,

Kira davalarında sert düşüş! 6 haftada yüzde 90 azaldı

1 Eylül itibarıyla ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilen arabuluculuk sistemi sayesinde, aylık kira davası sayısı 20 binden 3 bine düştü. Sistemle yüzde 60'lık anlaşma oranına ulaşıldı.

Kira davalarında sert düşüş! 6 haftada yüzde 90 azaldı

Kira fiyatlarında son birkaç yılda görülen fahiş yükselişler, kiracı ve ev sahibi davalarının artışına neden olmuştu. Bunun üzerine 1 Eylül 2023 itibarıyla mahkemelere gelmeden önce taraflar arasında çözümünü sağlamayı amaçlayan 'arabuluculuk' sistemine geçilmişti. Arabuluculuk sisteminin kira davalarına olumlu etkisi geçen 6 haftada netleşti. 1 Eylül öncesinde Türkiye'de bir ayda ortalama 20 bin kira davası görülürken, bu rakam 3 bine düştü. Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk başarısı ise yüzde 60 seviyesine ulaştı.

ADLİYELER RAHATLADI

Türkiye'de kira uyuşmazlıklarının arabuluculuk ile kolaylıkla ve hızlı bir şekilde çözüldüğünü vurgulayan Avukat Arabulucu Umut Metin, "Artık ayda hemen hemen 2 bin dava görülür duruma geldi. Kira davalarında yüzde 90 oranında bir azalma yaşandı" dedi. Türkiye'de kira davalarının en fazla görüldüğü iki adliye olan İstanbul Çağlayan Adliyesi ve Ankara Adliyesi'ndeki azalışına dikkat çeken Metin, "6 hafta içerisinde Ankara Adliyesi'nde ekim ayında açılan kira davası sayısı yaklaşık 250, Çağlayan Adliyesi'nde 400 civarında. Türkiye'nin en önemli iki adliyesine bakıldığında dava sayılarında çok büyük oranda bir azalma gözlemliyoruz" diye konuştu.

ANLAŞMA SAĞLIYOR

Arabuluculukta şu ana kadar yaklaşık 7 bin uyuşmazlığın anlaşmayla sonuçlandığını belirten Metin, "Arabuluculukta anlaşma oranları yüzde 60 seviyesine yaklaştı. Bu oran eylül ayının ortalarında yüzde 49'lar seviyesindeydi. Toplum anlaşmak istiyor. Onları barıştıracak, anlaşma sağlatacak kurumu arıyorlardı ve buldular. Arabuluculuk topluma çok fayda sağladı" dedi.

TOPLUMSAL ETKİSİ ARTACAK

Yıl sonunda arabuluculuğun toplumsal faydasınının daha iyi görüleceğini belirten Umut Metin, şunları söyledi: "Bugüne kadar 7 bin anlaşma yapıldığını hesaba katarsak; iki taraf var ve 14 bin kişinin anlaştığı düşünülebilir. Onların ailelerini de katarsak çarpan etkisiyle yaklaşık 100 bin kişinin arabuluculuk sayesinde kira sorunlarını geride bıraktığını anlamış oluruz. Arabuluculuğun toplumsal olarak birbirini anlayan bir hal oluşturduğunu söyleyebiliriz." Bu arada arabuluculuk; tarafların bizzat katılımıyla yürütülen bir süreç. Bu nedenle arabulucu tarafından yapılan ön görüşme sonrası belirlenecek toplantı gününde uyuşmazlığın taraflarının veya vekillerinin katılımı zorunlu. Tarafların arabulucuda anlaşamadıkları durumda düzenlenen tutanakla mahkemeye gidebilmelerinin de önü açık.

EV SAHİBİ-KİRACI KAVGASI AZALDI

Kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarında arabuluculuk faaliyetinin 4 haftada tamamlandığını anlatan Metin, devam eden görüşmeler olduğunu ve ay sonuna kadar anlaşma oranlarının daha da artmasını beklediğini söyledi. Metin, "Şu an yaptığımız görüşmelerde yakın dönemde anlaşma sağlayacağız. Bu da anlaşma sayımızın her geçen gün katlanarak artmasını sağlıyor. Artık kiracı ve ev sahibi arasında şiddete dönüşen kavgaların sorunların azaldığını gözlemliyoruz. Bu durum sayılarla da anlaşılmış durumda" diye konuştu.

AKŞAM

İlişkili Haberler

Manşetler