,

EYT’liler dikkat! Birçok sigortalı bu detayları bilmiyor

Mart ayında 1,6 milyonu aşkın EYT'li emeklilik başvurusu yaptı. EYT'liler emeklilik nedeniyle istifa ettiklerinden kıdem tazminatı hakkı kazanıyor. Peki işveren kıdem tazminatını ödemezse ne yapmak gerekir? İşte detaylar...

EYT’liler dikkat! Birçok sigortalı bu detayları bilmiyor

İstifa edenlerin normalde kıdem tazminatı hakkı bulunmuyor. Ancak bu kişi emeklilik için istifa ettiğinde kıdem tazminatı hakkı kazanıyor. Çalışan EYT'liler SGK'ya emeklilik başvurusu yaptığında kıdem tazminatı hakkı kazandı.

SORU: Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kıdem tazminatı yazısı aldım, işyerine getirdim ama bu yazıya rağmen İşyerim tazminatımı ödemek istemiyor. Ne yapmam gerekir? Tüm yolları yazar mısınız?

Sosyal Güvenlik Kurumundan aldığınız emekli olabilir yazısına rağmen işveren kıdem tazminatınızı ödemiyor ise önce işverenliğe noterden ihtarname göndererek Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yazısını da ekleyip tazminatınızın ödenmesini talep edin. Yine ödemezse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve İş-kur İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Buradaki görevli memurlar müracaatınızı inceler. Buna rağmen yine tazminatınız ödenmez ise bilirkişiye müracaat edebilirsiniz. Oda olmazsa iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Dava açtığınız tarihten itibaren yasal faizde talep edebilirsiniz.

HAKLI NEDEN YOKSA DEVAMSIZLIK YAPILAMAZ

SORU: Fabrikamızda çalışan işçimiz bazı hafta sonu tatil dönüşünden sonra işe başlamayıp birkaç gün sonra işe geliyor. Bunu birkaç kez yaptı. Mazeret gösterse de biz bu mazeretlere inanmıyoruz. Bu yüzden tazminat ödemeden işten çıkarmak istiyoruz. Ne yapmamız lazım?

İş kanununa göre İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi durumunda işveren işçiyi tazminat ödemeden işten çıkarır. İşverenin durumu tespit ederek belgelendirmesi gerekir. Sonra işçinin savunmasını alması gerekir. Haklı bir sebebi yoksa iş sözleşmesini feshedebilir.

YILLIK İZİN KULLANDIRMAMAK TAZMİNAT NEDENİ

SORU: Ben özel bir şirkette yaklaşık on yıldır çalışıyorum. Her yıl yıllık iznimin hepsini kullandırmıyorlar. İzinlerim her yıl birike birike şu an itibariyle 150 gün oldu. Bu benim iş sözleşmemi haklı fesih kapsamında sebebim olur mu? Çünkü yıllık izin kullanamadığım bir yerde çalışmak istemiyorum.

İşçinin hak kazanmış olduğu haklarını işverenin kullandırmaması çalışma hukukuna aykırıdır. Şöyle ki; T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2001/17459 esas numaralı kararında; Hak kazandığı izni çalışmakta iken işverenden isteyen işçi kendisine böyle bir iznin kullandırılmayacağı açık ve kesin şekilde ifade edildiği takdirde iş Kanununda tanınmış olan haklarını kullanabilir denilmektedir. Bu nedenle sizin içinde bulunduğunuz durum da buna örnek teşkil etmektedir. Bu da size sözleşmenizi haklı bir nedenle fesih etme yetkisi veriyor demektedir.

 

Kaynak : Sabah Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler