Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından hak kazananlar emeklilik başvurularını yapmaya başladı. Borçlanmayla prim günün tamamlamak isteyenler için bankalar harekete geçti. Prim borçları için bankalar "EYT'ye özel SGK prim borcu kredisi" adı altında kredi imkanı sunmaya başladı.
Söz konusu krediye başvuracak çalışanların emekliliğe esas SGK prim borçlanmasına ilişkin dokümanını ibraz etmesi yeterli olacak. Ziraat Bankası hâlihazırda bu krediyi devreye alırken, diğer kamu bankaları ve özel bankaları da devreye girecek. Hem kullanılan krediyle peşin ödeme avantajı yakalanacak, hem de emekli maaşından taksitler halinde borcun ödenmesi imkânı elde edilebilecek.
İŞVERENİN HESABINA YATACAK
Emeklilik için eksik primlerin tamamlanması, borçlanma, EYT kredisi, kıdem tazminatı desteğine ilişkin merak edilen 6 sorunun yanıtı şöyle:
1 - Kıdem tazminatı desteği çalışanın mı işverenin mi hesabına yatacak, başvuru için hangi belgeler gerekiyor?
Kamu ve özel bankalarca kullandırılacak kıdem tazminatı desteği işverenin hesabına yatacak. Kredi Garanti Fonu teminatlı kıdem tazminatı desteğinde uygulanacak faiz oranı ve ödemelerin adresi netleşti. Kıdem desteği işverenin hesabına yatacak. Kıdem tazminatı kredi desteğinde 24 aya kadar kredi faiz oranı Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı (TLREF) + 2.24 (dün itibariyle yüzde 10.32) aydan uzun vadelerde ise TLREF + 3 (yüzde 11.32) olarak belirlendi. Firmaların, çalışanların SGK ayrılış bildirgeleri ile barkotlu hizmet dökümünü bankalara ibraz etmesiyle kredi başvuruları başlamış olacak.
2 - Emeklilik için prim günü eksiğimi kapatmak için silinen Bağ-Kur borçlarını satın alabilir miyim?
Mayıs 2021 öncesi silinen Bağ-Kur borçları ihya (canlandırma) yapılabilir. Ancak silinen sürenin tamamının alınması zorunluluğu bulunuyor. Silinen bu sigortalılık süreleri asgari ücret üzerinden (1 gün asgari ücretin yüzde 34.5'i oranında) ödenerek ihya edilebiliyor. Bu işlem için günlük en az 115 lira ödenmesi gerekiyor. Yapılandırma yasasında silinen prim günlerinin satın alınmasına yönelik bir taksit imkânı bulunmuyor.
3 - Çalışma sürem ve prim günüm emeklilik için yeterli. Bağ-Kur borcumun dondurulmuş olması emekliliğime engel mi?
SGK'nın emekli aylığı bağlaması için talepte bulunanların kendi sigortalılığı nedeniyle prim borcunun olmaması zorunluluğu bulunuyor. Bu nedenle Mayıs 2021 sonrası prim borçlarının yatırılması gerekiyor. Dondurulan süreler emekliliğe engel değil. Yürürlüğe giren yapılandırma yasası kapsamında isteğe bağlı sigorta, topluluk sigorta primi başta olmak üzere SGK'ya olan borçların uygun koşullarda ödenmesi imkânı bulunuyor.
4 - Önceki yıllarda olduğu gibi kamu ya da özel bankalar emeklilik kredisi kullandıracak mı?
Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu ve özel bankaların SGK'ya ödeme kabul edilebilir prim borcu olan çalışanlar için EYT kredisi ürünü hazırladı. Ziraat Bankası halihazırda bu krediyi uygulamaya almış durumda. Çalışanlar emekliliğe esas SGK prim borçlanması dokümanıyla şubeye başvurarak kredi talebinde bulunabiliyor. Prim borcu olan ya da günü eksik olup borçlanma yapamayanlar emekli aylığından kesinti şeklinde kredi kullanabiliyor.
5 - Emeklilik kredisinde faiz oranı sabit mi?
EYT'ye özel prim borcu kredisi bankadan bankaya, faiz oranları çekilecek miktar ve vade süresine göre değişiyor. Faiz oranları yüzde 1.48'den başlıyor. Bankalar müşterilerine yüzde 3.09'a kadar değişen oranlarda seçenekler sunuyor.
6 - EYT kapsamında emekli olanlar da mı promosyonu 3 yıl taahhütle alacak?
Mevcut promosyon uygulamasından bir farkı olmayacak. Bankalar promosyon için 3 yıl taahhüt isteniyor. En düşük EYTL'li aylığı 5 bin 500 lira olup bu gruptakiler 3 yıllık için en az 4 bin 200 lira, 7 bin 500 lira ile 10 bin lira aylık alanlara 5 bin 400 lira, 10 bin lira ve üstü aylık alanlara 6 bin lira promosyon ödemesi yapılacak. Bu tutar bankaların inisiyatifine bağlı olarak artabilecek.
HAZAL ATEŞ