,

İZSU’da 40 kişi işten çıkarıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesinde bir süredir devam eden gerginlik arbedeye dönüştü. Günlerdir toplu işten çıkarmaların yaşanacağı yönünde dedikodularla çalkalanan İzmir Büyükşehir Belediyesinde olan oldu. Her ne kadar Cemil Tugay toplu işten çıkarma söz konusu değil açıklaması yapsa da İZSU Genel Müdürlüğü 40 işçiyi kapı önüne koydu. Yaşanan şok gelişme üzerine Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası, İZSU ana binasına gelerek eylem düzenledi. İddiaya göre İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'ın odasına girmeye çalışan işçilere güvenlik görevlileri müdahale etti. Olay yerine polis çağrılırken Erdoğan’ın sekreterinin darp edildiği öne sürüldü. Eylemde sık sık “işçiye uzanan eller kırılsın” sloganı atıldı.

İZSU’da 40 kişi işten çıkarıldı

31 Mart Yerel Seçimlerinde CHP'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Cemil Tugay'ın Soyer'den görevi devralması sonrası belediyede 'toplu işten çıkarmalar yaşanacak' iddiaları gündeme gelmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ekonomik sorunu aşmak için yeni yılda işe girişi yapılan 3 bine yakın işçinin görevlerine son verileceği iddiaları ile ilgili olarak dün Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nuhat Yurdakul ile Başkan Tugay arasında bir zirve gerçekleşmişti.

40 İŞÇİ KAPI DIŞARI EDİLDİ

Zirvenin hemen ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı su ve kanalizasyon idaresi İZSU'da şok bir gelişme yaşandı. İZSU Genel Müdürlüğü 40 işçiyi işten çıkardı.

ERDOĞAN'IN ODASINA GİRMEK İSTEDİLER İDDİASI…

Bunun üzerine sendikacılar ile işten atılan işçiler öğle saatlerinde İZSU Ana Binası'na gelerek eylem düzenledi. İddiaya göre İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'ın odasına girmeye çalışan işçilere güvenlik görevlileri müdahale etti. "İşçiye uzanan eller kırılsın" sloganlarının atıldığı eylemde güvenlik görevlileri ile işçiler arasında arbede yaşandı. İddiaya göre Gürkan Erdoğan'ın sekreteri arbede sırasında darp edilirken olay yerine polis çağrıldı.

GENEL MÜDÜR 'SİYASİ SORUMLULUĞU ÜSTÜME ALIYORUM' DEDİ!

Belediye İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Atalay, İZSU'da 40 işçinin atılması sonrası yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sendikanın örgütlü olduğu İzmir'de belediye yönetimlerinde değişiklikler yaşandığını hatırlatan Atalay: "Bu çerçevede Genel Başkanımız Nihat Yurdakul başkanlığında Belediye-İş Şube başkanları yeni seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'a bir kutlama ziyaretinde bulunmuştur. Ziyarette Sayın Tugay'ın göreve devralması sonrası belediyede işten çıkarma iddiaları gündeme gelmiş, sendikamız yetkilileri de sürece ilişkin ilkesel duruşunu ortaya koymuştur. Sendikamız, hangi yönetim döneminde alınırsa alınsın, hukuka uygun şekilde işe alınan, işini yapan emekçinin ekmeğinden, işinden edilmesine karşı olduğunu açıkça belirtmiştir." Dedi.

ADALET İSTEYENLER ADİL OLACAK

Görüşmede Belediye-İş'in, emeğe saygısı olmayan, hukuka, toplu sözleşmeye aykırı bir şekilde işe alınanların da karşısında olduğu açıkça belirttiğini hatırlatan Atalay: "Adalet isteyenler adil olacak, şeffaf olacak. Biz şeffaflık, adalet istiyoruz. Büyükşehir bünyesinde 2-3 bin işçinin işten çıkarılacağı söyleniyor. Bu söylemler tüm emekçileri tedirgin ediyor, emekçileri, tedirgin etmeyin. İZSU Genel Müdürü, Gürkan Erdoğan "ben siyasi sorumluluğu alıyorum" diye işçi çıkarıyor. Neye göre, hangi gerekçeyle? Bu tür tavırlar, çalışma hayatında tedirginliğe kaosa yol açar." Diye konuştu.

SİYASİ SORUMLULUK TUGAY'INDIR

"Yasalar ve yönetmelikler neyi gerektiriyorsa onu yapacaksınız." Diyen Atalay: "Onun yakını, bunun döneminde işe girdi, eski yönetimde istihdam edildi gibi gerekçelerle insanlar işten çıkartılamaz. Hele ki başkanın dışında müdürlerin şahsi inisiyatifleri herkesin boyunu aşar. Üstelik siyasi sorumluluk, atanan değil seçilendedir. Siyasi sorumluluk İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tugay'dadır." Diye konuştu.

Demokrasi isteyenlerin, demokrat olması gerektiğini ifade eden Savaş Atalay: "Emekçinin ekmeği ve işiyle oynamayız" deyip, nerede hazırlandığı belli olmayan, birtakım listeler hazırlayıp alın teri döken insanları, ekmeğinin peşinde olanları haksızca, hukuksuzca, hakkaniyete aykırı bir şekilde, kapı önüne koymayacaksınız. Çalışan insanların onuruyla, ekmeğiyle oynamayın. Alın teri döken işçi ile çalışmadan ücret alanları hiç kimse aynı kefeye koyamaz. Koymamalı. Ülke çapında bir çok belediyenin borç batağında olduğu açık. Ancak tasarruf deyince ilk akla gelenin de, işçinin ücreti veya işçiyi işten çıkarma düşüncesi de kabul edilebilir bir düşünce değildir. Unutmayın son seçimde halkımız, rantçı belediyeciliğe karşı sosyal politikalara önem veren halkçı belediyeciliği ve kamucu siyaseti tercih ettiğini ortaya koymuştur. Eğer tasarruf yapacaksanız, tasarrufu çalışmadan ücret alanlardan yapın." Diye konuştu. Açıklamasında çalışanla çalışmayanın ayırt edilmesi gerektiğini belirten Atalay: "Alın teri dökenle, bankamatikçileri ayırt edin. Buna kimsenin itirazı olamaz. Eğer bunu yapmazsanız karşınızda ekmeğinin peşinde olan binleri bulursunuz." diye konuştu.

Ertan GÜRCANER

Kaynak : Sabah Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler