,

TBB'den 'yağ'lı toplantı: Avukata reva görülen 440 liradır...

TBB Başkanı Erinç Sağkan, CMK ücret tarifesi gereği avukatlara ödenen 440 liralık ücrete isyan etti ve bu para ile 2 litre sıvı yağ, bir kalıp beyaz peynir bir adet de salça alınabildiğini söyledi…

TBB'den 'yağ'lı toplantı: Avukata reva görülen 440 liradır...

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, bugün Ankara'da yapılan 49. Baro Başkanları Toplantısı'nın ardından basın açıklaması yaptı. Erinç Sağkan, 81 baro başkanıyla birlikte düzenlediği toplantıda, avukatlara ödenen ücretlerin arttırılmasını istedi.

Sağkan, toplantı masasına yağ, peynir ve salça da koyarak “Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) görevlendirmesi ile atanan bir avukata, bu hizmeti karşılığında reva görülen 440 liradır. Bu parayla ancak 2 litre sıvı yağ, bir kalıp beyaz peynir ve bir adet salça alınabiliyor. Ağır ceza mahkemesi ücreti ise bir aylık Bağ-Kur priminin yarısını dahi karşılamıyor” dedi ve şöyle konuştu:

İNSANİ VE HAKLI TALEPLER

– Bu görev, kendisini temsil edecek ekonomik güce sahip olmayan tüm vatandaşların, kimsesiz çocukların, adalete ihtiyaç duyan kadınların, yargının karşısında kimsesiz kalmış herkesin kimsesi olmak içindir. Türkiye'de on binlerce avukatın; 7 gün, 24 saat ve çoğu zaman gecenin bir yarısında dahi olsa adaletin karşısındaki kimsesizlerin kimsesi olmak için icra ettikleri bu hizmet için insani ve haklı talepleri var. Artık haykırışa dönmüş bu talepler uzun zamandır inatla duyulmuyor.

KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

– Bir avukatın üstlendiği ağır sorumluluk karşısında, mevcut tarifeye göre soruşturma evresinde eline geçen net ücret 440 lira, asliye ceza mahkemesi için 754 lira, ağır ceza mahkemesi içinse 1353 liradır. CMK ücretlerinin düşüklüğü için dile getirilen ‘bunun aynı zamanda bir kamu hizmeti olduğu' mazereti, nedense vergi ödenmesi söz konusu olunca unutulmaktadır. Bu koşullar altında, meslektaşlarımızın haklı olarak dile getirdikleri açıklamaları, Adalet Bakanı tarafından ‘Siyaset yapmak' olarak nitelendirildi. Barolara ve haklarını arayan avukatlara dönük bu söylemi ve yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değildir.

BUNUN NERESİ SİYASET?

– Buna ilişkin cevabımız bu masadadır. Meslektaşlarımızın bu ücrete mahkum edilmesine barolar değil de kim karşı çıkacak, bunun neresi siyaset? CMK ücret tarifesindeki adaletsizliğe dikkat çekmek baroların da TBB'nin de kanundan kaynaklı görevidir. Hakkı, hukuku ve adaleti savunmaktır. Bizimki, emek ve adalet mücadelesidir. 

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler