,
#Asgari ücret

İşçilerin talebi “yaşanabilir bir ücret”

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısının ardından Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Türk-İş Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

İşçilerin talebi “yaşanabilir bir ücret”

Mehmet Fahri ÖZKAN /milli gazete

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çarşamba günü ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından dün Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Türk-İş Genel Merkezinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kavlak, geçen sene zam ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması ile yüzde 50,51 zam verildiğini hatırlattı. Kavlak, yaşanan fiyat artışlarına karşı verilen ikinci zammında eridiğine dikkat çekti. Şu anda verilen asgari ücretin günlük hesapta yaklaşık 183 TL’ye denk geldiğine dikkat çeken Kavlak, bu tutarın yeterli olmadığını ifade ederek, “İşçiler olarak talebimiz ‘yaşanabilir bir ücretin’ hep birlikte belirlenmesidir. Öncelikle yapılması gereken, günün fiyatları üzerinden geçim şartlarının belirlenmesidir. Anayasamızın 55. maddesi de buna işaret etmektedir. Milyonlarca çalışan ve ailelerinin yanı sıra toplumun geniş bir kesimi, yapılacak bu çalışmaların sonucunu umutla beklemektedir. Umuyoruz ki, alacağımız karar beklentileri karşılar. Hayal kırıklığına yol açmaz. Geleceğe umutla bakılmasını sağlar. Çalışma barışı ve toplumsal huzur getirir. Toplum olarak ve çalışanlar olarak buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.

“BAZI KESİMLERİN AÇIKLAMALARI  İŞÇİ DEĞİL KÖLE ARADIKLARININ KANITI”

Asgari ücretin insan onuruna yaraşır ve işçilerin geçimini rahatça sağlayabilecek bir tutar olması gerektiğine dikkat çeken Kavlak, çalışanların ülkede yaşanan büyüme oranlarında pay talep ettiğinin altını çizerek, “Bakınız, son açıklanan resmi rakamlara göre, ülkemiz üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 oranında büyümüştür. Ancak geçen yılın üçüncü çeyreğine göre sermayenin bu büyümeden aldığı pay yüzde 54,6’dan yüzde 55’e yükselmişken, emeğin bu büyümeden aldığı pay yüzde 29,8’den yüzde 26,3’e gerilemiştir. Bu rakamlar ortadayken, bazı sermaye gruplarının asgari ücret artışının rekabeti engelleyeceği yönündeki açıklamaları, kendilerine işçi değil, köle aradıklarının belgesidir” diye konuştu.

“GELİR VE KAZANÇ ÜZERİNDEN ALINAN VERGİLERİN ÜÇTE İKİSİ ÜCRETLİLERDEN ALINIYOR”

Konuşmasında vergi adaletsizliğine de vurgu yapan Kavlak, çalışanların vergi konusunda bir çalışma beklentisinin olduğunu ifade ederek, “2002 yılında gelir vergisi tarifesi brüt asgari ücretin 22,9 katı iken, günümüzde sadece 4,9 katına denk gelmektedir. Her geçen yıl işçinin ücretinden eksilmektedir. Ücretliler genellikle ‘sabit gelirli’ olarak tanımlanır. Oysa mevcut vergi yapısıyla ‘azalan gelirli’ olarak tanımlanması gerekmektedir. Asgari ücretliler başta olmak üzere kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca işçi ve memurun gelir vergileri, kaynağından kesinti yapılarak ödenmektedir. Anayasamızın 73’üncü maddesi gereğince, yapılması gereken, ‘az kazanandan az, çok kazanandan çok’ vergi alınmasıdır. Oysa Türkiye’de gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisi ücretliler tarafından ödenmektedir” ifadelerini kullandı.

İlişkili Haberler

Manşetler