Şehir askerleri maden işçileri çıkarmış
Pençe-Kilit Harekat bölgesinde yapılan arama-tarama çalışmaları sırasında metan gazından etkilenen 12 asker şehit oldu. Şehit haberlerinin ardından 19 askerin gaz maskesi kullanmadan mağaraya aynı anda girmesi ve gaz maskesi kullanılmaması, 'ihmal' sorularını beraberinde getirdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekat bölgesinde bir mağaradaki arama-tarama faaliyeti sırasında metan gazına maruz kalarak şehit olan personel sayısının 12'ye yükseldiğini açıkladı.
MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Temmuz 2025 tarihinde, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 852 Rakımlı Tepe’de bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanılan bir mağarada icra edilen arama tarama faaliyetinde, metan gazından etkilenen dört kahraman silah arkadaşımız daha şehit olmuş, şehit olan personel sayısı on ikiye yükselmiştir."
ASKERLERİ MADEN İŞÇİLERİ ÇIKARDI
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) metan gazına karşı arama ve kurtarma eğitimleri olan alanında uzman Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekiplerinin bölgeye gittiğini ve 10 kişilik ekibin mağaraya girerek kurtarma çalışmasına katıldığını açıkladı.
SORU İŞARETLERİNE NEDEN OLDU
Gazdan etkilenen 19 askerin 12'sinin şehit olmasının ardından neden gaz maskesi kullanılmadığı soruları akıllara geldi.
Cevap verilmesi gereken sorular ise şöyle:
1- Gaz riski taşıyan kapalı ortamlar arasında yer alan mağaralarda ilk giren personelin gaz dedektörü ve ölçüm cihazlarıyla donatılması gerekmiyor mu?
2- Mağaraya ilk giren personelin ardından risk derecesine göre kademeli giriş yapılması gerekmiyor mu?
3- Mağaraya doğrudan 19 kişinin aynı anda girmesi, olağan dışı bir uygulama değil mi?
4- Askeri tatbikat ve operasyon protokollerinde “kademeli ilerleme” esasstır ve mağara gibi kapalı, bilinmeyen alanlara girişte öncü timler, ardından “geri destek” birimleri kullanılır. Bu noktada, tüm timin bir anda içeri girmesi, özellikle gaz riski olan bir ortamda, eğitilmiş personelin almayacağı bir risk değil midir?
5- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, özellikle Pençe-Kilit gibi hassas bölgelerde, gaz dedektörü olmadan arama faaliyeti yapması doğru bir davranış mıdır?