,

EYT mağdurları belirsizlikten tedirgin

EYT’de gözler Ocak ayında… Mağdurlar ise düzenlemenin yeni mağduriyetlere sebep olmaması için çağrıda bulunuyor…

EYT mağdurları belirsizlikten tedirgin

Milli Gazeteden Mehmet Fahri ÖZKAN'ın haberi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemenin Ocak ayında tamamlanacağını ve 1,5 milyon EYT mağdurunun emekli olacağını duyurdu. Açıklamanın ardından EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran, getirilecek olan EYT düzenlemesinin yeni mağduriyetlere sebep olmaması için çağrıda bulunurken, yaklaşık 5 milyon mağdurun düzenlemeyi beklediğini belirtti.

*Geçtiğimiz günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Biz bu sene meclisin kararıyla 3600 ek gösterge meselesini düzenledik. İnşallah aralık ayı içinde Meclis’e takdim edeceğiz EYT düzenlemesini. Şu anda yaş şartını kaldırırsak, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var” ifadelerini kullanarak, düzenlemenin Ocak ayında yürürlüğe gireceğini duyurdu. EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran ise mağdur sayısının 5 milyona yakın olduğuna dikkat çekerek, geri kalan mağdurlar ile ilgili sürecin belirsizliğine vurgu yaptı.

“25 SENE ŞARTI MAĞDURİYETİ DAHA DA ARTIRACAK”
Açıklamanın ardından EYT mağdurlarının düzenlemeye ilişkin süreci yakından takip ettiğini belirten Boran, Bakan Bilgin tarafından açıklanan 1,5 milyon kişinin ardından kalan yaklaşın 3,5 milyon mağdura ilişkin süreç ile ilgili soru işaretlerinin oluştuğunu ifade ederek, “Sabah ayrı, akşam ayrı söylemler. 1,5 milyon kişi emekli edilecek ama geriye kalan 3,5 milyon mağdur için ne yapılacak? Yaş kaldırılmaz ise mağdurların emekli olması 2 veya 3 sene sarkacak. İstenilen 25 sene şartı ile birlikte mağduriyetler daha da artacak” dedi.

AÇIKLAMALARDA HALEN NETLİK YOK
EYT mağduriyeti ile ilgili olarak detayların hâlâ tam netlik kazanmadığına dikkat çeken Boran, EYT mağduriyetinin bu gidişle çözülemeyeceğini belirterek, “Açıklamalarda halen bir netlik yok. Detaylar Aralık ayında açıklanacak denildi. Ocak ayında ise yürürlüğe gireceği biliniyor. 2023 senesi içerisinde ay bazında düzenlemeler ile ilgili bilgiler bulunmuyor. Hangi aydan girişi olanlar bu düzenlemeden faydalanabilecek bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

“3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ GİBİ DÜZENLEMELER SORU İŞARETLERİNE NEDEN OLDU”
Geçtiğimiz sene getirilen 3600 ek göstergeyi hatırlatan Boran, 3600 ek gösterge düzenlemesinin de Ocak ayında yürürlüğe gireceğini anımsatarak, “3600 ek gösterge ile ilgili de beklentiler vardı. Yapılan düzenleme Ocak ayında yürürlüğe girecek fakat düzenleme ile ilgili detaylarda da bir kesim mutlu olurken bir kesim mutsuz oldu. Yeni mağduriyetler gündeme geldi. Bu ve benzeri düzenlemeler EYT mağdurlarının akıllarında soru işaretlerine neden olurken, EYT düzenlemesi ile ilgili endişelerinde artmasına neden oluyor” diye konuştu.

İlişkili Haberler

Manşetler