BIST 100 9.915,74 %-0,95 Dolar 35,01 %0,09 Euro 36,75 %0,12 Altın Gram 2.968,60 %-0,18 Brent Petrol 73,82 %0,89 Bitcoin 104.364,46 %-1,92
,

Türkiye'nin 6 milyar dolarlık uzay üssü

Türkiye, roket test programını ilerletmek ve Somali ekonomisini canlandırmak amacıyla Somali'de bir uzay roketi fırlatma tesisi inşa etmeye başladı. Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye'nin tesisi kurduğunu duyurdu.

Türkiye'nin 6 milyar dolarlık uzay üssü

Çin'in yatırımları düşerken, Türkiye Afrika'da hızla ilerliyor. ABD merkezli Bloomberg, Ankara'nın Afrika Boynuzu bölgesindeki Somali ile bağlarını güçlendirmeyi hedeflediğini ve ülkede balistik füze test sahası ile uzay üssü inşa etmeyi planladığını bildirdi.

Bloomberg'e konuşan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye'nin Somali'de roket fırlatmak için bir tesis inşa etmeye başladığını açıkladı.

Bu projenin, Ankara'nın uzun menzilli roket test programını güçlendireceği ve ülke için istihdam ile gelir getireceği belirtildi.

"SOMALİ'DEKİ UZAY ÜSSÜ ÜLKELERE ENKAZ DÜŞME RİSKİNİ AZALTIYOR"

Somali'nin, Afrika anakarasının doğu ucundaki stratejik konumu, roket fırlatmalarının enkaz düşme riski olmadan Hint Okyanusu'na doğru yapılmasına imkan tanıyor. Bloomberg'in Eylül ayında yayımladığı habere göre, Somali'deki tesis, Türkiye'nin küresel uzay yarışına katılma arzusunu pekiştirecek ve ülkenin birkaç yıldır planladığı roket fırlatma projelerinin bir parçası olacak.

Cumhurbaşkanı Mahmud, Mogadişu'da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, bu projeyle birlikte Somali'nin kalkınmasına katkı sağlanacağını vurguladı. Ancak projenin yerinin gizli tutulduğu belirtti. Türkiye, Somali ile ilişkilerini güçlendirerek, ülkenin yeniden yapılanma sürecine destek veren az sayıdaki dış güçten biri olarak dikkat çekiyor.

Mahmud, "Türk uyduları için bir fırlatma rampasına ev sahipliği yapmak, gelen milyarlarca dolar ve fırsatlardan bile daha önemlidir" dedi.

SOMALİ-TÜRKİYE BAĞLARI GÜÇLENİYOR

Son on yılda Türkiye, savunma işbirliği ve altyapı projeleri yoluyla Afrika'daki etkisini artırdı. Ayrıca, hidrokarbon arama planları ve başkent Mogadişu'daki hükümet ile yarı özerk bölge Somaliland'daki liderler arasında arabuluculuk yaparak bölgedeki nüfuzunu pekiştirdi.

Somali, yıllarca süren iç savaşın ardından yeniden yapılanma sürecine girmişti. Türkiye, bu süreçte ilişkilerini güçlendirerek ülkede önemli bir konum elde etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022'de yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin yerli üretim Tayfun füzelerinin menzilini 560 kilometreye çıkarmak için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Somali'deki bir roket fırlatma sahasının, enkazın yerleşim alanlarına ve diğer ülkelere düşme riskini ortadan kaldıracağı ifade edildi.

Türkiye, savunma işbirlikleri ve altyapı projeleri aracılığıyla bölgedeki etkisini artırdı. Rusya, bazı bölgelerde Batı karşıtı duyguların sembolü haline gelse de, Wagner Grubu paralı askerleri, Türkiye'nin TB2 Baykar insansız hava araçları kadar talep görmüyor.

Kaynak : Türkiye Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler