Now Haber'den Alican Uludağ'ın haberine göre; SGK'nın bir MS ilacını usulsüz şekilde ödeme kapsamına aldığı ve kurumun 820 milyon TL zarara uğratıldığı ortaya çıktı.
İlaç şirketinin ilaca onay veren bürokratların birini işe aldığı, diğerinin ise oğluna ABD'de staj ayarladığı belirlendi.
820 MİLYON LİRALIK BÜYÜK VURGUN
SGK Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı 820 milyon liralık büyük vurgunun dosyasını açtı.
SGK’daki bir başmüfettişin hazırladığı 75 sayfalık vurgun raporuna, Yurtdışı İlaç Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu yetkisi olmadığı halde İsviçre’li bir ilaç firmasına ait MS ilacını 2018 yılında geri ödeme kapsamına aldı. Üstelik ilaç şirketinin başvurusu dahi yoktu.
- Yurtdışı İlaç Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu usulsüz işlem yapmış
Soruşturma raporunun 65. sayfasında bu durum, “Söz konusu ilacın geri ödeme işlemlerindeki her bir usulsüzlüğün ilgili Kurum idareciler ve yetkisiz karar alan Yurtdışı İlaç Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu üyeleri tarafından bilinçli bir şekilde gerçekleştirildiği kanaatine varılmıştır.” denilerek ortaya kondu.
Teftiş Kurulu raporuna göre, Sağlık Uygulama Tebliği metninde geri ödeme kapsamı şirket lehine genişletildi. Teftiş kurulunun görüş istediği Sağlık Bakanlığı ve Türk Nöroloji Derneği ilacın SPMS hastalığının tedavisinde kullanılamayacağını belirtti..
Soruşturma Raporu'nun 64. sayfasında, "Müfettişliğimizin görüş istemesi üzerine bu konunun Türk Nöroloji Derneği tarafından ayrıntılı olarak değerlendirildiği ve SPMS hastalığının teşhisinde kullanılamayacağı’ hususunun tıbbi görüş olarak bildirildiği...” ifadesi yer aldı.
SGK müfettişi usulsüz geri ödeme kapsamı nedeniyle ilaç firmasına 2018-2023 yılları arasında 819 milyon 915 bin TL ödendiğini belirledi. Müfettiş, şirketin haksız kazanç elde ettiğini belirterek, bu zararın yasal faiziyle şirketten geri alınmasını istedi.
SGK DAİRE BAŞKANI OĞLUNA AMERİKA'DA STAJ AYARLANMIŞ
SGK Başmüfettişi soruşturma aşamasında İlaç Daire Başkanı D.Y’nin ifadesini almak istedi. Ancak D.Y ifade vermeye gelmedi. Komisyonun, Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı temsilcileri de ifade vermedi. Komisyon üyesi O.K’nin de sonradan o ilaç firmasında işe girdiği tespit edildi, hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İfade vermeye gitmeyen dönemin İlaç Daire Başkanının da ilaç firmasının türkiye temsilcisi aracılığı ile oğluna Amerika'da staj ayarladığı, yani haksız menfaat elde ettiği soruşturma raporuna girdi.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Teftiş Kurulunun hazırladığı 820 milyon liralık vurgun raporu sonrası SGK’nın suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sorumlular hakkında görevi kötüye kullanma iddiasıyla soruşturma başlattı.