Emeklilikte yıpranma payına 'meslek' kısıtlaması getiriliyor
Bazı tehlikeli ve stresli mesleklerde çalışanlar diğer iş kollarında çalışanlardan daha kısa sürede emekli oluyor. "Yıpranma payı" olarak tanımlanan bu durum ile ilgili yapılan emeklilik taleplerinde hata yapıldığı belirlenerek önlem alındı.

SGK, risk taşımayan mesleklerde erken emekliliği önlemek için adım atıyor. Aşçı, çaycı, sekreter gibi mesleklerde artık yıpranma payı bildirimi yapılamayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emeklilik imkânı sağlayan “yıpranma payı” uygulamasında yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. SGK’ya bağlı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı incelemelere göre, bazı işverenlerin risk içermeyen meslekler için yıpranma payı bildirimi yaptığı tespit edildi.
Aşçıdan sekretere kadar çok sayıda meslekte usulsüz bildirim
Yıpranma hakkından normalde madenciler, demir-çelik işçileri, askerler ve basın mensupları gibi tehlikeli işlerde çalışanlar faydalanabiliyor. Ancak yapılan tespitlere göre bazı işverenler, aşçı, bekçi, danışman, hizmetli, çaycı ve sekreter gibi mesleklerde çalışanları da bu kapsama sokarak erken emeklilik hakkı tanıdı.
SGK, bu durumu engellemek için sistemsel bir sınırlama getirme kararı aldı.
Uygun olmayan iş koluna uyarı verilecek
Milliyet gazetesinin haberine göre, SGK bundan böyle yalnızca belirlenen riskli meslek kodlarına yıpranma hakkı tanıyacak. İşveren, sistem üzerinden bu kapsama girmeyen bir iş kolu için yıpranma bildirimi yapmaya çalıştığında hata mesajı alacak ve işlem reddedilecek.
Yeni uygulama Nisan 2025’te başlıyor
Yeni düzenleme 2025 Nisan ayı itibarıyla yürürlüğe girecek. Böylece kurumsal bildirimlerde, yalnızca gerçekten fiili hizmet zammı kapsamına giren meslekler için bildirim yapılabilecek.