Türkiye, İsrail'e karşı 6 maddelik eylem planına neden imza atmadı?
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı 30 ülke temsilcisinin bir araya geldiği toplantıda 6 maddelik eylem planına imza atmadığına ilişkin haberlerle ilgili açıklamada bulundu.

Bakanlık, haberlerin "asılsız ve dezenformasyon amaçlı" olduğunu savunduğu açıklamasında, "Toplantı sonunda yayımlanan Ortak Bildiri’de yer alan hususlardan bazıları, ülkemizin uluslararası hukuki yükümlülükleri bakımından kurumlararası eş güdüm gerektirmektedir. Bu çerçevede, Ortak Bildiri’ye katılım öncesinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın gerekli hazırlıkları tamamlaması icap etmektedir," ifadelerini kullandı.
Ekonomi gazetesinden Zeynep Gürcanlı, “Türkiye neden eylem planına katılmadı?” başlıklı yazısıyla konuyu gündeme taşımış; Türkiye'nin Bogota'daki toplantıda 6 maddelik eylem planına imza atmadığını yazmıştı.
Kolombiya’nın başkenti Bogota’da 15-16 Temmuz'da İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı çıkan 30 ülkenin temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda İsrail’i kınayan bir bildiri kabul edildi. Toplantıya katılan 30 ülkeden 12'sinin eylem planına imzasını koyarken Türkiye'nin imza atmadığı öğrenildi. Eylem planının imzacıları arasında Bolivya, Kolombiya, Küba, Endonezya, Irak, Libya, Malezya, Nabimya, Nikaragua, Umman, Saint Vincent ve Grenadine ile Güney Afrika Cumhuriyeti yer aldı.
Dışişleri'nden açıklama: Ortak Bildiri'deki hususların bazıları kurumlararası eş güdüm gerektiriyor
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin söz konusu eylem planına imzasını koymadığına ilişkin haberlerle ilgili açıklamada bulundu.
"Lahey Grubu tarafından 15-16 Temmuz 2025 tarihlerinde Bogota’da düzenlenen toplantı sonucunda kaleme alınan Ortak Bildiri’ye Türkiye’nin destek vermediği yönündeki iddialar asılsız ve dezenformasyon amaçlıdır," denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu gibi konularda tecrübe ve bilgi sahibi herkesin bileceği üzere, uluslararası toplantılarda ele alınan kararlara ve ortak bildirilere katılım hususu çoğunlukla belli bir takvime yayılmaktadır. Bogota’daki toplantı sonunda hazırlanan Ortak Bildiri'ye ülkeler 20 Eylül 2025 tarihine kadar katılabilmektedirler. Halihazırda, toplantıda hazır bulanan 30 ülkeden sadece 12’si bildiriye katılım bildirmiştir.
Toplantı sonunda yayımlanan Ortak Bildiri’de yer alan hususlardan bazıları, ülkemizin uluslararası hukuki yükümlülükleri bakımından kurumlararası eş güdüm gerektirmektedir. Bu çerçevede, Ortak Bildiri’ye katılım öncesinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın gerekli hazırlıkları tamamlaması icap etmektedir."
"Tedbirlerin tamamına yakını zaten uygulanıyor"
Ortak Bildiri'de yer alan tedbirlerin tamamına yakınının Türkiye tarafından halihazırda uygulandığının savunulduğu açıklamada, "Türkiye, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da Filistinlilerin haklarını koruyan her türlü girişimi en güçlü şekilde destekleyecektir. Türkiye’nin Gazze politikasının eksik bilgiye dayanan, kötü niyetli bir zihniyetle ele alınmamasını tavsiye ediyoruz," denildi.
Bogota’da kabul edilen eylem planındaki altı madde şu şekilde:
- İsrail’e silah, mühimmat, askeri alanda kullanılacak yakıt ve çift kullanımlı ürünlerin gönderilmesi tümüyle engellenecek.
- İsrail’e silah ya da mühimmat taşıyan gemiler, bandırası ne olursa olsun limanlara sokulmayacak, yakıt ya da herhangi bir hizmet verilmeyecek.
- İmzacı ülkelerin bandırasındaki yük gemileri İsrail’e hiçbir şekilde askeri malzeme, yakıt ya da çift kullanımlı malzeme taşımayacak. Taşıyan gemilerin bandıraları iptal edilecek.
- İmzacı olan tüm ülkeler İsrail’le halihazırda yürürlükte olan tüm kamu anlaşmalarını gözden geçirip, gerektiğinde iptal edecek.
- İmzacı ülkeler, uluslararası hukuk kuruluşlarının İsrail hakkında aldığı ceza ve yaptırım kararlarına tam olarak uyacak.