,

Erdoğan, memur zammında refah payını oranını açıkladı

Kabine Toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılı Ocak ayındaki yüzde 5 olan toplu sözleşme zammının yüzde 2,5 daha artırılarak yüzde 7,5 olarak uygulanacağını belirtti.

Erdoğan, memur zammında refah payını oranını açıkladı

Yılın ilk Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe'de saat 16.25'te toplandı. Toplantı saat 19:20 itibariyle sona erdi. Erdoğan'ın memurlar için bir refah payı artışından bahsedip etmeyeceği merak ediliyor. 

İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasından satır başları:

- İlk kez, küresel ihracattan aldığımız payı yüzde 1'in üstüne taşımayı başardık.  2021 yılını 29 milyon turist sayısı ve 24 milyar doları aşan bir turizm geliri ile kapattık. 

- KOSGEB destekleriyle ilgili bir müjde paylaşmak istiyorum. Yeni mezun gençlerin istihdamı teşvik edilecek. Meslek lisesi gençlerimizi istihdam eden işletmelere 100 bin lira destek veriyoruz. Amacımız, 75 bin meslek lisesi veya üniversiteli gencimizi istihdama dahil etmektir. 

- Dövize yönelimi artıracak kampanyalar düzenleniyor. Geliştirdiğimiz mekanizmalar sayesinde, yurt dışı operasyonları kesmiştik. Son operasyonda ise yurt içindeki bazı kesimler yurt dışı yatırımcılarını korkutmuştu. 20 Aralık'taki tedbir paketiyle piyasaların dengeye gelmesini sağladık. Kur korumalı TL mevduatına geçiş 78 milyar TL oldu

- Faiz ve fiyat artışları... Petrol fiyatları 2 katına, kömür 3, doğal gaz fiyatları 6 katına arttı. Enerji fiyatlarındaki aşırı yükseliş nedeniyle pek çok ülke 3 katına kadar artırdı. Biz yeni bir yol izledik. Geçtiğimiz yıl elektriği yarı fiyatına, doğğal gazı beşte bir fiyatına sunduk.

- Elektrik faturalarında terifeler vatandaşlar lehine düzenlendi. 150 kwh elektrik, 125 metreküp asgari ücretin yüzde 25'ini oluşturuyordu. Yeni düzenlemede yüzde 13'ü seviyesindedir. Kömür yardımı için verilen desteği doğal gaz desteği olarak verilebileceği haberini sizlerle paylaşıyorum.

- Fşyat artışlarından ülkemiz de etkileniyor. Bu ülkemize mahsus bir durum değildir. Amerika son 40 yılın, Almanya son 30 yılın, İngiltere son 10-12 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının sancısıyla kıvranmaktadır. Üstelik üretici fiyat endeksindeki artış tüketiciden daha fazladır. Enflasyonumuz yüzde 36 olarak açıklandı. Üzgünüz. Tek hanlei rakamlara geriletmekte kararlıyız.

- Yüzde 5 olan toplu sözleşme zammı yüzde 2,5 daha artırılacak. Böylece memurlarımızın maaşlarındaki artış oranını yüzde 30,5'a çıkararak onlara ilave bir destek sağlamış oluyoruz.

- Aile yardımları çalışmayan eş için 521 lira, 6 yaşından küçük çocuklar için çocuk yardımı 115 lira, 6 yaşında büyük çocuklar için 57 lira olarak güncellenmiştir.  Ayrıca gelir vergisi muafiyetinden dolayı 288 liraya kadar olan ilave artışı da söylemek gerekiyor.

- Düşük maaş alan emeklilerle ilgili yeni bir alt sınır belirliyoruz. Hiç bir emeklimiz, 2500 liranın altında maaş almayacak. Böylece aylık geliriz 1500 liradan başlayan 1 milyon emeklimizşin maaşını 2500 liraya yükseltmiş oluyoruz. Temmuz ayında toplu sözleşme zammına ilave olark şayet gerekiyorsa enflasyon farkı da ilave edilecek.

Kaynak : TT

İlişkili Haberler

Manşetler