BIST 100 9.602,15 %-2,09 Dolar 36,43 %0,38 Euro 38,15 %-0,05 Altın Gram 3.438,12 %0,27 Brent Petrol 74,43 %-2,68 Bitcoin 96.749,73 %1,49
,

Siyasi partiler seçim sonuçlarını anlık takip edebilecek

Yüksek Seçim Kurulu, mahalli idareler seçimi sırasında, siyasi partilerin gelen sonuçları anlık takip edilebileceklerini duyurdu. Yüksek Seçim Kurulu'nun konuya ilişkin detayların yer aldığı genelgeYüksek Seçim Kurulunun 21/12/2023 Tarihli ve 2023/1574 Sayılı Kararı ve Eki SSPS-Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Siyasi partiler seçim sonuçlarını anlık takip edebilecek

 Siyasi partiler, diğer seçimlerde olduğu gibi sonuçları YSK ile aynı zamanda takip edebilecek.

Türkiye'nin dört bir yanından yüklenen oy pusuluları, paylaşım sisteminden görüntülenebilecek.

Seçime katılan siyasi partilerin talepleri doğrultusunda genel merkezleri ile Yüksek Seçim Kurulu arasında güvenli bağlantı oluşturulacak.

Sonuçları takip etmek isteyen siyasi partilerin, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'ne yazılı olarak veya Siyasi Parti Portalı üzerinden talepte bulunması gerekiyor.

Genelgede, siyasi partilerin bilişim altyapılarını hazır hale getirmesi ve güvenlik tedbirlerini almakla yükümlü olduğu ifade edildi.

Seçime katılan ve talep eden her bir siyasi partiden 10 kişinin bilgisayarına bu sistem kurulabilecek.c

YÜKSEK SEÇİM KURULU KARARI
Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığından:

Karar No: 2023/1574
KARAR

2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan; “Mahalli İdareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir. Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür.” hükmüne istinaden, Mahalli İdareler Genel Seçimleri 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacaktır.

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, il ve ilçe seçim kurullarından Yüksek Seçim Kuruluna elektronik ortamda gönderilen sandık ölçekli seçim sonuçlarını talepleri halinde siyasi parti genel merkezlerinin izleyebilme ve bu hizmetten yararlanabilme usul ve esaslarının belirlenmesi gerekmiş olmakla, konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un ek 9’uncu maddesinde;
“îlçe seçim kurullanndan Yüksek Seçim Kuruluna elektronik ortamda gönderilen sandık ölçekli seçim sonuçlarını, talepleri halinde seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinin de eş zamanlı olarak izleyebilmeleri ve aynı formatta bilgisayar ortamında saklayabilmeleri için gerekli her türlü tedbir, Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınır. Siyasi parti genel merkezleri bu suretle elde ettikleri seçim sonuçlarını, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen süre bitimine kadar kendi teşkilatlarına veya üçüncü şahıslara gönderemez ve kamuoyuna açıklayamaz.
Yüksek Seçim Kurulu, siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına açılacak veri tabanları ile ilgili her türlü güvenlik tedbirlerini de alır.”,
hükümleri yer almaktadır.

Bu madde kapsamında, seçim günü, oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, çevrim içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilmesine ve saklanabilmesine imkan sağlayan Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) oluşturulmuştur.

Oluşturulan bu sistemin kullanımına yönelik hazırlanan "SSPS-Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Genelge"nin yürürlüğe konulması Kurulumuzca uygun bulunmuştur.

SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle;
1-31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin sağlıklı ve düzenli yürütülüp sonuçlandırılması ve ülke genelinde uygulamada birliğin sağlanması amacı ile SSPS-Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Genelge'nin kabulüne ve Genelge'nin bu Kararın eki sayılmasına,
2- Kararın ve eki Genelge'nin seçime katılabilecekleri tespit ve ilân edilecek siyasi partilerin genel başkanlıklarına gönderilmesine,
3- Kararın ve eki Genelge'nin Resmî Gazete’de yayımlanmasına,
21/12/2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
 
SSPS-SANDIK SONUÇLARI PAYLAŞIM SİSTEMİ KULLANIMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARA DAİR GENELGE

Amaç ve kapsam
MADDE 1- Bu Genelge; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un ek 9’uncu maddesi uyannca; seçim günü, oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne çevrim içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, talepleri halinde seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı olarak izlenebilmesi ve saklanabilmesine imkân sağlayan, Sandık Sonuçları Paylaşım Sisteminin (SSPS) kullanım usul ve esaslarını kapsar.

Dayanak
MADDE 2- Bu Genelge; 298 sayılı Kanun’un ek 9’uncu maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 3- Bu Genelge’de geçen;
a)    Genel Müdürlük: Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünü,
b)    imzalı tutanaklar: Tarayıcı marifetiyle elektronik ortama aktarılmış ve sistemde resim formatında depolanan karekodlu sayım döküm cetveli, sandık sonuç tutanağı, ilçe seçim kurulu denetim tutanağı, ilçe birleştirme tutanağı, ilçe birleştirme tutanağı (kurullar) ve il birleştirme tutanağını,
c)    Sandık sonucu: SEÇSÎS’te kayıt altına alınan sandık sonuç bilgisini,
ç) Seçim veya oy verme günü: 31 Mart 2024 tarihini,
d)    SEÇSÎS: Seçim Bilişim Sistemini,
e)    SFTP: Güvenli Dosya Transfer Protokolünü,
f)    SÎPPORT: Siyasi Parti Portalını,
g)    SSPS: Sandık Sonuçlan Paylaşım Sistemini,
ğ) SSPS irtibat sorumlusu: Siyasi parti genel merkezinde SSPS ile ilgili olarak, internet bağlantısı ve uygulama kaynaklı olası sorunları Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü ile görüşerek çözüme ulaştıracak yeterli düzeyde bilgisayar bilgisine sahip kişiyi,
h)    SSPS kullanım talep formu: Talepleri halinde seçime katılan siyasi partilerin SSPS’ye erişebilmeleri için gerekli bilgilerin yer aldığı ve resmî yazı ile Yüksek Seçim Kuruluna göndermeleri gereken formu,
ı) SSPS web servis kullanıcısı: Siyasi parti tarafından seçim günü sandık sonuçlarını, SSPS Web Servisini kullanarak kaydetme yetkisi verilmiş kişiyi,
i)    SSPS web uygulama kullanıcısı: Siyasi parti tarafından seçim günü sandık sonuçlarını, SSPS-KOKPIT Web Uygulamasını kullanarak görüntüleme ve kaydetme yetkisi verilmiş kişiyi,
ifade eder.

Genel hükümler
MADDE 4- Seçim günü SSPS aracılığı ile siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına sunulan sandık sonuçları, geçici sandık sonuçları olup, itiraza gerekçe oluşturacak bir niteliğe sahip değildir. Buna göre;
a)    SSPS Web Uygulamasına, SFTP ve web servisine erişim, seçime katılan siyasi partilere oy verme günü saat 17.00 itibarıyla sağlanır.
b)    SSPS ile elde edilen sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen süre bitimine kadar, siyasi partiler tarafından teşkilatlarına ve üçüncü şahıslara gönderilemez ve kamuoyuna açıklanamaz.
c)    Bağımsız adaylara seçime girdiği seçim çevresi ile sınırlı kalmak üzere, sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, yayın yasaklarının kalktığı andan itibaren talepleri halinde elektronik ortamda (USB, Harici Disk vb.) verilir.
ç) SSPS hizmetlerine (web uygulaması, SFTP ve web servis) https://parti.ysk.gov.tr adresi üzerinden erişilir. Her bir hizmete birbirinden bağımsız olarak belirlenen ayrı kullanıcı ve yöntem ile erişilir.
d)    Siyasi partiler, web servis metodu ile sandık sonuçlarına, web uygulaması metodu ile sandık sonuçlarına ve imzalı tutanaklara erişim sağlayabilirler.
e)    Seçim günü siyasi partiler, sandık sonuçlannı SSPS web uygulaması ve SSPS web servis aracılığıyla bilgisayarına kaydetme olanağına sahiptirler. Ayrıca, talep halinde imzalı tutanaklar Genel Müdürlük tarafından belirlenecek yöntemle de verilebilir. Bu şekilde temin edilen verilerin gizliliği ve güvenliğinden ilgili siyasi partiler sorumludurlar.
f)    Siyasi partiler, imzalı tutanaklara Genel Müdürlük tarafından sağlanacak ayrı bir kullanıcı adı ve şifre ile "SFTP" yöntemiyle de ulaşabilirler.

Sorumluluklar
MADDE 5- Siyasi partilerin SSPS’den faydalanabilmeleri için:
a)    Genel Müdürlükten yazılı olarak veya Siyasi Parti Portalı üzerinden istemde bulunmalıdır.
b)    Siyasi partiler bilişim altyapılannı hazır hale getirmek ve güvenlik tedbirlerini almakla yükümlüdür. Bu bağlamda;
1-    SSPS’den yararlanabilmek için öncelikle en az 5 Mbps hızında internet bağlantısı olmalıdır.
2-    Güvenlik denetimi amacıyla, SSPS’nin kullanılabilmesi için Yüksek Seçim Kuruluna bağlanacak genel merkez statik TP adresleri Yüksek Seçim Kuruluna önceden bildirilmeli ve bildirildikten sonra statik IP adreslerinde seçim sonuçlanıncaya kadar değişiklik yapılmamalıdır. Bir siyasi parti en fazla 2 (iki) statik IP bildiriminde bulunabilir.
3-    İlgili IP adresinden SSPS’ye çevrim içi ulaşacak kullanıcılara Genel Müdürlük tarafından sağlanacak kullanıcı adı ve şifrelerin güvenliğinden siyasi parti ve belirlediği kullanıcılar sorumludur.
4-    Siyasi partiler faydalanacakları SSPS web uygulaması, SSPS, SFTP ve SSPS web servisi için gerekli olan her türlü sistemsel ve yazılımsal çalışmaları yapmakla yükümlüdür.
5-    Yüksek Seçim Kurulu, sandık sonuçlarına erişimdeki web servis uygulama süreçlerindeki iz (log) kayıtlarını sisteme kayıt eder ve denetler. Yüksek Seçim Kurulu’nun tuttuğu iz (log) kayıtları dışında herhangi bir kayıt geçerli değildir.
6-    Siyasi parti genel merkezleri, Siyasi Parti Portalı ve SSPS web servis hizmetini kullanmak üzere sadece 1 (bir) kullanıcı belirleyecektir. Bu kullanıcı, aynı zamanda seçim sürecinde ya da oy verme günü, teknik bir sorun ile karşılaşıldığında Genel Müdürlük ile irtibat sorumlusudur.

SSPS kullanım talep formu
MADDE 6- Siyasi parti genel merkezleri, SSPS web uygulaması kullanıcısı olarak en çok 10 (on) kullanıcı belirleyebilir.
a)    Belirlenen 10 (on) kullanıcıya ilişkin istenen bilgiler, bu Genelgeye ekli SSPS kullanım talep formu ile Genel Müdürlüğe ıslak imzalı olarak bildirilir.
b)    Siyasi partilerin bildirdikleri her bir kullanıcı için ayrı kullanıcı adı ve şifre üretilir.
c)    Kullanıcı https://parti.ysk.gov.tr sistemine ilk giriş yaptığında, verilen şifreyi değiştirmesi gerekir. Kullanıcı şifresini değiştirmez ise sağlanan hizmetlerden yararlanamaz.
d)    Seçim öncesi siyasi parti temsilcileri hariç olmak üzere, web sayfası kullanıcıları pasif hale getirilir ve gönderdikleri formlardaki bilgiler ile yeniden tanımlanır.

Sandık sonuçlarının saklanması ve görüntülenmesi
MADDE 7- Oy verme günü akşamı, ilçe seçim kurullarınca SEÇSÎS'e işlenen sandık sonuçlan verileri ile taranmış imzalı tutanaklar, SEÇSİS’e kaydedilir ve siyasi partiler, SSPS ile bu verilere erişebilirler. Buna göre;
a)    Sandık sonuçları; sandık türü, seçim çevresi, ilçe seçim kurulu, mahalle/köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenebilir ve aynı formatta saklanabilir.
b)    SEÇSÎS’e kaydedilen imzalı tutanaklar, seçim çevresi, ilçe seçim kurulu, mahalle/köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenebilir ve görüntülendiği formatta saklanabilir.
c)    SSPS Web Sitesi kullanıcısı, görüntülenen sandık sonuçlarını ve geçici sandık sonuçlarına itiraz sonucunda oluşan değişiklikleri de "EXCEL" ya da "CSV" formatında bilgisayarına kaydedebilir.
ç) SSPS web servisi kullanıcısı, sandık sonuçlarını "JSON" formatında bilgisayarına kaydedebilir.
d)    Sandık sonuçlarının siyasi parti bilgisayar sistemine kaydedilmesinden sonra, sonuçlara ilişkin veriler üzerinde gizlilik ve güvenlik önlemlerinin alınmasına yönelik yasal sorumluluk, siyasi partiye aittir.

Sandık sonuçları paylaşım sistemi destek hizmetleri
MADDE 8- SSPS web uygulaması veya web servisi hizmetinden yararlanacak olan siyasi partiler ile test çalışmaları yürütülür ve SSPS Kullanıcı El Kitabı ile SSPS web uygulaması/web servisi Kullanıcı El Kitabı SÎPPORT (https://parti.ysk.gov.tr) üzerinden ilgili siyasi partilere elektronik ortamda erişime açılır.

MADDE 9- Bu Genelge ve eki SSPS Kullanım Talep Formu, Yüksek Seçim Kurulunun 21/12/2023 tarihli ve 2023/1574 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir.

Kaynak : Resmi Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler