,

Nüfus müdürlüğünden ad soyad değişikliğinde son tarih 24 Aralık

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün "Ad ve soyadı değişikliği başvurularınızı e-devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine yapabilirsiniz" açıklamaları sonrasında konuyla ilgili araştırmalar hız kazandı. Binlerce kişi "Ad soyad değişikliği e-Devlet ile nasıl yapılır?" Sorusuna yanıt arıyor. İşte detaylar...

Nüfus müdürlüğünden ad soyad değişikliğinde son tarih 24 Aralık

Ad soyad değişikliği işlemlerinde son tarih Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün son dakika açıklamasıyla netlik kazandı. Genel ahlaka uygun olmayan,gülünç olarak değerlendirilen, yazım ve imla hatası olan isim ve soyadların değişimi için son tarih duyuruldu. İşte e-Devlet ad soyad değişimi başvuru ekranı...

AD - SOYAD DEĞİŞİM İŞLEMLERİNDE SON TARİH NE ZAMAN?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022'ye kadar e-devlet aracılığıyla da yapılabileceğini bildirdi.

Genel Müdürlüğün sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, vatandaşların, genel ahlaka uygun olmayan, gülünç olarak değerlendirilen, yazım ve imla hatası olan ad ve soyadı değişikliği başvuruları, e-devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine 24 Aralık'a kadar yapabilecek. İl ve ilçe idare kurulu kararıyla ad soyadı düzeltilmesi uygulaması sayesinde bugüne kadar 298 bin 670 kişinin soyadını, 134 bin 818 kişinin ise adını değiştirdiği bildirildi.

AD - SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapınız.

Kurumlar sekmesinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığını seçiniz.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığı altında e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler listesini göreceksiniz. Bu listeden "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayınız.

Ad soyad değişikliğini e-devlet üzerinden yapabilmek için tıklayınız.

HER AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ E-DEVLETTE YAPILAMIYOR

Bu hizmet, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun Geçici 11. maddesi uyarınca, 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3. maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadlarının il veya ilçe idare kurulu tarafından verilecek kararla değiştirilmesine yönelik başvuruyu kapsamaktadır. Yukarıda belirtilen gerekçeler dışında kalan ad ve soyadı değişikliği talepleri için mahkeme kararı alınması gerekmektedir.

Kişinin ad ve/veya soyadı, dayanak belgesine uygun şekilde aile kütüklerine tescil edilmesine rağmen, evlenme, yer değiştirme, evlat edinilme gibi nedenlerle kaydın taşınması sırasında hatalı yazılmış ve bu ad ve/veya soyadları için; açık kaydına hatalı tescil edilen ad ve/veya soyadının muhafaza edilip kapalı kaydındaki ad ve/veya soyadının açık kaydına göre düzeltilmesinin talep edilmesi ve il ve ilçe idare kurullarınca bu yolda karar verilmesi halinde kişinin kapalı olan kaydındaki ad ve/veya soyadının nüfus müdürlüklerince düzeltilebilmektedir.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler