BIST 100 9.949,01 %0,33 Dolar 35,22 %0,20 Euro 36,77 %0,07 Altın Gram 2.978,69 %0,03 Brent Petrol 73,27 %-0,43 Bitcoin 95.716,14 %0,02
,

Eyleme katılan sağlık çalışanlarının maaşlarında kesinti

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemlerine maaş kesintileri ve sınıf düşürme cezalarıyla karşılık verildi. Aile Hekimleri Dernekleri, hukuki süreç başlatacaklarını duyururken, çalışanlar bu yaptırımların sisteme küskünlük ve istifalara yol açtığını belirtiyor.

Eyleme katılan sağlık çalışanlarının maaşlarında kesinti

Türkiye genelinde Aile Sağlık Merkezlerinde (ASM) görev yapan aile hekimleri ve hemşireler, 5-7 Kasım ve 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde, Aile Hekimleri Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakma eylemleri düzenledi. Ancak eyleme katılan sağlık çalışanlarının maaşlarında kesintiler yapıldı ve bazı ASM’lerin sınıfları düşürüldü.

“CEZAİ İŞLEMLER HUKUKSUZ”

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Türkü Yağmur Nehir, kesintilere ve sınıf düşürme cezalarına sert tepki gösterdi. Nehir, "İş bırakma anayasal bir haktır. İdare, bu uygulamalarla yalnızca eylemleri kırmayı ve sağlık çalışanlarını susturmayı amaçlıyor. Ancak bu cezaların hukuken geçersiz olduğunu ve mahkemelerden döneceğini biliyoruz" dedi.

“MOBBİNG VE TEHDİT ALTINDAYIZ”

Nehir, idarenin Kasım ayında yapılan iş bırakma eylemlerine herhangi bir yaptırım uygulamazken, Aralık ayındaki eylemler sonrası cezai süreç başlattığını belirtti. “Ocak ayında daha fazla yaptırım uygulanacağı tehdidiyle karşı karşıyayız. Bu durum, açıkça sağlık çalışanlarının sesini kısmak için uygulanan bir mobbing politikasıdır” ifadelerini kullandı.

MAAŞ KESİNTİLERİ VE İŞTEN ÇIKARMALAR

Birlik ve Dayanışma Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazgan, maaş kesintilerinin yaklaşık 60 ilde uygulandığını, bazı illerde ise ASM’lerin sınıflarının düşürülerek çalışanlara ceza verildiğini belirtti. Eryazgan, bu durumun aile sağlığı çalışanlarını ekonomik açıdan daha zor duruma soktuğunu ve istifalara neden olduğunu vurguladı.

Nehir ise bu cezaların, ASM’lerde çalışan personelin iş kaybına neden olduğunu söyledi. “ASM’lerde hem sağlık hem temizlik personeli olarak görev yapan çalışanlarımız, maaş kesintileri nedeniyle işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya. Türkiye genelinde 10 bin personel bu süreçten etkileniyor” dedi.

“SİSTEME KÜSKÜNLÜK VE ALTERNATİF ARAYIŞLAR”

Dr. Eryazgan, maaş kesintileri ve cezai işlemlerin çalışanları sisteme küstürdüğünü ifade etti. “Aile sağlığı çalışanları artık alternatif çalışma yerleri aramaya başladı. Bazıları aile hekimliğini bırakma noktasına geldi” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Eryazgan ve Nehir, hukuki mücadelenin devam edeceğini vurgulayarak, geçmişte benzer kesintilere karşı kazandıkları davaları hatırlattı. “Bu uygulamalara karşı açılan davalarımız sürüyor ve sürecin takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu.

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler