,

Maaşlar yetersiz, bilimsel çalışmalar durdu

Birçok alanda maaş düzenlemesine gidilirken, bazı alanlarda ise iktidar Temmuz ayını işaret etti.

Maaşlar yetersiz, bilimsel çalışmalar durdu

Üniversitelerde akademik çalışmalar yürüten akademisyenler de uzun zamandır aylıklarında iyileştirme yapılmadığını ifade ederek, düzenleme çağrısında bulundu. Artan maliyetler karşısında zorlanan akademisyenler, bilimsel çalışmaların da durduğunun altını çizdi.

Yaşanan ekonomik kriz tüm vatandaşları etkisi altına alırken, vatandaşlar ay sonuna zor getiriyor. Yaşanan fiyat artışlarına karşı her meslek grubu aylıklarında düzenleme talep ederken, bazı meslek gruplarında iyileştirilmeler gerçekleştirildi. Bu durumdan nasip almak isteyen akademisyenler de zam çağrısında bulundu. Araştırma Görevlileri Dayanışma Platformu (AGDAP) Kurucusu Arş. Gör. Ömer Orbay Çetin, akademisyenlerin maaşlarına yaklaşık 10 yıldır düzenleme yapılmadığının altını çizerek, taban maaş beklentilerinin 70 bin TL olduğunu belirtti.

“KAMU İŞÇİLERİNDEN DAHA DÜŞÜK MAAŞ ALMAKTAYIZ”

Akademisyen maaşlarına uzun süredir iyileştirme yapılmadığını ifade eden Çetin, akademisyenlerin yok sayıldığını belirterek, iktidarın ve muhalefetin iyileştirme sözü verdiğini kaydetti. Çetin, “Akademisyenler olarak bizler ise bu iyileştirme sözünün seçim vaadi olarak kalmamasını istiyoruz. Düşünün ki bundan sadece on sene önce ülkemizde en çok tercih edilen mesleklerden biri olan ve her türlü araştırmada en üst sıralarda bulunan akademisyenlik mesleği, günümüzde hem tavsiye dahi edilemeyen hem de tercih edilmeyen bir meslek haline dönüştü. 2015 senesinde diğer kariyer meslekleriyle benzer maddi haklara sahip olan bizler, 2023 yılı itibarıyla kamu işçilerinden daha düşük maaş almaktayız. Hiçbir mesleği hedef göstermeksizin her mesleğin müreffeh olmasını savunurken, kendi mesleğimizin bu kadar unutulmasından da son derece mutsuz ve kırgınız” ifadelerini kullandı.

“BİLİME ODAKLANAMAZ HALE GELMİŞ DURUMDAYIZ”

Akademisyenlerin görevleri kapsamında tüm ülkelerde olduğu gibi daha iyi durumda olması gerektiğini ifade eden Çetin, akademisyenlerin yan haklardan da mahrum bırakıldığını vurgulayarak, “Bizler, kaynak alımından kongre giderlerine kadar aklınıza gelebilecek her türlü masrafı kişisel olarak karşılamak durumundayız. Uzun uzadıya anlatılabilecek pek çok nedenden ötürü artık akademisyenlerin maddi olarak dayanma gücü olmamakla birlikte içine düşülen geçim sıkıntısı nedeniyle de bilime odaklanamaz bir hale gelmiş durumdayız” dedi.

AKADEMİSYEN MAAŞI BEKLENTİSİ 70 BİN TL

Akademisyenlerin durumlarına bir çözüm olabilmesi için taban maaş taleplerini de dile getiren Çetin, kamu işçilerine yapılan iyileştirme, memur aylıklarına Temmuz ayında yapılacağı söylenen iyileştirmeleri hatırlatarak, “Yaklaşık on sene önce yapılan akademik iyileştirmenin günümüzdeki hesaplamalarını yaptığımızda, taban akademisyen maaşının 70 bin TL olmasını beklemekteyiz” diye konuştu.

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler