,

Emniyet Genel Müdürü Aktaş: FETÖ ile mücadele ilk günkü gibi sürüyor

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 6'ncı yılı dolayısıyla SABAH'a önemli açıklamalarda bulundu. Aktaş, yürütülen başarılı mücadele neticesinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün yurt içindeki varlığını kaybettiğinin altını çizdi. Ayrıca örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri, Yargı Emniyet ve kamu kurumlarında etkinliği kalmadığını aktardı.

Emniyet Genel Müdürü Aktaş: FETÖ ile mücadele ilk günkü gibi sürüyor

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı başta Polis Özel Harekat Başkanlığı, Havacılık Daire Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlükleri, 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi darbecilerin hedefi haline geldi. Türk Polis Teşkilatının kahraman evlatları ile karşı karşıya gelmeye korkan FETÖ'cüler havadan bomba atarak durdurmaya çalıştı. Vatan, bayrak sevdalısı kahraman Türk Polisi acılarına ve engellemelere rağmen göreve koştu, işgal edilen pek çok noktayı temizledi.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 6'ncı yılı dolayısıyla SABAH'a önemli açıklamalarda bulundu. Aktaş, "Darbe kalkışması sırasında Ankara'da; Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Özel Harekât Başkanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı ile Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, Muğla'nın Marmaris ilçesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve kıymetli ailesinin konakladığı otel, İstanbul'da ise İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Havaalanları, Boğaziçi ve FSM Köprüleri, TRT Harbiye Binası, İstanbul Borsa binası gibi stratejik yerler FETÖ mensuplarınca öncelikli hedefler olarak seçildi. Önceden belirlenen bu hedeflere yönelik 74 tank, 246 zırhlı araç, 35 uçak, 37 helikopter, 3 gemi ve 4 bine yakın hafif silah ile saldırılar düzenlendi" dedi.

63 EMNİYET PERSONELİ ŞEHİT DÜŞTÜ

Emniyet ve Silahlı Kuvvetlerinin darbe karşıtı unsurlarınca gösterilen cansiperane mücadele ve fedakârlıklar neticesinde bertaraf edildiğinin söyleyen Aktaş, Ülkemizi ve demokrasimizi korumak için verilen mücadele neticesinde, 63'ü Emniyet Personeli, 6'sı Askeri Personel, 183'ü ise sivil vatandaşımız olmak üzere 252 vatandaşımız şehit olmuş, 285'i Emniyet personeli, 43'ü Askeri personel ve 2 bin 407'si sivil vatandaşımız olmak üzere 2 bin 735 vatandaşımız ise çıkan olaylarda yaralanarak gazi oldu. Kamunun kullanımı ve yararı amacıyla devletin imkânları ile yapılan saydığımız kamu kurum ve kuruluşlarının binaları kısmen veya tamamen kullanılamaz hale geldi. Güvenlik güçlerimiz ile FETÖ/PDY terör örgütü mensupları arasında çıkan silahlı çatışmalarda ise 34 terörist ölü, 49 terörist ise yaralı olarak ele geçirildi, binlercesi ise darbe gecesi ve sonrasında yakalanarak adalete teslim edildiği" kaydetti.

FETÖ OPERASYONLARINDA 334 BİN KİŞİ ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü ile mücadelenin 15 Temmuz'dan itibaren ilk günkü azim ve kararlılıkla devam edildiğinin altını çizen Aktaş, şunları aktardı:

"Hain darbe girişiminden günümüze kadar gelen süreçte örgüte yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda, 334 bin 320 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerden 101 bin 437'si tutuklanırken 104 bin 656 kişi hakkında adli kontrol kararı uygulandı. Firari sayısı ise 23 bin 927 olmakla birlikte şahısları yakalamaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Büfe/Ankesör soruşturmaları kapsamında günümüze kadar bin 719 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlar neticesinde 24 bin 553 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden 8 bin 829'u tutuklandı. İfadesi alınan şüphelilerden 9 bin 110 kişi etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade verdi. Bu sayının toplam sayıya oranı ise yüzde 37'dir. Bu oran FETÖ/PDY gibi kripto bir terör örgütünde önemli bir rakamsal veridir. Örgütün sözde güvenli ev olarak tabir ettiği örgüt evlerine yönelik olarak günümüze kadar gerçekleştirilen 301 operasyonda 4 bin 531 kişi gözaltına alınırken, 2 bin 605 kişi tutuklandı., Mahrem yapılanmalara yönelik olarak ise günümüze kadar 3 bin 59 operasyon gerçekleştirilirken, 52 bin 284 şüpheli gözaltına alınırken, 19 bin 40 kişi tutuklandı."

35 BİN EMNİYET PERSONELİNİN RÜTBESİ ALINDI

FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarını temizleme ilk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde başladığını aktaran Aktaş, "Emniyet Teşkilatı büyük oranda temizlenmiştir. Günümüze kadar gelinen süreçte Emniyet Mahrem Yapılanmasının deşifresine yönelik yapılan operasyonlarda 37 bin 515 Emniyet mensubu gözaltına alınırken, bu kişilerden 13 bin 915'i tutuklandı. Darbe girişimi akabinde ilan edilen OHAL kapsamında alınan tedbirlere ilişkin çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler kapsamında Kamu Görevinden Çıkarılan ve Rütbeleri Alınan 38 bin 271 Emniyet personeli ihraç edildi. Devam eden süreçte Kamu Görevinden Çıkarılan/Rütbeleri Alınan 2 bin 657 Emniyet mensubu görevine iade edildi. Hali hazırda Kamu Görevinden Çıkarılan/Rütbeleri Alınan 35 bin 614 Emniyet personeli bulunmaktadır" dedi.

ÖRGÜTÜN HERHANGİ BİR KALKIŞMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ

Yürütülen başarılı mücadele neticesinde örgütün yurt içindeki varlığını kaybettiğini dile getiren Aktaş sözlerine şöyle devam etti:

"Örgütün gerek Türk Silahlı Kuvvetleri olsun gerek yargı gerek Emniyet olsun kamu kurumlarında da etkinliği kalmamıştır. Sızma faaliyetleri engellendi. Bu sebeple yurt içinde hareket kabiliyeti azalan örgüt, ağırlık merkezini yurt dışına kaydı. Dolayısıyla ülke içerisinde örgütün herhangi bir kalkışması söz konusu olamaz."

Kaynak : Sabah Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler