BIST 100 9.602,14 %-2,09 Dolar 36,41 %0,38 Euro 38,14 %-0,05 Altın Gram 3.438,11 %0,27 Brent Petrol 74,44 %-2,68 Bitcoin 96.821,31 %1,57
,

Özel sektörden konut adımı: 5 yıllık kontratlarla kiralık konut

Kamu dar gelirli vatandaşlar için konut seferberliği başlatırken, bir adım da özel sektörden geldi. Proje hayata geçerse devlet arazisinde geliştirilecek konutlar, 5 yıllık kontratlarla kiralanacak. 18 yılın sonunda konutlar devlete teslim edilecek.

Özel sektörden konut adımı: 5 yıllık kontratlarla kiralık konut

GYODER tarafından, sektörün önde gelen şirketlerinin desteğiyle, her yıl farklı bir temada düzenlenen GYODER Gayrimenkul Zirvesi'nin 17'ncisi gerçekleştiriliyor.

Bu sene "Rota Yeniden Oluşturuluyor" mottosuyla düzenlenen zirve kapsamında açıklamalarda bulunan Kalyoncu, gayrimenkul sektöründe yeni bir rota oluşturmak istediklerini kaydederek, bunu da özel sektör, kamu, yerel yönetimler, mimarlar, şehir planlamacılar ve değerleme firmaları gibi tüm paydaşlarla yapmayı hedeflediklerini anlattı.

Her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini söyleyen GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, "Biz özel sektör olarak bu hamlenin neresinde olabiliriz? Burada öncelikle toplumsal ihtiyaçları ve ülke menfaatlerimizi gözeterek bu konuya yaklaşıyoruz." diye konuştu.

Sektörün geçmiş yıllara göre daha durağan olduğu bir dönem geçirdiklerini ve kullanmadıkları atıl bir kapasitelerinin bulunduğunu dile getiren Kalyoncu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kapasiteyi ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan erişilebilir konutta kullanalım' bakış açısıyla GYODER Erişilebilir Konut Modeli'ni kurguladık. Bu modelde sadece devletin yükü omuzladığı değil özel sektörün, finansal kuruluşların ve hatta sermaye piyasalarının da kaynak noktasında elini taşın altına koyduğu bir model. Bu şekilde bir birlik ve beraberlik yakalanırsa böylesine önemli bir soruna çözüm bulabiliriz."

"KİRALIK KONUT ÜRETİLECEK"

Mehmet Kalyoncu, şu anda Türkiye'de konut üretiminde en büyük problemin arsa maliyeti olduğunu kaydederek, şunlara dikkati çekti:

"Yüzde 50 olan bir arsa payı var ortalama. Bu yüzde 50'lerde olduğu sürece erişilebilirliği konuşamayız. Kontrolün olmadığı yerde kaos oluyor. Yüzde 50'den daha düşük oranlarda geliştirme sürecine giren arsalar üretilsin. Bu arsalar ancak ve ancak son kullanıcı olan kiracının faydalanacağı bir tasarrufla değerlendirilsin. Bir kira üst limiti olsun. Çünkü hiçbir firmaya tanınmayan ayrıcalık tanınacak, arsa maliyeti hiç olmadığı kadar uygun şartlarla geliştirme sürecine girecek. Bundan birinci faydalanan kiracı olmalı."

Bu modelle  3 yılda 500 bin kiralık konut üretilebilir

Bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığı’na sunulan modelle 3 yılda 500 bin kiralık konut üretilebileceği belirtiliyor. Zirvede, yeni modelle ilgili bilgi veren GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, Türkiye’de ruhsat sayılarının son 3-4 yılda yüzde 30 azaldığını, kendilerinin de, bu noktada üretimin önündeki engelleri bertaraf etmek için harekete geçtiğini söyledi. Pandemi koşulları nedeniyle bu konudaki reflekslerinin yavaşladığını dile getiren Kalyoncu, bu yılın ocak ayında Erişilebilir Konut Komitesi kurduklarını söyledi. Kalyoncu, içinde ekonomist, finans uzmanı, mimar, kamu yerel yöneticileri, yapı malzemecisi ve emlakçıların yer aldığı kümelenme ile arsanın üretimde yüzde 50 olan payını sıfırlamayı planladıklarını anlattı. Halihazırda sektörün tıkanmış durumda olduğunu belirten Kalyoncu, “Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir model yok. Biz geliştirdiğimiz modelle geliştirme sürecinde arsa payını sıfıra indiriyoruz. Böylece maliyeti yarıya indiriyoruz. Böylece fonlama ve mortgage tarafındaki kaynak maliyetini yarıya indiriyoruz. Eğer gerekirse Merkez Bankası’nın fonlama maliyetini yarıya indiriyoruz” dedi. Bunun ancak devletin arsaların bu amaçla kullanmasıyla mümkün olacağını vurgulayan Kalyoncu, bu konudaki önerilerini mart ayında Bakan Murat Kurum ve Nureddin Nebati’ye, bir ay önce de Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na sunduklarını, bu hafta cuma günü de Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’yle görüşmelerinin olacağını bildirdi.

Kiralar yüksek olmayacak
Modelde kiralık konut üretiminin planladığını kaydeden Kalyoncu, “Sektörümüzün kapasitesinin şu anda yüzde 60’ı atıl durumda. Böylece özel sektörde kamuyla birlikte konut üretebilir. Model gerçekleşirse ilk 3 yılda 500 bin kiralık sosyal konut üretilebilir. Burada bir kira sınırı olacak. Kentlere göre bir tavan sınırı olacak ve bunun üzerine çıkılamayacak. Kiralama fiyatları da karı koca çalışana göre planladık. Örneğin 3+1 bir dairenin kirası 4 bin TL olacak ve 3 ila 4 yıl gibi uzun sürelerle konutlar kiralanacak” dedi. Bu modelde konutların kira geliriyle kendini 15 yıl gibi sürelerle amorti edebileceğini kaydeden Kalyoncu şöyle konuştu: “Devlet arsalarını ekonomiye kazandırmış oluyor, sektördeki atıl kapasiteyi kullanmış oluyoruz, şu anda ihtiyaç olan erişilebilir konut problemini çözmüş oluyoruz ve aslında devletin de bu süreler bittiğinde elinde yönetebileceği bir konut stoku oluşuyor.” Zirvede, Yeni Rota ve Gelecek Başlığıyla yapılan oturumda konuşan İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Emre Alkin, gayrimenkulün dünyadaki toplam tarım alanlarının 8 katı, mevcut altın miktarının 200 katı kadar bir değeri olduğunu belirtti. Oturumda konuşan Konda Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır, artık mahalle kavramının değiştiğini, zaman ve mekandan bağımsız bir iletişimin geliştiğini kaydetti. Ayrıca gelecek 20 yılda en büyük devrimin inşaat malzemelerinde yaşanacağını söyleyen Ağırdır, ayrıca 50 yaş üstü nüfusunun artmasıyla çocukları merkeze alan sosyal tesislerin olduğu projelerin yerini, bu yaş grubuna hizmet veren sağlık birimlerinin olduğu sosyal tesislerin yer alacağı projelere kayış olacağını belirtti. Ağırdır, bu nedenle gelecek 20-30 yılı bunları baz alarak planlamak gerektiğini söyledi.

AA / Dünya Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler