,

Kapadokya Alan Başkanlığı iddiaları yalanladı

Kapadokya Alan Başkanlığından Ortahisar-Göreme Yol Projesi iddialarına ilişkin açıklama: Planlanan yol, kaya oluşumların uzağından geçmektedir ve Saklı Kilise'ye 18 metre mesafededir

Kapadokya Alan Başkanlığı iddiaları yalanladı

- Kapadokya Alan Başkanlığı, Ortahisar-Göreme Yol Projesi hakkında medyada yer iddiaların manipülatif olduğu belirterek, "Planlanan yol, kaya oluşumların uzağından geçmektedir ve Saklı Kilise'ye 18 metre mesafededir." bilgisini verdi.

Alan Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Göreme beldesini Ortahisar beldesine bağlayan mevcut 2,8 kilometrelik yolun, peribacaları, kaya oluşumları, tescilli kültür varlıkları ve kiliselerin önünden geçtiği belirtildi.

Yolu her gün yüzlerce ağır tonajlı aracın yoğun şekilde kullandığı, bunun arazi morfolojisi gereği kültür varlıklarına zarar verdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Turizm sezonlarındaki yoğun araç kullanımları da göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu yolun yakınındaki Tokalı Kilise, Kızlar Manastırı, Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise ve Karanlık Kiliselerin, titreşim ve atmosferik gazlar sebebiyle zarar gördüğü bilinmektedir. Mevcut yolun sürdürülebilir olmadığı, doğal ve kültürel varlıkları olumsuz etkileyerek zarar verdiği ortaya çıkmış ve alternatif bir yol çalışması gerekliliği doğmuştur."

Alternatif yol çalışmasının, 2,2 kilometre uzunluğunda olduğu, genişliğinin 5 ile 7 metre arasında değişen kadastral yol hattında bulunduğu bildirilen açıklamada, "Planlanan yol, kaya oluşumların uzağından geçmektedir ve Saklı Kilise'ye 18 metre mesafededir." bilgisine yer verildi.

Güzergah çalışmalarından sonra arkeolojik jeoradar çalışmaları yapıldığı, herhangi bir taşınmaz kültür ve tabiat varlığına rastlanmadığının belirlendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca yol çalışmaları devam ederken bir bütün olarak Göreme Açık Hava Müzesi ile çevresine yönelik çevre düzenleme projesi ve ulaşım planlaması çalışmalarına başlanılmıştır. Söz konusu haberler, manipülatif olup, kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir, yapılan yol çalışmasıyla sorunların giderilmesi amaçlanmıştır. Kapadokya Alan Başkanlığımız, sorumlu olduğu alandaki benzersiz tarihi, kültürel ve doğal değerleri koruma ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlama misyonu ve sorumluluğundan taviz vermeden görevini eksiksiz biçimde sürdürmeye kararlıdır."

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler