İstinaf mahkemelerinde hakim sayısı artırılacak
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayında yaptığı konuşmada, arabuluculuk uygulamalarındaki başarılara, istinaf mahkemelerinin güçlendirilmesine ve yargı süreçlerinde yapay zekâ teknolojilerinin kullanımına dikkat çekti. Bugüne kadar 7 milyon 591 bin arabulucuya gelen başvurudan 4 milyon 614 binin anlaşmayla sonuçlandığını aktaran Bakan Tunç, Aile arabuluculuğu, noter belgelerinde karekod uygulaması, noter yardımcılığı kurumu, elektronik tebligatın yaygınlaştırılması ve bazı davalarda doğrudan temyiz yolunun açılması gibi birçok yeniliği hayata geçireceklerini belirtti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayında konuştu.
4,6 MİLYON DOSYA MAHKEMEYE GİTMEDEN ÇÖZÜLDÜ
2013’ten itibaren uygulamada olan arabuluculuk sisteminin kapsamının zamanla genişlediğini belirten Bakan Tunç, “Bugüne kadar 7 milyon 591 bin başvuru arabulucuya geldi, bunlardan 4 milyon 614 bini anlaşmayla sonuçlandı. Bu, %63 başarı oranına işaret ediyor” dedi. Yalnızca bireylerin değil toplumun genel uzlaşma kültürüne katkı sağlayan arabuluculuğun, aynı zamanda yargının yükünü önemli ölçüde hafiflettiğini vurgulayan Bakan Tunç, Bu sayede en az 9 milyon kişinin mahkemeye gitmeden, uzlaşarak hakkına kavuştuğunu ifade etti.
KİRA DAVALARINDA 257 BİN KİŞİ MAHKEMEYE GİTMEDEN UZLAŞTI
2023 yılında yürürlüğe giren 7. Yargı Paketi ile kira davalarının da dava şartı arabuluculuk kapsamına alındığını hatırlatan Bakan Tunç, “1 Eylül 2023’ten bu yana 356 bin 953 başvuru oldu, 128 bin 922’si anlaşmayla sonuçlandı. 257 bin vatandaşımız sorununu barış içinde çözdü” ifadelerini kullandı.
BİLİRKİŞİLİK SİSTEMİNDE KALİTE VE DENETİM ÖN PLANDA
Konuşmasında bilirkişilik sistemindeki gelişmelere de değinen Tunç, 2016 yılında yürürlüğe giren kanunla bilirkişilikte nitelik, eğitim ve denetim açısından önemli reformlar yapıldığını belirtti. “Bilirkişilikte kota uygulamasına geçtik, süresinde rapor sunmayanlara yeni dosya verilmemesi uygulaması başlattık” diyen Tunç, performans değerlendirme sisteminin entegre edildiğini ve otomatik tevzi sistemine geçileceğini kaydetti.
YAPAY ZEKÂ YARGININ HİZMETİNE GİRİYOR
Tunç, Adalet Bakanlığı’nın dijitalleşme adımlarına da değinerek, UYAP, e-duruşma, e-tebligat ve e-noter gibi uygulamaların yanı sıra yapay zekâ teknolojilerinin de yargıya entegre edileceğini söyledi. “Dava tahmini, benzer içtihat tespiti ve karar taslaklarının oluşturulmasında yapay zekâ kullanacağız” dedi.
İSTİNAF SİSTEMİNE GÜÇLENDİRME GELİYOR
İstinaf mahkemelerindeki yoğunluğa da değinen Tunç, “Bazı dairelerde yargılamaların uzun sürmesi vatandaşlarımızın serzenişlerine neden oluyor. Yeni daireler kurarak, hâkim sayısını artırarak bu sorunu çözeceğiz” açıklamasında bulundu. Ayrıca, istinaf aşamasında esastan karar verilmesini kolaylaştıracak düzenlemeler yapılacağını belirtti.
YARGI REFORMUNDA 264 HEDEF, 5 ANA AMAÇ
Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ocak’ta açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde 264 hedef bulunduğunu hatırlatarak, “Bu hedefler; yargının sadeleştirilmesi, insan kaynaklarının güçlendirilmesi, ceza adalet sisteminin etkinleştirilmesi, hukuk ve idari yargı süreçlerinin hızlandırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılması üzerine kurulu” dedi.
AİLE HUKUKUNDAN NOTERLİK SİSTEMİNE BİRÇOK ALANDA YENİLİK
Tunç ayrıca, aile arabuluculuğu, noter belgelerinde karekod uygulaması, noter yardımcılığı kurumu, elektronik tebligatın yaygınlaştırılması ve bazı davalarda doğrudan temyiz yolunun açılması gibi birçok yeniliği hayata geçireceklerini belirtti. Boşanma davalarının adli tatilde de görülebilmesi gibi uygulamaların tartışmaya açılacağını söyledi.
“ADALETİN TECELLİSİ EN KUTSAL GÖREVDİR”
Konuşmasının sonunda yargının üç sacayağı olan hâkim, savcı ve avukatlara teşekkür eden Bakan Tunç, “Hepimizin ortak hedefi, vatandaşlarımızın adalete daha hızlı, adil ve etkin şekilde erişimini sağlamak. Adaletin tecellisi en kutsal görevdir” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.