,

EYT'de yeni sorun ortaya çıktı! İşveren işçi arasında anlaşmazlık

İşverenler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi sonrası işçi ve işveren arasında Kıdem Tazminatı'nın peşin ödenmesine dair bazı sorunların ortaya çıkacağını dile getirdi.

EYT'de yeni sorun ortaya çıktı! İşveren işçi arasında anlaşmazlık

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), kanunun çıkmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) binaları önünde uzun kuyruk oluşturma devam ederken, işçi ve işveren arasında bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

Konuya ilişkin konuşan Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) Başkanı İrfan Akar, iş dünyasındaki yükü azaltmak üzere hükumetin hazırladığı Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) paketindeki EYT çerçevesinde kıdem tazminatı kefalet hacminin 50 milyar TL’ye çıkarılmasının olumlu bir tavır olduğunu ancak KGF sürecinin firmalar ve işveren arasında bazı sorunlar çıkarabileceğini gördüklerini söyledi.

"BİRÇOK İŞVEREN KREDİ SORUNU YAŞIYOR"

Akar, firmaların bu çerçevede ciddi bir ödeme yükünün altına girdiğini ve birçok işverenin bankalarla kredi sorunu yaşadığını belirterek, hükumetin bu ödemeyi işveren ile işçi arasında yasal bir anlaşma ile taksitlendirmesi gerektiğine değindi.

EYT DÜZENLEMESİ SONRASI TAKSİTLE ÖDENECEK BİR YAPI KURULMALI

Akar, EYT'de kıdem tazminatı sürecinin bankalar üzerinden yapıldığını kaydederken, KGF olmadan işçi ve işveren arasında taksitle ödenecek bir yapının kurulmasını gerektiğine dikkat çekti.

"CİDDİ ÖDEME SIKINTISI DOĞDU"

EYT düzenlemesi sonrası kendilerinin de şikayetler aldıklarını söyleyen Akar, "Hükumetimiz bir haksızlığı gidermiştir evet ama diğer tarafta firmalara bu zorlu süreçte ciddi ödeme sıkıntısı doğmuştur. Bu ödemenin vadelere yayılması gerekir. İşçilerimizin hakları verildi ama burada herkesin fedakarlık yapıp karşılıklı anlaşma ortamı sağlayıp işverene de bir olanak sunulması gerekiyor" dedi.

"FİRMALAR, İŞÇİLERİYLE ANLAŞSIN"

" Deprem oldu, ekonomik sorunlar oluştu" diyen Akar, "İşveren açısından bunu da görmek gerekir. Firmalar kendi aralarında işçileriyle anlaşsın ve eşit taksitlerle ödesinler. Bu süreç bankalar arasında yürüyen bir sistem, kredi notu düşük olan firmaların sıkıntısı olacak. Bu nedenle işçi ve işveren arasına yasaların belirlediği şekilde bir taksit imkanı verilmesi gerekir. Yoksa sistem bir kısır çekişmeye gider ve iş dünyası ile birlikte üretim de sıkıntıya girer" ifadelerini kullandı.

milli gazete

İlişkili Haberler

Manşetler