Gazete Memur - gazetememur.com


© Copyright 2025 Gazete Memur
Dolar : 38,4227 %0,19 Değişim Euro : 43,6587 %-0,17 Değişim Altın : 4.100,03 %-0,72 Değişim BIST 100 : 9.432,55 %-0,61 Değişim Brent Petrol : 66,72 %0,26 Değişim Bitcoin : 94.199,84 %-0,81 Değişim

MHP'den megakent için nüfus uyarısı: Taşımalıyız

İstanbul’daki nüfus ve yatırımların acilen Anadolu’ya kaydırılması gerektiğini belirten MHP’li Bulut “500 bin emekli, köyüne dönse kiralar yüzde 13-14 düşer. Anadolu’ya da 29 milyar liralık para dönüşü sağlanır” dedi.

Kaynak : Türkiye Gazetesi Giriş : Güncelleme :
MHP'den megakent için nüfus uyarısı: Taşımalıyız

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, İstanbul’da yaşanan son depremi işaret ederek, megakentteki nüfus yoğunluğunun acilen azaltılmasının şart olduğunu, bunun için de Anadolu kentlerine dönüş için teşvik paketleri oluşturulması gerektiğini söyledi. Bulut, Japonya, Güney Kore ve Almanya gibi ülkelerin bu tür projeleri başarıyla uyguladığını hatırlatarak, özel teşebbüse organize sanayi yatırımlarında, vatandaşa ise konut ve sağlığa ulaşımda yeni teşvikler getirilmesi gerektiğini kaydetti.

“NÜFUSUN 5’TE 1’İ İSTANBUL’DA”

İstanbul’da eşine az rastlanacak bir yoğunluk var. Türkiye’nin toplam yüz ölçümünün yalnızca binde 7’sini oluşturduğu hâlde, aynı İstanbul, Türkiye nüfusunun yüzde 18,33’üne ev sahipliği yapıyor. Bu tablo, başlı başına derin bir planlama, hayat kalitesi ve güvenlik sorunu. Büyükşehirlerde en azından nüfusun belli bir kısmını başka şehirlere kaydırmaya dönük uygulanmış başarılı projeler mevcut. Bu projeler Japonya’da, Güney Kore’de ve Almanya’nın birleşmesi sürecinde yapıldı ve başarıya ulaştı. Birinci adım, yatırımları İstanbul ve civarına sıkıştırılmak yerine, eşit ve planlı bir şekilde tüm Anadolu coğrafyasına kaydırılmalı. Bu, yeni göç dalgasını önemli ölçüde engelleyeceği gibi tersine göçü de teşvik edecektir.

“3,3 MİLYON EMEKLİ”

İkinci olarak Türkiye’de bugün yaklaşık 15 milyon emekli var. Bu emeklilerden 3,3 milyonu İstanbul’da yaşıyor ve önemli bir kısmı da Anadolu kökenli insanlar. Bu nüfusun kendi köylerine dönüşünü teşvik edecek köy evleri projesi desteklenebilir. Çok düşük faizli, TOKİ’nin belirleyeceği tipteki projelerle köylerde bu insanlara Millî Emlak’ın arazilerinden, hazine arazilerinden 600 metrekareyi geçmeyecek şekilde konut ve köy evi yapımına elverişli arsalar, ücretsiz tahsis edilmek suretiyle verilmeli. Köye dönüş teşvik edilirse, emeklilik hakkını almış, üretim zinciri içerisinde yer almayan nüfusun, büyükşehirlerde baskı oluşturmasının önüne geçilebilir. Aldıkları emekli maaşlarının da Anadolu ekonomisine geri dönüşü sağlanır.

6 MİLYARLIK YATIRIM AVANTAJI

Yücel Bulut, sadece 500 bin emeklinin Anadolu’ya dönüşü durumunda yıl içerisinde İstanbul’da tahminen 6 milyar liralık bir yatırım avantajının oluşacağını belirterek “Bu insanların emekli maaşları yani 29 milyar lira para Anadolu ekonomisine dönüyor. Dolayısıyla bu, şehrin de rahatlaması anlamına gelir. 3,3 milyon emekliden sadece 500 bininin Anadolu’ya dönmesi demek, İstanbul’da kiraların yüzde 13-14 oranında düşmesi demek. Bu, Türkiye’nin depreme hazırlanması konusunda da çok büyük avantaj sağlayacaktır” dedi.

GERİ DÖNÜŞ KOMİSYONU KURULABİLİR

Devletin Anadolu’nun bazı noktalarını cazibe merkezleri hâline getirmeye dönük teşvik paketlerinin olduğunu kaydeden Yücel Bulut, şöyle konuştu: Bu teşvikler yetersiz kalıyor. Organize sanayi bölgelerinin kuruluşlarındaki prosedürü de hafifleterek çok daha cazip hâle getirmek gerekiyor. Organize sanayi bölgelerinin yanına bir de konut arazileriyle desteklenecek bir proje eklenebilir. Geri dönüş komisyonları kurulabilir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonu içerisinde bu geri dönüşler idare edilebilir. İlk etapta bir mali yük ortaya çıkacakmış gibi gözükse de orta vadede büyükşehirler üzerindeki baskı önemli ölçüde azalacağı için devletin harcama kalemleri de büyük miktarda düşecektir.

“KÖYLERE SAĞLIK HİZMETİ”

İnsanlar emekli olduktan sonra sağlık gerekçeleriyle büyükşehirlerde kalmaya devam ediyorlar. Eğer kırsala dönük mobil sağlık hizmetleri desteklenirse, insanların köye dönüşleri daha cazip hâle gelir. Sağlık hizmetlerinin ayaklarına kadar geleceğine ikna olurlarsa bu geri dönüşün önünde hiçbir engel kalmaz. Bunun orta ve uzun vadede dünyadaki örnekleri hep başarıyla neticelendi. Titiz ve istikrarlı bir çalışmayla bu yönetilebilir.

Emrah ÖZCAN