,

Konut satışında fiyatı ev sahibi belirleyemeyecek

Son bir yılda adeta 'çıldıran' emlak piyasasındaki fiyat artışını durdurmak için devlet kurumları aracılığıyla çeşitli düzenlemeler yapılmaya devam ediyor. Son olarak konutların satış fiyatının belirlenmesinde ev sahiplerinin değil ekspertiz raporlarının esas alınması planlanıyor.

Konut satışında fiyatı ev sahibi belirleyemeyecek

Tapuda ekspertiz zorunluluğu düzenlemesine göre, gayrimenkul alım-satım değerinin belirlenmesi için yeni bir sistem hayata geçecek. Artık gayrimenkulün satış bedelini ekspertiz belirleyecek.

Konuyla ilgili olarak 10 Aralık 2022 Cumartesi günü CNN Türk'e açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, tapuda ekspertiz zorunluluğunun yasalaşıp mevzuat haline gelmesi halinde vatandaşı koruyacak bir sistem olacağını söyledi.

TAPUDA BEYAN EDİLEN RAKAM BAZ ALINACAK

Kamuoyunda 'zorunluluk getirildi' gibi bir algı olduğunu belirten Kiraz, düzenlemenin bir planlama olduğunu, yasal mevzuatın çalışılmaya başlandığını söyledi.

Düzenlenen ekspertiz raporu artık tapuda beyan edilecek değerin baz alacağı temel rakam olacak. Bu rakamın altında değer beyan edilemeyecek.

VERGİ KAYBI ÖNLENECEK

Gayrimenkulün değeri ekspertiz raporunda 5 milyon TL belirlenirse bunun üzerinden tapu harcı ödeyecek ve 1 milyon ile 5 milyon arasındaki 4 milyon lira fark, gelir vergisine esas değer olarak Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edilecek.

Gayrimenkul uzmanlarına göre düzenlemedeki amaç, vergi kaybını önlemek ve şeffaf bir satış gerçekleşmesini sağlamak.

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler