Türkiye’de sendikal örgütlenmenin engellenmesi için yapılan hamleler artık komik bir hâl almaya başladı. Sendika üyesi olan işçileri tehdit eden, işten çıkaran işveren görüntülerini sık sık görürken, bu kez sendikayı engellemek için çiftetelli oynayan işvereni de gördük.
Karabük’te bir tekstil fabrikasında çalışan işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz İplik-İş Sendikası’na üye oldular. Fabrika içinde sendikalaşmanın arttığını gören işveren ise akla gelen ilk yöntemi yani işçileri işten çıkarmaya başladı. Sendika üyesi olmayan işçileri de “sonunuz böyle olur” tehditleri ile yıldırmaya başladı.
Fabrika içindeki işçi kıyımına son vermek isteyen sendika ve işlerine geri dönmek isteyen işçiler de fabrika önünde eylemlere başladı. Fabrikanın karşısında eylem çadırlarını kuran işçiler ve sendika temsilcileri hem işverene hem de çalışmaya devam eden işçilere seslerini duyurmak için hoparlörlerden çağrı yapmaya başladı.
SENDİKANIN ÇAĞRISINI OYUN HAVALARI ÇALARAK BASTIRMAYA ÇALIŞTI
Ancak sendikanın ve işçilerin sesini kısmak isteyen işveren de fabrika önündeki ağaçlara ve korkuluklara hoparlörler kurup yüksek sesle müzikler çalmaya başladı. Hatta bununla da yetinmeyen işveren, sendika engelleme çabasını ileri taşıdı. İşveren, sendika temsilcilerinin konuşmaları başlayınca, son yıllarda popüler olan, “Erik Dalı Gevrektir” parçasını çalmaya ve fabrika içinde çiftetelli oynamaya başladı. Hatta çalışan işçileri de bahçeye çıkartan işveren, kendi oynarken işçilerin alkışlarla tempo tutmasını istedi.
FABRİKAYI SATMA TEHDİDİNE BAŞLADI
Çiftetelli oyunu da sendikalaşmayı engelleyemeyince, işveren bu kez fabrikayı kapatma tehdidine başvurdu. İşveren, çalışmaya devam eden işçilere, “Eğer sendikalı olursanız, fabrikayı satarım” diye tehdit etmeye başladı. Bununla da yetinmeyip, fabrika girişi önüne üzerinde “SATILIK FABRİKA” yazan büyük bir pankart astırdı.
İŞVERENDEN VALİLİĞE “MÜDAHALE EDİN” MEKTUBU
Öte yandan, işverenin sendika temsilcilerinin ve işten atılan işçilerin fabrika önündeki eylemlerine müdahale edilmesi için Karabük Valiliği’ne mektup yazdığı da öğrenildi. Ancak Valilik işverenin mektubuna olumsuz yanıt verdi. Sendika temsilcileri ve işçiler eylemlerini sürdürmeye devam ediyor.
Ahmet SESLİ / Milli Gazete