,

TÜİK, madde sepetini yayımlamadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon bülteninde madde sepetine yer vermedi.

TÜİK, madde sepetini yayımlamadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon bülteninde madde sepetine yer vermedi. Nisan’da sepette yer alan 409 maddeye yer verilmesinin ardından 26 Mayıs’ta kurumdan açıklama geldi ve bu ay madde sepetine bu şekilde yer verilmedi.

Çalışmaların tamamlanmasıyla daha kapsamlı ve şeffaf bir tablo hazırlanacağını ifade eden TÜİK’in 26 Mayıs tarihli açıklaması şöyle:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Resmi İstatistik Programı kapsamında yayımlamakta olduğu tüm istatistiklerde olduğu gibi, Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) de uluslararası norm ve standartlar doğrultusunda, Avrupa İstatistikleri Uygulama Esaslarının bütününü dikkate alarak hesaplamakta ve yayımlamaktadır. TÜFE veri derleme, işleme ve dağıtım süreçlerine ilişkin tüm detaylar, TÜİK Kalite Güvence Çerçevesinde de tanımlanmış olan “erişilebilirlik ve açıklık” ilkeleri kapsamında internet sayfasında yayımlanmaktadır.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) aday ülkelerin AB istatistik sistemine uyum düzeyini belirlemek ve bu alandaki ilerlemelerini takip edebilmek amacıyla geliştirmiş olduğu İstatistiksel Yönetim Bilgi Sistemi (SMIS+) çerçevesinde yapmış olduğu değerlendirmeye göre TÜFE, Eurostat standartlarına yüksek derecede uyumludur.

İstatistik üretim süreci; sürekli gelişen ve değişen toplumsal, ekonomik, teknolojik ve konjonktürel koşullara ve bu doğrultuda artan ihtiyaç ve beklentilere paralel olarak her geçen gün gelişmekte ve iyileşmektedir. Ulusal istatistik ofisleri uluslararası standartlara uygun olarak ürettikleri tüm istatistiklerin günün koşularına, piyasa ve kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için bütün bu gelişmelerin yanı sıra iyi uygulama örneklerini de yakından takip etmekte ve çalışmalarına yansıtmaktadır.

Bu doğrultuda, TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ayrıntılı tabloların sunum şekli ve içeriği konusunda kamuoyunda gündeme gelen yapıcı eleştiriler de dikkate alınarak, piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından daha doğru okunması ve takip edilmesine imkan verecek bazı düzenlemeler yapılacaktır. Bu amaçla Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterleri de değerlendirilerek, ilerleyen süreçte TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ve Eurostat tarafından talep edilmeyen tabloların kaldırılarak, aynı şekilde talep edilen yeni tabloların da eklenmesine karar verilmiştir. Hazırlık çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yeni yayımlanacak olan tablolarda, geçmiş aylara ait karşılaştırılabilir veriler de yer alacaktır.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler