,

Hangi işçi ne kadar ilave tediye alacak?

Kamu işçilerine ve kadroya geçen taşeron işçilerine bu yılın ikinci yarısında ödenecek ikramiyenin (tediye) tarihi belli oldu. Buna göre ilk ödeme 4 Temmuz’da yani bayramdan önce yapılacak. En düşük ödeme ise 2 bin 168 lira olacak.

Hangi işçi ne kadar ilave tediye alacak?

Kamuda çalışan yaklaşık 1 milyon işçiye her yıl Cumhurbaşkanı’nın da onay vermesiyle 4 taksit halinde 52 günlük tediye (ikramiye) ödemesi yapılıyor. Yılın ilk ilave tediyesi 28 Ocak’ta hesaplara geçmişti, ikinci taksit ise 29 Nisan’da ödenmişti. Dün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla da yılın ikinci yarısında ödenecek tediyelerin takvimi belirlenmiş oldu. Buna göre; işçilere verilecek ilave tediyesinin üçüncü taksidi 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü yatırılacak. Son taksit ise 16 Aralık 2022 tarihinde hesaplara geçecek.

13 GÜNLÜK HESAPLA

52 gün üzerinden 4 taksit olarak ödenen tediyenin, her taksidinde 13 günlük ilave ücret yatırılıyor. İlave tediyeye esas olan aylık kazançların hesabında, fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri dikkate alınmıyor.

Ödemelerin en düşük tutarı şu anda geçerli olan asgari ücretin brütüne göre 2 bin 168 lira olacak. Asgari ücrette bir artış olması halinde bu tutarlar da yükselecek. Ödemelerden kadro alan taşeronlar, kamu işçileri ve 4D’li sürekli işçiler yararlanıyor.

KİM NE KADAR İLAVE TEDİYE ALACAK?

NOT: Ödemeler, alınan maaş ve yardım miktarlarına göre değişebilir. Hesaplamada çıkan tutardan SGK primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi düşülüyor. k İkramiye ödemelerinde ilave ödemeler, alınan maaş ve yardım miktarlarına göre rakamlarda değişiklik olabilir.

13 günlük 2168 TL 1 milyon kişiye bayramdan önce ödenecek

BELEDİYELERDE ÇALIŞANLARIN DURUMU

Diğer yandan belediyelerde taşeron olarak çalışırken belediye şirketlerine geçirilen işçiler ise kanunen bu şirketlerin ilave tediye ödemesi zorunluluğu olmadığı için ilave tediye alamıyor. İlave tediyelerin haciz edilmesi mümkün değil. Konuyla ilgili Yargıtay kararlarında da ilave tediye ödemelerine haciz konulamayacağı hüküm altına alınmıştır. İlave tediyeden sigorta primi kesilebilir. Ayrıca tediyeler Damga Vergisi’ne de tabi.

Kaynak: POSTA

İlişkili Haberler

Manşetler