İSKİ: TOKİ Sazlıdere Konutları kaçak olduğu için su verilmiyor
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), kamuoyunda tartışma konusu olan “TOKİ Sazlıdere Konutlarına su verilmediği için yaşam hakkı ihlal ediliyor” iddialarına yanıt verdi. İSKİ, söz konusu yapıların kaçak niteliği taşıdığını ve mevzuat gereği bu yapılara su temininin mümkün olmadığını duyurdu.

İSKİ’nin yazılı açıklamasında, “TOKİ Sazlıdere Konutları” olarak bilinen projenin, Arnavutköy ilçesindeki Sazlıbosna ve Hacımaşlı Mahallelerinde, Yenişehir rezerv yapı alanının bir bölümünde yer aldığı belirtildi.
Bu alanın, Sazlıdere Barajı İçmesuyu Havzası’nın mutlak, kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanları içinde bulunduğu vurgulandı. İSKİ, bu nedenle yapıların yasal statüye aykırı olduğunu ve su bağlantısı sağlanmasının kanunen mümkün olmadığını ifade etti.
"Bazı basın yayın ve sosyal medya mecralarında Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden Marmara Denizi’ne atık su karıştığı iddialarına yer verilerek İSKİ’nin çevre kirliliğine sebep olduğu ifade edilmiştir.
Bahse konu olan Haramidere, İstanbul’un en geniş havzaya ait derelerinden biridir. Yağmurlu havalarda havzada yüzey akışına geçen yağmur suyu ile beraber tüm atıklar dereye taşınmaktadır. Dere havzasında bulunan ve sürüklenebilen tüm kil, silt ve mil denize ulaşmaktadır. Bu durum tüm derelerin deniz birleşiminde görülebilmektedir. 2009 yılında Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi henüz inşa edilmemişken derenin denize birleşim noktasında benzer görüntülerle karşılaşıldığı Google Earth uygulaması ile de tespit edilebilmektedir.
Şehir merkezlerindeki denizler ile derelerin birleşimlerindeki batık kısımlarda oluşan durumun önüne geçmek adına pompaj ile sirkülasyon sistemleri kurulmaktadır. Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ise arıtmaya tabi tuttuğu atık suları, ileri biyolojik olarak arıtarak Haramidere’ye deşarj etmektedir. Bu nedenle derenin batık kısmında ihtiyaç duyulan sirkülasyon sistemine gerek kalmamaktadır. Tesisin iki deşarj noktasından SAİS kabinleri ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veri sistemine her an data iletilmekte, istenildiğinde online numune alınarak da denetim imkânı sağlanmaktadır. Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nden Marmara Denizi’ne herhangi bir atık su deşarjı gerçekleşmemektedir.
Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasite artırımı için şimdiden İdaremiz özkaynakları ile 2. kademe ihalesine de çıkılmıştır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur."