Sıcak bir yaz dönemi geçiren Türkiye’de, sıcak hava dalgaları ve kuraklık, etkisini sonbaharda da sürdürdü. Eylül ve ekim aylarında yağışların az olması, tarımdan hayvancılığa birçok sektörü olumsuz etkiledi.
Kuraklığın önüne geçilmesi ve suyun verimli kullanılması için kollar sıvandı. Bu kapsamda, iklim değişikliğinin havzalar ve alt havzalar bazında su kaynaklarına etkisinin belirlenmesi için çalışmalar yapacak olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kalite ve toplam su potansiyeli bilgilerini içeren su kaynakları envanteri oluşturacak. Havza ve alt havza bazında mevcut durum su potansiyeli ve sektörlerin su kullanım miktarlarının tespit edilecek. Seyhan ve Çoruh Havzalarında izleme çalışmaları sürdürülecek.
TEMİZ ÜRETİM TEKNİKLERİ
Sanayi kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi için temiz üretim teknikleri hayata geçirilecek sanayiden kaynaklanan su kirliliğinin kaynağında önlenmesi ve atık suyun yeniden kullanılması amacıyla mevcut en iyi tekniklerin kullanıldığı temiz üretim çalışmaları kapsamında mevzuat hazırlıkları tamamlanacak. Ayrıca, ruhsatsız su kullanımı ve izinsiz deşarjlar engellenecek, cezai yaptırımlar uygulanacak. Su tahsisinde arz-talep dengesi gözetilerek suyun en faydalı şekilde kullanımına yönelik sektörel tahsis planlaması yapılacak. Sekiz havzada Sektörel Su Tahsisi Planları tamamlanacak.
Atıksu arıtma tesislerinin yapımı ve işletilmesinde denetim, teknik bilgi ve kapasite eksikliği gibi mevcut engellerin giderilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılacak, standartlara uygun işletilmesine ilişkin destek mekanizmaları ve atık su arıtma tesisi çamuru bertarafı kapsamında alternatif sistemler geliştirilecek. Ayrıca yeni geliştirilen içmesuyu ve atıksu arıtma tesislerinde yenilenebilir enerji kullanım potansiyeli tespit edilecek.
KAYIP SU MİKTARI BELİRLENECEK
Su verimliliği sistem kurulumu ve belgelendirilmesi konusunda mevzuat çalışmalarını tamamlayacak olan bakanlıklar, ekonomik kayıp seviyesi ve su kayıp oranı ile gelir getirmeyen su oranının hesaplanmasına yönelik çalışmalar yapacak. Sisteme giren su, su kayıpları ve gelir getirmeyen su miktarının takibinin daha sağlıklı yapılabilmesi için güvenilir veri setlerinin oluşturulmasına yönelik teknik destek sağlanacak. Atıkların izlenmesi, raporlanması ve denetlenmesinin etkin olarak sağlanabilmesi amacıyla veri tabanı oluşturulacak, izleme sistemi geliştirilecek ve veri giriş sistemleri uyumlu hale getirilecek. Atıkların kaynağında ayrı toplanmasının yaygınlaştırılması amacıyla okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim programlarında sıfır atık uygulamalarına yer verilecek.