,

Halk Parlamenter Sistemi geri istiyor

Vatandaşın mevcut sisteme dair fikrini ölçmek için yapılan anketten 'Parlamenter Sistem' çıktı. MetropoLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre; katılımcıların yüzde 33,4'ü mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin devam etmesi gerektiğini belirtirken, yüzde 55,8'i Parlamenter Sistemi istedi. AK Parti seçmenlerinin yüzde 62,8'i ise mevcut sistemin devam etmesini uygun görüyor.

Halk Parlamenter Sistemi geri istiyor

MetroPOLL Araştırma, vatandaşların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı bakışını ölçmek amacıyla kapsamlı bir anket gerçekleştirdi. 11-18 Mayıs tarihleri arasında 28 ilde bin 700 kişi ile yapılan bu anket, halkın mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Parlamenter Sistem hakkındaki görüşlerini ortaya koydu.

HALKIN YARISINDAN FAZLASI PARLAMENTER SİSTEMİ İSTİYOR

Ankette katılımcılara "Hükümet sistemi hakkındaki görüşünüz nedir?" sorusu yöneltildi. Elde edilen sonuçlara göre, katılımcıların yüzde 33,4'ü mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin devam etmesi gerektiğini belirtirken, yüzde 55,8'i Parlamenter Sistem'e dönülmesi gerektiğini savundu. Fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 10,8 olarak kaydedildi.

PARTİLERE GÖRE DAĞILIM

T24'te yer alan habere göre; anket sonuçları partilere göre incelendiğinde, farklı eğilimler olduğu gözlemlendi. AK Parti seçmenlerinin yüzde 62,8'i mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin devam etmesi gerektiğini ifade ederken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) seçmenlerinin yüzde 84,3'ü Parlamenter Sistem'e dönülmesi gerektiğini savundu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçmenleri de büyük ölçüde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni destekleyenler arasında yer aldı.

MetroPOLL Araştırma'dan yeni anket: Parlamenter Sistem'e dönülmeli mi? 4

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ?

Mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 2017 yılında yapılan referandum ile kabul edilmiş ve 2018 yılında uygulanmaya başlamıştı. Ancak, aradan geçen süre zarfında bazı kesimlerde Parlamenter Sistem'e geri dönülmesi yönünde talepler artmış durumda.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler