini öngördüğümüzü her fırsatta dile getirdik” dedi.

Hak-İş Konfederasyonu 15’nci Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’da işçilerin sorunlarına değinilirken, memur maaşlarına ilişkin yapılacak düzenlemelere ilişkin vaatlerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında memur maaşlarını kamu işçisinin taban ücretinin üzerine çıkaracakları vaadini verdi.

En düşük emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeleri hatırlatan Erdoğan, kamu işçilerine yönelik yapılan düzenlemeyi de hatırlatarak, “En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyelerini ise 2 bin liraya yükselttik. Bu rakamın üzerinde maaş alan emeklilerimizin durumunu da iyileştirecek bir çalışma yapıyoruz. Yeni Meclis’in açılması ile 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlarımızı da sevindireceğiz” ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında memur maaşlarına yapılacak artışlara ilişkin de düzenleme yapılacağının altını çizen Erdoğan, “Sene başında yüzde 13,5 refah payı ilave ederek toplamda yüzde 30 oranında zam yapmıştık. Böylece 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşını reel olarak yüzde 136 artış ile yaklaşık 12 bin liraya çıkarmıştık. Şimdi Temmuz ayında en düşük memur maaşını, en düşük kamu işçisinden aşağıda kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. Kamu işçilerinde olduğu gibi en düşük maaşı yine 15 bin liraya çıkararak, üzerine enflasyon farkı ve refah payını ekleyerek benzer bir artış yapacağız. Böylece en düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak” diye konuştu.

“SÖZ VERİP YAPAMADIĞIMIZ TAŞERON İŞÇİLER MESELESİDİR”

Genel Kurul’da konuşan Çalışma ve Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2 yıllık çalışma sürecinde birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ifade ederek, en önemli çalışmanın ise asgari ücretin vergi dışı bırakılması olduğunun altını çizerek, “Yaptığımız birçok düzenleme var, tabii yapamadıklarımız da var. Söz verip yapamadığımız, önümüzde kalan meselelerden biri taşeron işçileri meselesidir. Taşeron meselesini de eğer deprem olmasaydı, iki aylık zaman kaybı, Meclis’e intikal ettiremediğimiz, son intikal ettirdiğimiz dosya geçici işçiler meselesidir. Onu da Meclis’te büyük ölçüde çözme imkânı bulduk. Bir defa yaptığımız düzenleme ile geçici işçilere kendi çalıştıkları iş yerlerinde 12 saat çalışma imkânı getirdik ayrıca norm kadro getirdik. Bunu yazılı olarak getirdik, bazı genel müdürlükler mevzuatlarına göre bunu dolaşmaya çalışıyorlar ama buna imkân vermedik. Artık geçici işçilerin bir sorunu kalmayacak hale gelmiştir” dedi.

“ÇALIŞANLARDAN ALINAN VERGİ ORANININ YÜZDE 10 OLMASI GEREKTİĞİNİ HEP DİLE GETİRDİK”

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise vergi sistemine ilişkin düzenlemenin gerekli olduğunu sık sık dile getirdiklerini ve mücadelelerinin devam ettiğini kaydederek, “Aile yükümlülüklerini dikkate alan bir vergi sistemine ihtiyacımızın olduğunu ve vergi oranlarının düzenlenmesini, kriz sürecinde, tüm ücretlilerden alınan vergi oranının yüzde 10 olarak belirlenmesini öngördüğümüzü her fırsatta dile getirdik. Kayıt dışı istihdam ve işsizlikle etkin bir mücadele yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Taşeron çalışanların kadroya alınması konusunda, iş birliği ve diyalogla yürüttüğümüz kutlu ve onurlu mücadelede başarılı bir neticeye ulaştık. Kapsam dışı kalan işçilerin kadrolarını da alıncaya kadar mücadelemiz sürecektir” ifadelerini kullandı.

“HAK-İŞ TÜM MAZLUMLARIN YANINDA”

Hak-İş’in sadece Türkiye’de değil dünyada çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Arslan, Hak-İş’in tüm mazlumların yanında olduğunu belirterek, “Hak-İş, sadece yakınımızdaki mazlumların değil, bütün bir insanlığın evrensel gücü, evrensel vicdanı, evrensel aklı, evrensel merhametidir. Filistin’de, Gazze’de, Kudüs’te, Yemen’de, Mısır’da, Suriye’de, Arakan’da, Doğu Türkistan’da, Afganistan’da ve dünyanın neresinde olursa olsun yapılan zulüm, soykırım ve vahşete karşı çıkıyoruz. Hak-İş olarak, Siyonistlerin Filistin halkına yönelik, sistematik bir hale gelen ve her geçen gün dozunu artırarak devam eden saldırılarını lanetliyoruz. Kudüs bizim davamızdır, Kudüs bizim kutsalımızdır. Hak-İş olarak, bütün imkânlarımızla Kudüs’e sahip çıkmaya, Filistinli kardeşlerimizle birlikte olmaya devam edeceğiz. Dünyanın tüm mazlum ve mağdurları için barış, özgürlük, demokrasi ve adalet talebimizi her platformda haykırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler