,

'Hukuken bakanlıklar düştü, makamları işgal ediyorlar'

15 bakan, aday oldukları günden itibaren istifa etmeleri gerektiği belirtilmesine rağmen hala görevlerine devam ediyor. Milletvekili olan bu bakanlar görevlerini gayrimeşru bir şekilde sürdürüyor.

'Hukuken bakanlıklar düştü, makamları işgal ediyorlar'

15 bakan, seçim sürecinde ellerindeki kamu gücünü kullanmaları veya bu gücün seçmen tavrını etkileme ihtimali sebebiyle istifa etmeleri gerektiği taleplerine rağmen istifa etmeden milletvekili adayı oldular. Muhalefet adayları, bakanların rakipleri olarak karşılarında makam araçlarını kullanan ve bakanlık personelinin desteğini alan adaylar olduğunu belirterek adil olmayan bir seçim yarışı yürütüldüğünü ifade ettiler.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, bakanlar tümü aday gösterildikleri yerlerden milletvekili seçildi ve bu durum yeni soruları beraberinde getirdi: Bakanlar şu anda milletvekili mi, bakan mı? Hem milletvekili hem de bakanlık görevi aynı anda yürütülebilir mi? Bakanlar milletvekili seçildiklerinde bakanlıkları düşer mi? Milletvekilliği görevi henüz başlamadı mı?

Hukukçular, bakanların milletvekili seçildikleri anda bakanlıklarının sona erdiği görüşünü savunmaktadır. Anayasa'nın 106. maddesine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırlarsa milletvekillikleri sona erer. Milletvekili Seçim Kanunu'nun 35. maddesine göre ise milletvekilliği statüsü, il seçim kurulunun seçilen milletvekilini tutanakla tespit ve ilan etmesiyle kazanılır. Bu doğrultuda, bakanlar milletvekili seçildikleri 14 Mayıs'tan itibaren milletvekilliği statüsü kazanmış ve bakanlıkları sona ermiş olur.

Ancak iktidar partisi bu görüşü desteklememekte ve milletvekilliği statüsünün il seçim kurulunun ilanıyla kazanıldığını, bakanlık ve milletvekilliği görevlerinin aynı anda yürütülemeyeceğini savunmaktadır. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'a göre, milletvekilliği statüsü ile milletvekilinin yasama görevi yapma statüsü farklıdır. Uçum'a göre, milletvekilliği yeminiyle başlar ve bakanların yasama görevleri yeminden önce başlamaz. Uçum, bakanların görevlerini devrettikten sonra yemin ederek yasama görevlerine başlayabileceklerini belirtmektedir.

İlişkili Haberler

Manşetler