,

Memur da yüzde 55 istedi

Asgari ücrete yapılacak zam oranı belirlendi... Memur-Sen ise verilen zammın örnek alınarak memur maaşlarında da düzenleme talebinde bulundu.

Memur da yüzde 55 istedi

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

Asgari ücrete yapılacak zam oranı belirlendi. Asgari ücret 8 bin 500 TL olurken, yaşanan kayıplara karşı Memur-Sen de memurlara zam talebinde bulundu. Memur-Sen’den yapılan basın açıklamasında, asgari ücrete yapılan artışın örnek alınarak, diğer sabit gelirlilerin korunması gerektiğine dikkat çekildi.

Asgari ücrete ilişkin zam kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu. Buna göre 2023 yılı için asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlendi. 2022 yılında iki defa gerçekleştirilen düzenleme ile yüzde 50,5 ve yüzde 30 olarak artış yapılmış, 2023 yılında ise yüzde 54,5 oranında ve 3 bin TL artış gerçekleştirilmiş olurken, Memur-Sen ise konuya ilişkin olarak asgari ücret artışının örnek alınarak memurlara da zam yapılması için çağrıda bulundu. 

“KÖTÜMSER BAKIŞ REDDEDİLMELİ, BÜTÜN SABİT GELİRLİLER KORUNMALIDIR”

Pandemi ile birlikte başlayan enflasyondaki artışa dikkat çekilen açıklamada, yeniden belirleme oranlarının da yüzde 122,93 olarak belirlendiği hatırlatılarak, “Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi ve beklentisi arasındaki uyuşmazlık ile TÜİK’in gerçekleşen ve hissedilen enflasyon verisi arasındaki farklılık, enflasyona karşı mutlak bir koruma gerçekleştirmenin gerekçesi olarak görülmelidir. Bu koruma, enflasyon üzerinden kötümser bakışın reddedilerek, bütün sabit gelirlilerin korunması yönünde olmalıdır” ifadeleri kullanıldı. 

“İLAVE İYİLEŞTİRMELER YETKİLİ KONFEDERASYONUN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ”

Enflasyon sebebiyle yaşanan kayıpların telafi edilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, ilave iyileştirme için yetkililer tarafından bir araya gelinerek karar alınması için çağrıda bulunularak, “Emek tarafında enflasyon kaynaklı oluşan kayıp, gelir dağılımında adaleti de olumsuz yönde etkileyerek gelirler arası dengesizliğe sebep olmuştur. Gelirleri artırma yönünde alınacak karar, reel gelirin artışını sağlayacak geçmiş dönem oluşan kayıpları telafi edecek mahiyette olmalıdır. Nitekim önemli olan rakamsal artışların değil, alım gücünü artıran ve fiyat istikrarının sağlandığı bir piyasa ortamı oluşturmaktır. Bu çerçevede, 2023 Ocak ayında da kamu görevlilerimize yönelik ilave iyileştirmeler yapılmalı, süreç yetkili konfederasyonun katılımıyla olmalı, kayıpları telafi eden bir sonuç ortaya çıkmalıdır” denildi.

ALIM GÜCÜNÜ ARTIRACAK, KAYIPLARI TELAFİ EDECEK DÜZENLEMELER YAPILMALI

TOPLU sözleşme sürecinden önce başlayan mücadelenin kazanımları gölgelememesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, kayıpların telafi edileceği toplu sözleşmeye ilişkin yasal düzenlemeler yapılması için çağrıda bulunuldu. 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme’nin ardından yaşanan ekonomik gelişmelerin sabit gelirlileri etkilediği belirtilirken, kazanımları gölgelemeyen, alım gücünü artıran ve kayıpları telafi edecek düzenlemeler yapılması gerekliliğinin altı çizildi.

İlişkili Haberler

Manşetler