BIST 100 9.602,16 %-2,09 Dolar 36,44 %0,38 Euro 38,15 %-0,05 Altın Gram 3.438,12 %0,27 Brent Petrol 74,42 %-2,68 Bitcoin 96.177,12 %0,89
,

IMEI klonlama işlemi bitirilecek

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan 'Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' TBMM Başkanlığına sunuldu. Bu teklif ile kaçak telefon kullanımının da önüne geçilecek. İşte IMEI klonlama işlemini sona erdirecek düzenlemenin detayları…

IMEI klonlama işlemi bitirilecek

Türkiye’den telefon satın almak istemeyen pek çok kişinin, ya yurtdışına çıkıp telefon alarak pasaportuna kaydettirdiği ya da kaçak yollarla Türkiye’ye sokulan telefonlardan satın alarak IMEI klonlanma işlemiyle bu cihazları kullanıma açtığı biliniyor. Ancak TBMM'ye sunulan yeni bir kanun teklifiyle IMEI kopyalama tarihe karışacağa benziyor. 

IMEI bilgisi değiştirilmiş yani IMEI adresi klonlanmış (kopyalanmış) cihazlarla ilgili yeni düzenleme geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan “Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne göre halihazırda 7 yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınması süresi artık 1 yıla düşürülecek. Yani son sinyalden itibaren kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI’si Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından pasife alınacak. Böylece bu IMEI bilgisini illegal şekilde kullanan kaçak telefonlar çalışamaz hale gelecek. 

IMEI KOPYALAMA NEDİR? IMEI KLONLAMA YASAL MI? 
IMEI bilgisini kopyalama yoluyla sisteme entegre edilmeye çalışılan cep telefonlarının sektörün yapısını bozduğu, IMEI havuzunun daraltılması ve usulsüz kullanımının engellenerek caydırıcılığın artırılmasına dikkat çekilen ilgili kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan tespitlerde yurda kaçak olarak getirilen cep telefonlarının kullanıma açılması için klonlama işleminin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi ve cep telefonlarına klonlanacak IMEI havuzunun geniş olması gibi etkenlerin kaçakçılık faaliyetlerinin devam etmesinde önemli role sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle IMEI havuzunun daraltılması ve usulsüz kullanımın engellenerek caydırıcılığın artırılması amacıyla madde kapsamında 5809 sayılı kanunun 57. maddesinin üçüncü fıkrası ile; halihazırda yedi yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınması süresi bir yıla düşürülerek, son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI’lerinin BTK tarafından pasife alınması amaçlanmaktadır.”

Kaynak : Türkiye Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler