,

Tarıma kim bakan olacak?

Seçimlerin ardından bütün bakanlıklarda olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığında da ‘Tarıma kim Bakan olacak?’ sorusunun cevabı aranıyor.

Tarıma kim bakan olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci tur seçimini kazandı. Gözler yeni Kabine’de kimlerin bakan olacağına çevrildi. Şu anda görev yapan Bakanların 16’sı milletvekili olduğu için yeni bakanlar atanacak.

TBMM’de bu hafta milletvekillerinin yemin töreninin yapılması bekleniyor. Törenle birlikte milletvekili seçilen bakanların görevi sona erecek ve Erdoğan, yeni kabineyi, seçim sonuçları kesinleştikten sonra açıklayacak.

Anayasa’ya göre, milletvekilleri bakan olamıyor, kabineye atanacak isimler parlamento dışından seçiliyor. Kahramanmaraş’tan milletvekili seçilen Vahit Kirişçi’den boşalan Tarım ve Orman Bakanlığı koltuğu için kulislerde farklı isimler konuşuluyor.

TARIMA ATANACAK BAKAN İZLENECEK POLİTİKALARIN İPUÇLARINI VERECEK!

Bekir Pakdemirli’den sonra göreve getirilen Vahit Kirişçi, tam bir hayal kırıklığı olurken, yeni dönemde tarımın başına atanacak isim yeni dönemde izlenecek politikanın ipuçlarını da verecek.

BAKAN YARDIMCISI İBRAHİM YUMAKLI BEŞTEPE’DEKİ GÜÇLÜ LOBİSİNDEN DOLAYI ÖN PLANA ÇIKIYOR!

Tarım ve Orman Bakanlığı için kulislerde birçok isim konuşulurken, bunların başında Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı’nın gelmesi dikkat çekiyor. Beştepe’de güçlü bir lobisi bulunan Yumaklı’nın ciddi anlamda bir Bakanlık beklentisi içinde olduğu kaydedilirken, Yumaklı’nın önündeki en büyük handikap Rekabet Kurumu’nun gübre firmaları ile ilgili 2 yıldır sürdürdüğü kartelleşme soruşturması oluşturuyor.

YUMAKLI’NIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL REKABET KURUMU’NUN KARTELLEŞME SORUŞTURMASI!

Rekabet Kurumu’nun aralarında Gübretaş’ın da bulunduğu gübre firmaları ile ilgili yürüttüğü kartelleş soruşturması yaşanan deprem felaketinden dolayı ertelenirken, soruşturma sonuçlarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

GÜBRETAŞ’A KARTELLEŞME CEZASI KESİLMESİ BAKAN OLMASI DURUMUNDA YUMAKLI’NIN ATAMASININ SORGULANMASINA NEDEN OLACAK

İbrahim Yumaklı’nın Genel Müdürlüğü dönemini kapsayan soruşturmada, Gübretaş’a kartelleşmeden dolayı ceza kesilmesi durumunda garip bir çelişkiyi ortaya çıkaracak. Kendi dönemiyle ilgili çiftçiye gübrede kartelleşme cezası kesilen bir yöneticinin Tarım Bakanı olması durumunda bu durum görev sürecinde ciddi bir zafiyeti gündeme getirecek.

SİYASETİN İÇİNDEN TARIMA YAKIN ESKİ MİLLETVEKİLLERİNDEN BİR İSMİN ATANMASI DAHA KUVVETLİ GÖRÜLÜYOR!

Diğer yandan İbrahim Yumaklı’nın siyasi ağırlığının olmamasından dolayı Beştepe’deki güçlü lobisine rağmen atanma ihtimalini zayıf görenler de var. Bekir Pakdemirli’nin bu konuda acı bir tecrübe olduğu ve teşkilatlar nezdinde ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekilirken, bundan dolayı Tarım Bakanlığına milletvekilliği yapmış, tarıma yakın bir ismin atanmasının daha kuvvetli bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

 KİRİŞÇİ’NİN DE GÖNLÜNDEN GÖREVİNE DEVAM ETMEK GEÇİYOR!

 Bakanlık kulislerinde Vahit Kirişçi’nin milletvekili seçilmesine rağmen görevine devam etmesi yönünde bir beklentisinin bulunduğu konuşulurken, ancak Beştepe’nin yaklaşımından dolayı bunun kesinlikle mümkün olmadığının altı çiziliyor.

ABDURRAHMAN KAAN’IN BAKANLIK BEKLENTİSİ BU SEFER GERÇEKLEŞECEK Mİ?

Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan yakın diyaloglarından dolayı Kaanlar Gıda’nın sahibi MÜSİAD eski Başkanlarından işadamı Abdurrahman Kaan’ın ismi de Tarım Bakanı olarak kulislerde konuşuluyor. Abdurrahman Kaan’ın ismi Vahit Kirişçi atanmadan önce de ismi Bakanlık için geçmişti. Ancak, Bekir Pakdemirli döneminde açıklanan taklit ve tağşiş listesinde Kaanlar Gıda’nın ürünlerinin de hileli gıdalar arasında ifşa edilmesi dikkat çekmişti.

NİHAT PAKDİL İLE HASAN GEZGİNÇ’İN DE BAKANLIK BEKLİYOR!

Bu isimlerin dışında Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil ile Kirişçi ile olan yakınlığından dolayı TİGEM eski Genel Müdürü Hasan Gezginç’in de Bakanlık beklentisi içinde olduğu kaydedilirken, bu isimlerin Bakan olarak atanması çok zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

Sadettin İNAN / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler