,

Tapuda satış bedelini düşük gösterenler dikkat!

Bir gayrimenkulün satış fiyatı, belediyeler tarafından rayiç bedel olarak belirleniyor. Tapudaki işlemlerde hem gayrimenkulü satan hem alan kişi, bu değer üzerinden emlak vergisi ödüyor. Bu yüzden gerek gelir vergisini düşürmek gerek daha az tutarda tapu harcı ödemek için gayrimenkulün satış değeri, olduğundan daha düşük gösterilebiliyor. Fakat bu durum ciddi problemlere yol açıyor.

Tapuda satış bedelini düşük gösterenler dikkat!

Bir gayrimenkulün değerinin az gösterilmesi ilk başta hem alıcı hem satıcının kazanç elde etmesini sağlıyor. Ancak bu durum tespit edildiği zaman vergi ve sözleşme açısından büyük sorunları beraberinde getiriyor. Bir gayrimenkulün değerinin düşük gösterildiği tespit edildiği zaman devlet tarafından bazı cezalar uygulanıyor. İşte, tapuda düşük beyanın cezası ile ilgili merak edilenler...

Tapuda Düşük Beyanın Cezası Nedir?

Tapuda düşük beyan göstermek ilk bakışta kârlı gibi gelse de işin aslı öyle değil. Satış aşamasında satıcı ve alıcı, satılan gayrimenkulün değeri üzerinden %2'şer olmak üzere toplamda %4 tapu harcı ödüyor. Ayrıca satış işleminden sonra satıcı için bir de gelir vergisi işin içine giriyor. Bu yüzden iki taraf anlaşmalı bir şekilde gayrimenkulün değerini satış sırasında düşük gösteriyor. Bu düşük beyan, tespit edildiği zaman ise devreye giren cezalar şu şekilde:

Tapu harcı cezası: Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düşük beyan tespit edilirse hem satıcı hem alıcıdan gecikme faizi istenir. Bunun yanı sıra eksik beyan nedeniyle tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir.

Gelir vergisi cezası: Durum tespit edildiğinde karşılaşılacak başka bir sorun ise değer artışı vergisi cezası. Bu durumda gayrimenkulü satan kişinin gelir vergisinin %35'i kadar cezalı bir ödeme yapması gerekiyor.

Tapuda Eksik Beyan Edilen Değerler Düzeltilebilir mi?

Tapuda beyan edilen düşük rayiç bedelin düzeltilme imkânı mevcut. Hukuki cezalarla karşı karşıya kalmamak için satıcı ve alıcı beyan ettikleri değerin düzeltilmesini talep edebilir. Tabii bu talep için vergi memurları tarafından henüz bir inceleme başlatılmamış olması gerekir. Mükelleflerin düzeltme talep ettikten sonra sorundan kaynaklanan eksik vergiyi ve harcı 15 gün içerisinde ödemesi gerekir. Taraflar bu ödemeyi pişmanlık zammı ile ödemeyi kabul ederek gayrimenkulün değerini güncelleyebilir. Bu sayede de ortaya çıkabilecek vergisel ve hukuksal sorunların önüne geçilmiş olur.

Kaynak : Dünya Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler